Resealbum: Berlin, 2011.
Visningar: 212

Före och efter.

Brandenburger Tor är en stadsport i Berlin, ritad av arkitekten Carl Gotthard Langhans och uppförd 1788–1791. Den kröns av en quadriga-staty.

Denna triumfbåge har kommit att bli en symbol för Berlin. Den står placerad vid Pariser Platz och är den enda återstående av en rad stadsportar som ledde in till Berlin som delar av Berliner Zollmauer. Ett kvarter norrut ligger Riksdagsbyggnaden. Porten utgör den monumentala avslutningen av Unter den Linden, den berömda lindboulevarden som ledde till det kungliga residenset. Triumfbågen lät Fredrik Vilhelm II bygga som ett tecken på fred och den är byggd i nyklassicistisk stil.Porten kröns av en quadriga, bestående av fredsgudinnan körande en vagn dragen av fyra hästar i triumf. Fyrspannet är riktat österut mot den plats där slottet tidigare har stått. Porten är 26 meter hög, 65,5 meter lång och 11 meter bred. Utformningen av porten är inspirerad av Propyléerna, porten till Akropolis i Aten i Grekland.
Då nazisterna kom till makten 1933 använde de porten som en symbol för sin makt. Det var den enda byggnad som stod kvar bland ruinerna på Pariser Platz 1945, med undantag för ruinerna efter Konstakademin, och porten rustades 1957 upp av Östberlin och Västberlin gemensamt. År 1961 stängdes den i samband med att Berlinmuren byggdes.
Plats: Berlin, Tyskland
Bilden tagen: 25 juli 2011
Kommentarer
29 sep. 2011 13:34
Fin berättelse av den mycket berömde stadsport