Hjälp mig med Tips på resrutt Amalfikusten

Av Ansun
10 sep. 2013 18:42
Visningar: 8883
Vi planerar att flyga ner till Rom i slutet på maj och tänkte ta oss vidare med tåg ner mot Amalfikusten därifrån.
Hur skulle ni lägga upp er resrutt på bästa sätt om ni ville se Amalfi, Atrani, Positano m.m? Är Sorrento något man också bör planera in?

Vi har 5 nätter på oss, och avslutar sedan med 3 nätter i Rom.
Tycker ni man ska bo på samma ställe alla 5 nätterna eller några nätter på olika ställen?
Om man ska bo på samma ort alla 5 nätterna, var är då lämpligast att bo för att smidigt kunna besöka de andra?

Är det bäst att ta tåget till Neapel och där byta till Sorrento och bussen vidare mot Amalfikusten eller är det lättare att ta tåget direkt till Rom-Salerno och vidare med båt eller buss därifrån?

Hjälp mig med tips!
10 sep. 2013 19:23
Hej

Med bara 5 nätter skulle jag nog bo på samma ställe.
Det är lätt att ta sig runt med buss eller båt mellan orterna.
Positano är vackraste orten och ligger "mitt i".

Läs om tips på saker att göra i min reseberättelse:
http://www.4000mil.se/?p=647

När jag researchade den resan var det enklaste (och vackraste!) att göra som vi också gjorde;
tåg till Neapel, båt vidare till Positano.
Av Ansun
11 sep. 2013 08:30
Tack för ditt svar. Jag vet inte, men efter allt man läst om Neapel så känns det inte som att jag alls vill kliva av där.
Är det krångligt när man ska byta tåg i Neapel till Sorrento?

Därför så funderar jag på om man istället skulle ta tåget direkt till Salerno och därifrån ta bussen till Amalfi, Postiano m.m från den sidan.
Men det kanske är dumt, kanske vi missar någonting på vägen då? Sorrento, är det något man bör besöka?
11 sep. 2013 09:52
Nu vet jag inte vad du läst om Neapel, men så farligt är det ju inte att man inte kan kliva av och byta tåg där mitt på ljusan dag.
Jag har åkt motsatt riktning dvs med tåg från Sorrento till Neapel och vidare till Rom och som jag minns det var det inga problem att byta i Neapel.

Vi valde att åka båt för att vi tyckte att det var ett vackert och trevligt sätt att ta sig till Amalfikusten.
Man angör ju alla de vackra orterna och får se dem från sin bästa sida, dvs sjösidan.

Men om du hittar bra förbindelser via Salerno, så är väl det nog så bra?

Det borde ju bli ett byte mindre då, eftersom man i Sorrento måste byta från tåg till buss?

Det som kan vara problematiskt är om bussarna är överfulla, vilket de var i september, då kan det vara svårt att armbåga sig ombord med en stor resväska. Men på nåt sätt går det ju alltid...

Sorrento skippade vi, vi hörde med personalen på vårt hotell i Positano och utifrån deras beskrivning av Sorrento drog vi slutsatsen att vi hellre tillbringade våra dagar längs Amalfikusten.
Sorrento är en större stad medan med allt vad det innebär.

Oavsett hur ni tar er till ert hotell, så är ju området inte större än att ni sedan kan ta er runt och se det ni vill, via buss eller båt.
Av Ansun
12 sep. 2013 18:08
Nu har vår resrutt klarnat lite. Vi har genom en trevlig hotellägare fått bra information om hur vi kan göra för att på ett smidigt sätt ta oss till Amalfikusten.
Det går snabbtåg som bara tar lite drygt 2 timmar direkt till Salerno. Läste på en annan sida att det även går direktbuss från flygplatsen Fiumicino som tar ca 3,30 för 15,00 € Räknar man med tidsåtgången, att man först måste åka in till Centralstationen Termini för att där byta till det andra tåget ner till Salerno, så är ju 3,30 inte så farligt heller.
Från Salerno kan man sedan välja att ta färja eller buss till Amalfi, Postiano m.m Färjan tar 30 min, buss ca. 1 timme till Atrani, där vi tänker bo. Vi tänker bo på samma ställe hela tiden och därifrån utgå på dagsutflykter i området. Avstånden är ju inte så långa, så,det fungerar nog.
Av Ullaper
24 sep. 2013 22:11
Hej. Vi tänker också åka tåg till Salerno men inte nästa år utan året efter blir det. Det är nog bra att bo på ett ställe och göra dagsutflykter. Vi har tänkt att bo i Salerno.
Vi åkte till Sardinien i år så nästa år blir det Sicilien. Ha det så bra. Mvh Ulla i Falun.
Av Ansun
25 sep. 2013 08:37
Kul att ni också tänker ta tåget till Salerno. Vi kommer att komma fram så sent på kvällen till Salerno så vi har bokat första natten på hotell där, för att dagen efter ta buss eller båt till Atrani där vi ska bo.
Jag upptäckte att det är en väldig skillnad på hotellpriserna i Salerno mot om man bokar på orterna Amalfi, Positano o.s.v. Men jag tror inte det är så praktiskt att bo i Salerno under hela vistelsen för det ligger ju lite "off". För mycket av dyrbar tid skulle gå åt till att bara "frakta sig fram och tillbaka" till Salerno. Det tar ju dock 1,45 timmar med buss till Amalfi och ännu längre till Positano från Salerno.
Jag tror det är bättre att bo mer mitt i " smeten" istället. Tiden är dyrbar om man bara är där ett par dagar och den tiden vill man ju istället använda till att utforska Amalfikusten.
25 sep. 2013 09:13
Tror inte heller på att bo i Salerno.
Dels pga avstånden, men också för att en stor del av en resa i Italien är ju att gå ut och äta på kvällarna och det vill man ju göra i en så vacker miljö som möjligt. Salerno som jag åkte igenom med buss på väg till och från Pompeji såg inte ett dugg mysigt ut...
Av Ullaper
28 sep. 2013 16:46
Tack för svaren,det är roligt och intressant att höra olika åsikter. Det är svårt att veta olika saker när man inte varit där förut. Skriv gärna när ni varit där så vi får höra. vi kommer ju också ganska sent till Salerno så första natten blir nog bra att bo där. Kanske vi också bor som ni. Vi ska ju åka den resan om 2 år. Vi var på Sardinien i år,nyss,och nästa år tänkte vi ta Sicilien men sen blir det dax året efter!!!
30 apr. 2015 07:25
Hej, jag undrar vilket resrutt ni gjorde Ansun? Vi planerar samma resa i september och vill veta vad som är smidigast, buss eller tåg? När det gäller tåg vet jag att det bästa är att förhandsboka, men hur är det med buss?:=)
Av Ansun
30 apr. 2015 12:15
Citerat från Rallarnasros:
Hej, jag undrar vilket resrutt ni gjorde Ansun? Vi planerar samma resa i september och vill veta vad som är smidigast, buss eller tåg? När det gäller tåg vet jag att det bästa är att förhandsboka, men hur är det med buss?:=)
Hej!
Vi tog tåget från Termini ner till Salerno, det tog 2,5-3 timmar totalt. Tåget stannade till i Neapel, men vi behövde inte byta tåg utan satt bara kvar. Vi köpte billiga tågbiljetter ca 3 månader innan och jag tror att de hamnade på 350:- för oss två t.o.r.

Vi kom fram på kvällen, så första natten hade vi bokat på Hotel Plaza i Salerno. Perfekt läge, bara att gå tvärs över gatan från tågstationen så var vi framme. På kvällen hann vi strosa runt i Salerno, hotellet låg precis på shoppinggatan.
Nästa morgon så tog vi bussen till Atrani där vi skulle bo 4 nätter ( man kan även ta färja om man vill). Bussen hoppade vi bara på från en hållplats som var precis framför entrén på järnvägsstationen.

Vi valde att bo i Atrani, den lilla grannbyn precis runt hörnet om Amalfi på ett B&B som hette Eva Rooms

http://www.booking.com/hotel/it/eva-rooms.sv.html

Boendet var jättebra och vi hade världens bästa utsikt från vår terass där vi varje morgon blev serverade vår frukost. Atrani är ju lite lugnare än Amalfi, men ändå så tar det inte mer än 5 minuter att runda hörnet och gå till Amalfi.
Två av dagarna så tog vi bussen från Atrani upp till byn Ravello där vi startade våra vandringar på "Gudarnas stig". Det är någonting som jag rekommenderar er att göra, det var lätta vandringar och OTROLIGT vackra vyer!!!
En av dagarna så tog vi bussen till Positano, supermysigt det också. Bussen till Positano avgick från Amalfi och man kunde även ta färjan om man ville. Tillbaka till Amalfi så tog vi färjan för att få se den vackra kusten från havet också.
När vi skulle hem så tog vi bussen till Salerno, och sedan tåget direkt till Rom.
Det var en bra resrutt och vi var jättenöjda med resan. Skulle vi åka igen så skulle vi nog byta ut/ lägga till någon natt i Positano också.

Jag vet inte om jag glömt någonting, det är bara du frågar om du undrar någonting mer :)
1 maj 2015 19:02
Vi åker till Amalfikusten i juni. Sugen och höra mer om Gudarnas stig. Kan man gå delar och hur långa är de i sådana fall? Vart är det bäst att gå ifrån?
1 maj 2015 20:21
Citerat från Vitblomma:
Vi åker till Amalfikusten i juni. Sugen och höra mer om Gudarnas stig. Kan man gå delar och hur långa är de i sådana fall? Vart är det bäst att gå ifrån?
Gudarnas stig är inte EN vandringsstig utan ett nät av stigar uppe i bergen ovanför Amalfikusten.
Den mest etablerade sträckan, tror jag eftersom det är den som står i bl.a. Lonely Planets vandringsguide till Italien, är den som vi gått.
Kolla min reseberättelse här:
http://www.4000mil.se/?p=51
Av Ansun
1 maj 2015 20:30
Citerat från Vitblomma:
Vi åker till Amalfikusten i juni. Sugen och höra mer om Gudarnas stig. Kan man gå delar och hur långa är de i sådana fall? Vart är det bäst att gå ifrån?
Det finns många olika turer, googla på "Path of the Gods" så får du kanske fram vilka olika som finns.

Vi bodde ju i Atrani och valde därför att gå de som gick till/från bergsbyn Ravello. Om man vill så kan man ju välja att gå både upp och ner, men vi valde att ta bussen upp till Ravello och utgå därifrån.

Det finns en turistbyrå i byn Ravello, där får ni gratis kartor där de olika vandringslederna är utmärkta.

Ena dagen så gick vi turen Ravello- Atrani. Den vandringen hade otroligt vackra vyer, genom citronlundar och odlingar. Det var mycket trappor, ca 1000 st innan vi var nere i byn och vi var glada att vi valt att bara gå nerför ;)

Den andra dagen så gick vi turen som heter "Valle dei Mulini walk". Den vägen var lite skuggigare och passade varmare dagar. Man gick ner genom en trädbevuxen dal och överallt fanns ruiner från tidigare pappersbruk och massor med vattenfall. Den här turen kom ner i byn Amalfi och var också väldigt vacker. Inte samma vackra vyer över havet som den andra hade, men det var mycket vackert med ruinerna och vattenfallen.

Det fanns ytterligare flera vandringar att göra, men vi hann bara med dessa.
4 maj 2015 06:51
Tack för alla svar, jag fortsätter att kolla allt även de tips som ni gav.
Jag kommer säkert att ha fler frågor, vi åker i september och har bara
bokat flyg till Rom än så länge.
3 aug. 2015 21:39
Hej vi åker snart till Rom, vidare med tåg till Salerno. Tågbiljetterna beställda, har skrivit ut dom. Hur gör vi när vi kommer till Rom med biljetterna? Skall vi checka in till "riktiga" biljetter som vi kan stämpla av innan vi går på tåget eller? Sist hade vi en 2 timmars kö till biljettkassan.
Vi har bokat i Minori och Maiori. En chansning.
Tacksam för tips!
Av Ansun
3 aug. 2015 22:07
Jag förstår inte hur du menar. Har ni bara bokat tågbiljetterna, inte betalat dem ännu?
Vi köpte biljetterna hemifrån och skrev ut dem hemma. Då var det bara att kliva på tåget i Rom och visa våra utskrifter för tågkonduktören när han kom.
Vet inte hur det fungerar om man måste hämta ut biljetter, det kanske någon annan kan svara på.
4 aug. 2015 06:54
Hej igen, biljetterna är betalda ner till Salerno, tur och retur.
Ska inte biljetterna stämplas innan vi kliver på tåget, eller räcker det att
visa utskriften från datorn? :=)
Av Ansun
4 aug. 2015 08:10
Visst fick ni en pdf-fil med mailen efter det att ni hade betalt on-line biljetterna? Visst fick ni även välja sittplatser och de står med på biljetterna?
Skriv ut dem och ta med, det är de som konduktören vill se( eller egentligen en kod från dem)

Om ni inte redan hittat dit så rekommenderar jag er att gå in på Tripadvisors Amalfi-forum. Där hittar ni massor av tips och kan finna svaret på alla frågor ni undrar över.

http://www.tripadvisor.com/ShowForum-g187780-i567-Amalfi_Amalfi_Coast_Campania.html

Hoppas ni får en toppenresa!
4 aug. 2015 21:10
Hej jag kollade Italienska Statens turistbyrå, där finns mycket info.
Vid bokningstillfället får du en kod, som sedan kan användas i de speciella vit/gula självbetjäningsautomaterna på perrongen för att få ut din biljett. De flesta större tågstationer i Italien har dessa automater.
Jag vet inte om det är viktigt att göra det. Räcker inte koden?
Tacksam för alla råd och tips då Italien har ett annat system än vårat.
Kan tycka det är krångligt, vi vill inte sitta på station när vi är där för att njuta.
:=)