Bila i Italien/Amalfikusten. Bensinpriser och tips!

28 feb. 2008 13:35
Visningar: 15210
Hej!

Planerar att flyga till Neapel i juli och bila längs Amalfi-kusten i två veckor. Någon som gjort en liknande resa och har några tips om orter att besöka, saker att se, avstånd mellan saker (har nollkoll) bra att veta kring bilkörning så tar jag tacksamt emot det.

Men mina stora frågor är;

Vad ligger bensinpriset på i Italien idag? Har gissat att det är någonstans mellan 13-14 kronor/liter, stämmer det?

Vad tror ni om tillgängligheten på hotell längs vägen.. är det bäst att planera upp rutten och boka i förväg, eller ska man chansa och boka efterhand?

Mvh!
Sofia
Av Homman
28 feb. 2008 14:32 (redigerad)
Bensinprispolitiken är högst besynnerlig i Italien. Enligt en tidningsartikel i "La Natione" för en tid sedan, berättades det att priset varierar från region till region. Prisvariationen har inget med skatter eller transportkostnader från raffinaderierna och distributörerna att göra.

Generellt kan man säga att priset i dag (2008-02-28) ligger mellan 1,380- 1,4444 euro per liter oblyad bensin. Olika bensinkedjor har olika bensinpriser. Stationerna är Agip, Total, IP och Esso med flera. Varje station har stora skyltar som upplyser bilisterna om priset. Jag har aldrig upplevt prissänkningskampanjer som i Sverige. Och det verkar inte som kedjorna bevakar varandras prissättning. I grannbyn finns t ex en mack som har "bensinrea" två dagar i veckan - tisdag och fredag. Då brukar soppan vara ca en krona lägre per liter (10 cent) än normalpriset som är lägre än bensinstationen in till.

On nu till lite viktiga fraser och beteenden vid macken.
Oblyad bensin heter: BENZINA SENA PIOMO.
När man tankar så behöver man aldrig stiga ur bilen. En gubbe kommer fram och ber om cyklarna och då säger man antingen:
- "Pieno", vilket betyder full tank.
Eller också säger man hur mycket man ska tanka för, t ex:
- Per 60 euro.
När det är tankat kommer gubben och inkasserar stålarna och ger tillbaka nyckeln.
Vidare är det alltid dyrare att tanka på mackarna längs autortradan, eller superstradan.

Bra ord att kunna.
Bensinstation heter antingen DISTRUBURORE, eller BENZINARIO.
- Var ligger närmsta bensinstation? (A dove un benzinario piu vicino?) Uttalas: A dåve on bensinario pjå vischino?

När det gäller hotelL (albergo) kan du ta det lugnt. I ditt ställe skulle jag välja ett litet hotell och strunta i de stora internationella lyxbixen eller charterhotellen. Varje liten by brukar ha minst ett par hotell. Välj dessa! Dels blir det billigare och dels får du mer genuin miljö att bo i. Barer och restaurang brukar alltid finnas runt hörnet. Frukosten äter du på en bar, precis som alla italienare, och middagen på en närbelägen restaurang. Att behöva betala för en opersonlig restaurang och bar på hotellet är att kasta pengarna i sjön, tycker jag. Juli är inte den stora semestermånaden här, utan det är snarare augusti, så du behöver inte riskera att de små hotellen är överbelagda. Risken är däremot större att de stora turisthotellen har byst med gäster. Prtiserna under juni - augusti ligger mellan 60-120 för ett dubbelrum med bad beroende på standard. DU kan med fördel välja ett trestjärnigt hotell. Hygienen är alltid god. För betänk. Du ska bara sova på hotellet. Därför behövs bara en skön säng och nära till muggen. Och det ska man inte betala överpris för.

Landar du bara på hotellet före klockan 17.00 på eftermiddagen kan du alltid räkna med att få ett rum.

Och så till sist. Du ska inte betala någon dricks! Den är numera inräknad i priset. Och i vissa fall kan faktiskt dricks uppfattas som en förolämpning. I Italien är lönerna i dag ganska bra och Italien är inte längre något underutvecklat turistland där servicepersonalen lever på dricks. De har anständiga löner. Men skulle du av någon anedning ändå betala dricks för att visa din uppskattning, så gör det med måtta! För mycket dricks och du blir uppfattad som rik utländsk miljonär. Och det kan bli dyrt! Du blir lätt blåst och är du inte slängd i italienska kan det bli svårt att klara sig ur knipan.

Ciao. Boun viaggio a Italia
Bobby
29 feb. 2008 15:35
Tack så för jättebra information!! Just sådant som inte är lätt att leta sig till i guideböcker.. Tack! Min italienska är extremt begränsat så jag kommer absolut ha användning av termerna också :)
Av Homman
29 feb. 2008 15:48
Citerat från tiny_dancer:
Tack så för jättebra information!! Just sådant som inte är lätt att leta sig till i guideböcker.. Tack! Min italienska är extremt begränsat så jag kommer absolut ha användning av termerna också :)
Väl bekomme! Och ha det så trevligt på din färd. Skulle senare vara kul att höra hur allt föll ut.
Ciao,
Bobby
18 maj 2008 21:06
Ett litet tips... tänk på att kolla hur mycket hyrbilsfirman tar i deposition innan du bestämmer och bokar hyrbil. Hertz till exempel brukar låsa 10-12 tusen kronor på ditt VISA-kort (konto) under hyresperioden. Vi hade lite tur som kollade detta innan vi bokade. Jag kan rekommendera http://www.autoglobal.se de har bra priser på hyrbilar och låser inga pengar på kontot under hyrestiden. Deras hyrespartner i Italien var AVIS (2005). Tänk på den hetsiga trafiken, men tar du det lugnt så är det ingen fara.
Av Skorpis
23 maj 2008 01:38
Jag reste runt i denna del av italien (Kampanien) förra sommaren. Du kan kolla in det album jag har gjort. Iaf, jag bodde i staden Salerno söder om Neapelbukten där jag gick en kurs i italienska under tre veckor. På eftermiddagen gjorde jag utflykter både norrut och söderut längs kusten. Dettta är ett område där det finns otroligt mkt att se. Jag spenderade även en helg på ön ischia samt en natt i Sorrento.

Ok, jag börjar norrifrån. Ön Procida är så pittoresk och vacker att det inte går att föreställa sig! Den ligger närmast fastlandet men är ändå den som har blivit mest bortglömd. Ischia är också värd ett besök - den ligger utanför Procida. I det här området ligger även Capri där det KRYLLAR av turister. Skulle jag hoppa över en av öarna skulle det faktiskt vara Capri... Här finns dock Villa San Michele där Axel Munthe bodde.

Pompeii går inte att missa... området är otroligt stort så planera in minst en halvdag här.

Tyvärr vet jag inget om hotelltillgänglighet men eftersom italienerna och resten av Europa brukar ha semester i augusti så bör det inte vara några problem i juli.

Längs amalfi-sorrentokusten. På kustremsan mellan Sorrento och Neapel finns det rätt mkt industrier och här skulle jag inte stanna till. Sorrento är en rätt stor turistort med många turister. Jag skulle kanske stanna till här en natt men inte längre än så. Från Sorrento till Amalfikusten så är Positano mkt vacker, likaså Amalfi. Glöm inte att besöka ravello på höjden ovanför Amalfi. Här är det mkt populärt att gifta sig...

jag har åkt mkt buss i det här området och vägen är slingrig. Man får tänka på att 20 km i det här området kan ta uppemot en timme att köra...Det är dock inga längre avstånd att tillryggalägga - tänk dock på att trafiken kan vara kaotisk...

Mellan Amalfi och Salerno finns det många små fiskebyar, tex Cetara som är värda ett besök. I Maiori och Minori finns det fina stränder.

Jag brukar vara mycket i Salerno som är en helt vanligt stad nästan helt utan turister. Här finns dock inga turistfällor utan längs via Roma kan man äta mkt gott och billigt i princip överallt och få ta del av livet i en vanlig italiensk stad. Många guideböcker rekommenderar att man hoppar över Salerno men jag vill ändå slå ett slag för staden. Hör finns även en fin domkyrka.

Söder om Salerno ligger templen i Paestum som ej får missas - I paestum finns även stora strandstränder med betydligt färre turister än längs amalfikusten. En pärla är också stränderna längs costiera del cilento i tex Palinuro. Hör g'rna av er för mer tips!

Lycka till!
E
Av Pysen73
28 juni 2008 09:25
Hej!
Jag bor på Sicilien och när jag tankade bilen igår så kostade både bensinen och dieseln 1.53 euro... Helt sanslöst!
Tillgänglighet på hotell beror lite på när du ska åka. Är det från mitten av juli till början av september skulle jag nog rekommendera att boka hotell i förväg, för det är då alla italienare har semester och det brukar bli ganska fullt längs kusterna och på öarna.
http://www.trivago.se/italien-31467 kan du söka per ort och få upp listor på vilka hotell som finns och se foton, läsa recensioner och jämföra priserna på olika bokningssidor som expedia, booking, venere och många andra.
Jag skulle inte spendera mer tid än nödvändigt i Neapel just nu, du har säkert sett nyhetsinslag därifrån om sopbergsproblemet, och det är ännu inte löst, så om du gärna vill besöka staden rekommenderar jag att du bor lite utanför staden ändå.
Det finns så klart massor av intressanta saker att se i det området, men koncentrera dig inte bara på stora, välkända sevärdheter, utan leta dig ut på mindre vägar och besök små, pittoreska byar är mitt tips.
http://www.motormannen.se/mm1/site/02_Resan/02_02_Bila_i_Europa/vagavgifter.html hittar du information om motorvägsavgifter och liknande, de har även mycket annan nyttig info om att bila i Italien.
28 juni 2008 17:06
Tack för era hjälpsamma tips! Jag har bokat hyrbil via Avis till ett rätt schysst pris, och bokat hotell i Amalfi. Ska absolut skriva ut och ta med era tips ner!