Topp 5: Vindistrikt i Italien

Louisenilsson92
Medlem sedan 2017, besökt 20 länder

Foto: i Stock
Italien är världens största vinproducent och står för 1/3 av världens totala produktion. Detta lilla land bjuder på fantastiska upplevelser för vinfantaster och här presenterar vi våra 5 favoriter.
Publicerad 27 maj 2019

1. Piemonte - Alpernas vingårdar

I nordvästra Italien finner du Italiens bästa vin om vi ska lyssna på vinexperter. Piemonte betyder “vid foten av fjället”. Hyr en bil och kör från vingård till vingård bland bergen. Det mest kända vindistriktet heter Langhe, och ska du dit är det bäst att bo runt byn Alba. Vingårdar att kolla in i Piemonte är bland annat Paolo Manzone, Ca del Baio och Cantina Marsaglia. Andra sevärdheter är Lake Maggiore och staden Turin vid foten av Alperna. Från oktober-novemberär det säsong för vit tryffel och i Alba finns det en tryffelfestival.
Flyg till Turin
Flyg till Milano

2. Toscana - vinfestivaler, slott och gröna kullar

Toscana är känt för sina olivträd, gröna ängar, små stenhus, tryffeldelikatesser och lokala ostar är Toscana ett utmärkt resmål. Toscana är speciellt kända för vinregionen Chianti. I 2016 hade Chianti sitt 300-årsjubileum som vinproducent och varje höst hålls det flera vinfestivaler i området. Populära stopp är Greve och Panzano, men också Castellina, Radda och Gaiole. Vill du bo extra speciellt? Vårt tips är det toscanska slottet Castello di Spaltenna vi Gaiole, ett 5-stjärnigt hotell som ligger bland vinrankor, vingårdar och olivträd så långt ögat kan se, med sin egen Michelin-restaurang.
Paketresor Toscana

3. Veneto - Proseccons hjärta

Älskar du bubblande Prosecco? Du bör du åka till vinområdet Veneto i nordöst som består bland annat av Venezia och Verona.
Prosecco är den stora stjärnan härifrån och produceras norr om Venedig i region vid namn Valdobnnm. Det kalla alpklimatet sätter sitt avtryck på druvorna som resulterar i friska viner som det torra vinet Soave och den mer fruktiga Pinot Grigio. I de varmare områdena längs med Adriatiska kusten och Gardasjön finner du också många goda röda viner.
Paketresor Venedig

4. Sicilien - flest vingårdar i hela Italien

Som Medelhavets största ö har Sicilien de bästa förhållanden för att
odla viner. Inte bara det, det är faktiskt en region med flest vingårdar i hela Italien. Kända för viner som marsala, Zibibbo och Nero d'Avola så kan du utforska vingårdar över hela ön. De finner också vingårdar runt vulkanen Etna, som är känd för att ha lite mildare viner. Kombinera detta med Sciliansk ost och du får en härlig smakupplevelse.
Charter till Sicilien
Flyg till Sicilien
Hotell på Sicilien
Hyrbil Italien

5. Umbrien

Mitt i Italien finner du landets enda region som varken gränsar till andra land eller kustområden, Umbrien kallas ofta “det gröna hjärtat av Italien”. Önskar du att undgå turistmassorna, men gärna vara i ett landskap likt Toscana så är detta perfekt för dig. Detta området bjuder på en alldeles speciell vinupplevelse. Och är fullt med vackra gröna fält och byar som Assisi, Spello, Bevagna, Montefalco, Panicale, Todi och Spoleto. De mest populära vinregionerna här är Orvieto, Montefalco och Montefalco Sagrantino. Den kortaste flygvägen är till Rom och därefter en körtid på 2 timmar till Umbrien.
Flyg till Rom
Hotell i Umbrien
Hyrbil i Umbrien


Erbjudanden Italien

Om Italien Europa

Italien är ett av världens bästa turistländer och det har varit ett svenskt favoritresmål sedan decennier. Finns det någon som inte gillar den italienska maten, kulturen, musiken, fotbollen eller klimatet?

Storstäder som Rom, Venedig, Milano och Florens är perfekta resmål för en weekend, alla har ett överflöd av märkesbutiker för shopparen och museer för kulturälskaren. Det finns även tusentals vackra, mysiga och sevärda små byar och städer över hela landet. I varenda en av dem finns det garanterat flera restauranger där du kan äta både gott och billigt.

Italien har så många unika historiska platser att man slagit rekord. Man har fler världsarv än något annat land i världen; 51 stycken inklusive bland annat Pompeji, staden Verona, Etna och Syrakusa.

Vart du än åker i Italien så hör du talas om forntidens romare och deras imponerande rike. Utanför Rom har du möjligheten att själv prova på livet som soldat eller gladiator. Föreningen Gruppo Storico Romano arrangerar läger där du under flera dagar får klä dig, äta, träna och bo som under romartiden. Det finns också avancerade kurser för dig som vill lära dig allt om gladiatorstrider.

Vy över stad o hav i Vernazza
2 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
3 / 28
Manarola, chillside
4 / 28
Hissnande vackert på Sardiniens västkust
5 / 28
Chiesa di Santa Maria dell'Isola
8 / 28
Utsikt från Hotel Caesar Augustus, Capri
9 / 28
På vandring runt Drei Zinnen (2400 möh)
10 / 28
Venetiansk karnevalsmask
11 / 28
Varma bad i Augusti
12 / 28
Solnedgång i Sorrento
13 / 28
Dags for marmelad!!!!
14 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
18 / 28
Husen vid vattnet
19 / 28
Porten in till gamla stan i Garda
20 / 28
Utsikt från Villa San Michele
21 / 28
Grannens trapp.
23 / 28
Canal Grande vid Rialto
28 / 28