Italiens tre bästa weekendstäder

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Shutterstock
Italien är ett land med massor av historiska byggnader, bra shopping, ett av världens bästa kök och gott vin. Just därför passar landet perfekt för weekendresan med kompisarna, med din älskade eller varför inte på egen hand?
Publicerad 16 februari 2024

Här ger vi dig våra tips på tre städer som har allt att erbjuda, och lite till.

Rom – en smakresa med klass

Här kan du besöka de klassiska sevärdheterna som Fontana di Trevi från filmen La Dolce Vita, Peterskyrkan som är Kristendomens största kyrka, Spanska trappan som under våren bjuder på en av världens största blomsterutställingar, och sist men inte minst Colosseum som 2007 utsågs till ett av världens sju nya underverk.

Ifall inte historia är din grej finns ett stort shoppingutbud, där de flesta bra butikerna ligger på gatorna Via Condotti, Via Borgognona och Via Frattina. Här finns allt från Bulgari till Cartier och Laura Biagotti. Efter shopping och kulturaktiviteter blir man hungrig och är det någon stad man ska frossa i mat och dryck så är det i Rom. Här finns bra restauranger och trattorior över hela staden som kan erbjuda många av de italienska smakerna.

Det italienska köket erbjuder så mycket mer än bara pasta och pizza. Även vinet är känt över hela världen så ta dig tid att provsmaka för att hitta just din favorit att ta med hem.
Läs mer och boka din weekend till Rom här.

Venedig – arkitektur, konst och historia

Det är få städer i världen som är så omkrivna och filmade som VenedigItalien nordöstra kust. En av anledningarna till att staden är så omtalad är för att största delen av staden upptäcks från vattnet, från någon av alla kanaler och från en gondol. Staden besöks årligen av 10 till 20 miljoner turister så vill du ha staden lite mer för dig själv är ett besök under våren eller sensommaren att rekommendera.

De flesta turisterna håller sig runt de största turistattraktionerna som Markusplatsen med den höga Kampanilen, det vita Dogepalatset och den vackra Markuskyrkan. I Venedig finns det gott om butiker, allt från typiska souvenirbutiker till Gucci och eleganta glasbutiker som till exempel ElleElle. För en upplevelse utöver det vanliga, bege dig till Rialtos fiskmarknad tidigt på morgonen. Här finns ett stort utbud av färsk fisk och det är en upplevelse att bara befinna sig där.

Dessutom finns det flera bra slakteributiker alldeles i närheten, perfekt för dig som vill köpa med dig godsaker till hotellrummet eller kanske till och med hem. En annan stor sevärdhet i Venedig är dess många konstgallerier och konstmuseum, där Accademiagalleriet förmodligen klingar högst.
Läs mer och boka din weekend till Venedig här.

Florens – goda toscanska smaker och imponerande historia

Staden som ligger i Toscanaområdet är en turistmagnet, utan att för den delen kännas turistig. De flesta som reser hit är intresserade av kultur och historia då det finns många storslagna monument från renässansen att imponeras av, de allra flesta inom gångavstånd. Något som staden och dess invånare gärna påpekar är att Dante, Gucci och Michelangelo är födda och till stor del uppvuxna här.

Förutom kultur och historia erbjuder Florens bra shopping där de bästa och mest kända butikerna, som till exempel Versaces Flagship Store, ligger vid de två centrala gatorna Via Tornabuoni och Via della Vigna Nuova. Om du gillar att shoppa lyxiga märken till låga priser är ett besök till The Mall ett måste. Outletköpcentret ligger cirka 30 minuter utanför staden, men är väl värt ett besök för shoppingfantasten.

Föredrar du souvenirer och skinnvaror kan du fynda detta på någon av utomhusmarknaderna i stan. Florens är välkänt för sin goda mat, och det finns många restauranger som erbjuder typiska toscanska rätter som till exempel ribollita, pappa al pomodoro, bistecca alla fiorentina och bruschetta.
Läs mer och boka din weekend till Florens här.

Flyg och hotell till Italiens tre bästa weekendstäder

Flyg till weekendstäderna

Semestererbjudanden till Italien