Roadtrip Italien - Öst eller västkust?

12 maj 2019 15:17
Visningar: 111
Hej!

Förra sommaren bilade vi med vår 1-åring till norra Italien där trippen såg ut som följande:

Gardasjön - Verona - Monterosso al Mare i La Spezia - Pisa - Volterra - Florens - Bologna - Venedig - Lido di Jesolo

Som så många andra så förälskade vi oss i Italien och planerar nu att göra en längre rundresa där i sommar. Det som är bestämt är att vi vill se Rom samt åka genom Sicilien och Sardinien, men vi kan inte bestämma oss för om vi ska välja öst- eller västkusten när vi åker längs Italiens fastland.

Jag har googlat runt en hel del och knappt hittat någonting om östkusten. Allt fokus verkar ligga på västkusten. Beror det på att den östra sidan inte har något att erbjuda jämförelsevis med den västra?

Anledningen till att jag är lite ifrågasättande beror på att det enda som vi var besvikna på under vår Italien-tripp förra året var den delen av västkusten som vi då besökte (en bit av italienska rivieran).
När vi läste om den innan vi åkte så beskrevs den som en sträcka med fantastiska badorter. När vi kom fram, taggade till tänderna över att få njuta av strandliv, så visade det sig att det bara fanns en PYTTELITEN överbefolkad strandremsa för allmänheten. Resten av den långa stranden bestod av privatägda strandklubbar där italienarna själva betalade en viss summa per säsong och då fick tillgång till klubbens pool, strand och egna solstolar m.m. Priserna på restauranger och caféer var skyhöga och bemötandet från personal på både hotell och många restauranger var inte alls trevlig. Hela området kändes bara supersnobbigt.

Men stranden i Lido di Jesolo på östkusten var däremot precis vad alla hade beskrivit det som. En fantastisk badort för barnfamiljer med fina långgrunda stränder, rimliga priser på allt, massvis med restauranger och trevliga barnkära italienare. Det stället gillade vi så mycket att vi funderar på att stanna till där igen på vägen hem eller i början på vår resa runt Italien nu i sommar.

Men som sagt.. väst eller östkust är den stora frågan? samt är det värt att runda "klacken" längst ned i söder? I år är vår dotter 2 år och fokus för vår semester är det som vi älskade med italien förra året. Vackra stränder (gärna med turkosblått hav), pittoreska små byar, vingårdar, god mat och fantastiska landskap.

Storstäder är vi inte särskilt förtjusta i men Rom vill vi se. Jag är även väldigt förtjust i historia men med en liten 2-åring med mycket spring i benen är museum inget alternativ. Däremot om ni har tips på riktigt gamla små städer, ungefär som Volterra som jag vart väldigt förtjust i, eller andra sevärdheter utomhus dit det går att ta sig med barnvagn, då vill jag jättegärna ha tips på dessa!

Hoppas på många svar!

Hälsningar
Fru Appellund
Av Fylke74
12 maj 2019 19:30
Har dessvärre bara hållit till på den västra sidan men kan tipsa om byn San Gimignano (Toscana) samt Comosjön i de nordliga delarna.
Bila södra Italien - östra eller västra kusten?
Italien Carro80, 1 juli 2011
Updaterad av Carro80 för 7 år sedan
6
Jag, min man och vår tvååriga dotter ska bila i södra Italien i september. Vi landar i Rom och vet inte om vi ska koncentrera oss på östra eller västra kusten. Någon som har något tips? Något man absolut inte får missa i södra Italien? Vi tänkte bo flera dagar vid någon kuststad - tips? Sedan vill ...
Resemål på västkusten
Italien Lohaller, 30 maj 2016
Updaterad av Gunillad för 3 år sedan
1
Hej jag och sambon tänkte åka på en 3 veckors tågresa mellan Milano och Napoli. Målet med resan är mat,dryck, sevärdigheter, det vanlig så att säga. Vi kan inte så mycket om Italien och vet inte riktigt vart vi ska stanna på vägen. Vi har tänkt besöka Genova, Bologna och Florence innan vi åker ...
En vecka Italiens västkust - var?
Italien Emi49, 23 apr. 2014
Updaterad av Canada2000 för 5 år sedan
6
Hej Ska åka med sambon till Italien i mitten juli. Vi börjar i norra Italien + cinque terre, men ska sedan ta en vecka på ett och samma ställe, och frågan är var? Vi söker trevligt område med lite liv och rörelse, god mat på mysiga restauranger, möjlighet till sol och bad, och ett trevligt boende ...
Bila Sverige till Italien
Italien Sofiap, 28 apr. 2015
Updaterad av Sofiap för 4 år sedan
10
Hej Tacksam för tips kring lämplig resrutt, med bil, från svenska västkusten till Toscana. Vi reser i slutet på juni och tänker oss 3 övernattningar på vägen ner till det hus vi hyrt (ca 10 mil söder om Florens). Vi är 2 vuxna och två barn (8 och 10 år). Visst blir det många timmar i bil men ...
Vågar inte hyra bil på Sardinien
Italien Elciosso, 21 juni 2015
Updaterad av Elciosso för 3 år sedan
4
Hej, Jag och tjejen är på Sardinien under 10dgr i Juli och kommer mest vistas på östra sidan dvs Olbia trakterna och ner mot Cala Gonone. Första tanken var att hyra bil i några dgr men efter att ha läst ett 20-tal trådar om diverse scams och andra dåliga upplevelser med Sardiniens car ...
Cinque Terre vs Östkusten
Italien Gsoul, 17 apr. 2013
Updaterad av Annl för 6 år sedan
7
Jag ska åka ner till Italien i maj (har varit många gånger i Italien men inte just dessa områden) och planen var från början att köra bil från Venedig ner längs östkusten Chioggia - Comacchio - Ravenna och sen Florens. Nu har jag börjat spana på Cinque Terre också och behöver tips och ...

Om Italien Europa

Italien är ett av världens bästa turistländer och det har varit ett svenskt favoritresmål sedan decennier. Finns det någon som inte gillar den italienska maten, kulturen, musiken, fotbollen eller klimatet?

Storstäder som Rom, Venedig, Milano och Florens är perfekta resmål för en weekend, alla har ett överflöd av märkesbutiker för shopparen och museer för kulturälskaren. Det finns även tusentals vackra, mysiga och sevärda små byar och städer över hela landet. I varenda en av dem finns det garanterat flera restauranger där du kan äta både gott och billigt.

Italien har så många unika historiska platser att man slagit rekord. Man har fler världsarv än något annat land i världen; 51 stycken inklusive bland annat Pompeji, staden Verona, Etna och Syrakusa.

Vart du än åker i Italien så hör du talas om forntidens romare och deras imponerande rike. Utanför Rom har du möjligheten att själv prova på livet som soldat eller gladiator. Föreningen Gruppo Storico Romano arrangerar läger där du under flera dagar får klä dig, äta, träna och bo som under romartiden. Det finns också avancerade kurser för dig som vill lära dig allt om gladiatorstrider.

Vy över stad o hav i Vernazza
2 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
3 / 28
Manarola, chillside
4 / 28
Hissnande vackert på Sardiniens västkust
5 / 28
Chiesa di Santa Maria dell'Isola
8 / 28
Utsikt från Hotel Caesar Augustus, Capri
9 / 28
På vandring runt Drei Zinnen (2400 möh)
10 / 28
Venetiansk karnevalsmask
11 / 28
Varma bad i Augusti
12 / 28
Solnedgång i Sorrento
13 / 28
Dags for marmelad!!!!
14 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
18 / 28
Husen vid vattnet
19 / 28
Porten in till gamla stan i Garda
20 / 28
Utsikt från Villa San Michele
21 / 28
Grannens trapp.
23 / 28
Canal Grande vid Rialto
28 / 28