Guide till Adriatiska rivieran

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Bild: Thinkstock
Den 10 mil långa Adriatiska rivieran är nog rätt okänd för de flesta svenskar, men det är hit som italienarna själva åker när det är dags för semester. Här ligger dussintals mysiga små städer där du kan slappa på stranden, äta fantastisk mat och se historiska sevärdheter.
Publicerad 24 mars 2013

Flera populära italienska resmål

Det är hit till den adriatiska kusten som italienarna själva åker på semester. Den 10 mil långa kustremsan med alla fantastiska stränder ligger i nordöstra Italien och börjar ca 5 mil söder om Venedig. Här ligger ett pärlband med mindre städer och byar som varje år lockar miljontals italienska turister.

Det här är Adriatiska rivieran, eller ”La riviera Romagnola” som kusten heter bland italienarna. De mest kända orterna här är Ravenna, Lido di Savio, Cervia, Cesenatico, Rimini, Riccione, Pesaro och Ancano längst i söder.

Se kusten från tåget eller sadeln

Det bästa sättet att ta sig runt bland städerna på Adriatiska rivieran är med tåg. Det finns en populär tåglinje där du kan ta dig från Ravenna i norr och genom städerna Cervia och Rimini till Ancona i söder. Flera områden längs kusten är mycket natursköna och populära bland cyklister och i städer som Cervia finns det dussintals hyrfirmor.

Med en hyrbil kan du göra lite längre utflykter till de vackra bergsområdena. Du kan till och med åka utomlands, det lilla landet San Marino ligger bara några kilometer från Rimini.

Mycket dyrt under högsäsong i augusti

Det är oftast mycket lätt att hitta billigt boende på de flesta badorterna längs den långa kusten. Under lågsäsong kan du bo i ett dubbelrum med bra standard för cirka 600 kronor per natt och du kan till och med bo på något av de många 5-stjärniga lyxhotellen för så lite som 1 300 kronor per natt.

Under högsäsongen i augusti kan det däremot vara extremt svårt att hitta prisvärt boende. Undvik framför allt trendiga orter som Milano Marittima och bo i stället några kilometer bort i budgetorten Cervia.

Flera halvgalna museer

Många av städerna längs den Adriatiska riverian har varit befolkade sedan romartiden. Räkna därför med att få se romerska ruiner, murar, vägar och byggnader nästan överallt, du kan till exempel gå på den 2 000 år gamla Tiberius-bron i Rimini. I de flesta städer finns det många sevärda medeltida byggnader och kyrkor.

Här finns också massor av museer, de mest spännande är fiskemuseet Museo della Marineria i Cesenatico, saltmuseet i Cervia och Fellini museet i Rimini.

Långa härliga sandstränder

Det som framför allt lockar besökare till kusten är de många breda sandstränderna. I Rimini finns den 15 kilometer långa stranden La Marina och i Cervia den 10 kilometer långa stranden Il Mare. Den kanske vackraste stranden är den 7 kilometer långa sandstranden i Cesenatico som är kantad av pinjeskog. På de flesta stränder finns det gott om vattensporter.

Italiens bästa mat

I den här delen av Italien finns många av landets bästa maträtter. Här skapades bland annat köttfärssåsen ”bolognese”, men här kallas såsen för ”ragu” och serveras inte till spagetti utan till vanliga pasta. Det är inte så långt härifrån till staden Parma som gett namn åt den lufttorkade skinkan, men här finns också den berömda korven ”salame” och en lyxbacon (”pancetta”). Enligt många har man också Italiens bästa tortellini, tagliatelle och tortelli.

Trendiga klubbar och diskotek

Här vid Adriatiska rivieran ligger många av Italiens trendigaste och bästa partystäder. Det bästa utelivet finns i den exklusiva badorten Milano Marittima utanför Cervia, här finns det massor av barer och under högsäsongen även dussintals trendiga klubbar. Staden Rimini har länge varit en mycket populär partystad med barer nästan överallt, men de bästa klubbarna här finns några kilometer bort i Riccione.

Välj mellan flera flygplatser

Det finns många flygplatser att välja mellan när du ska åka hit till Adriatiska rivieran. De största flygplatserna ligger utanför storstäderna Bologna och Venedig men det finns även mindre flygplatser i både Rimini och Ravenna. Lågprisflygbolaget Ryanair flyger direkt från Sverige till både Ancona i söder och Treviso norr om Venedig.

Planera din resa till Italien på Reseguiden

Jämför alla flyg & hotell till Italien
Läs mer tips & guider om Italien

Alla resor Italien - klicka för att jämföra

Flyg till Adriatiska rivieran