Tips om Albanien

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar
Frågor & svar om Albanien
Albanien lokalbuss
Albanien Iho, 11 apr. 2019
Updaterad av Tittin för 5 veckor sedan
1
Planera resa till Saranda i september. Därifrån hade vi tänkt utforska orterna Dhermi och Himara. Hittar tyvärr inga tidtabeller på lokalbussar som går till dessa orter. Hur ofta per dag går dessa bussar? Tidpunkter? Vad kostar taxi från Saranda till Dhermi?
Tips och ideer kring Albanien.Saranda
Albanien Pionflickan, 11 mars 2019
Updaterad av Lollovest för 7 veckor sedan
5
Hej.Vi har bokat in en resa till Saranda och vill ha tips och ideer på resmålet.Kan man äta all mat? Har hört att man blir mera magsjuk i Albanien än i ex,p Grekland /Kroatien m.m..Kontanter eller kort?.Sevärdigheter och utflykter../Pionflickan
Bra ställen
Albanien Varenne, 3 mars 2019
Updaterad av Ziesta för 7 veckor sedan
2
Hej! Jag aldrig varit i Albanien, och skulle gärna vilja ha tips på bra ställen där, vart åker man mest till när det gäller charter från Sverige
Mysigt ställe i Albanien
Albanien Blesi, 11 apr. 2018
Updaterad av Mamia för 12 veckor sedan
5
Jag och min dotter har tänkt åka till Albanien i Juni, vi har tittat på Durres eller Saranda men vill gärna ha lite tips och råd om var det finns bra stränder och mysiga restauranger. Tack /Camilla
Albanien
Albanien Annalenaj, 19 juli 2018
Updaterad av Mamia för 12 veckor sedan
5
Hej, reser till Albanien via Korfu i slutet av Juli, två v. Boende i Dhermi. Vill gärna göra några utflykter, men önskar ej hyra bil. Hur fungera det med buss? Kan man hyra taxi för en dag? Kan det kanske finnas paketutflykter att följa med på? Ngn som har tips om detta? Ngn som har varit i ...
Dhermi
Albanien Mamia, 27 jan. 2019
Updaterad av Mikad för 12 veckor sedan
1
Funderar på att åka till Dhermi i sommar. Det verkar vara en liten ort med focus på bad, men finns det något att se och upptäcka i närheten? Hur är kommunikationerna då om man ej vill hyra bil? Intresserad av alla tips och info.
Ksamil, Saranda boka färja i förväg?
Albanien 1234anna, 5 jan. 2019
Updaterad av Mrworldwide145 för 19 veckor sedan
5
Ska man boka båt i förväg om man ska ta färja från Korfu? Jag tänkte flyga med norweigian till korfu o ta färja över till Saranda o därefter ta mig vidare till Ksamil där jag hyrt boende. Tacksam för svar!
Körkort
Albanien Oli_97, 17 juli 2018
Updaterad av Oli_97 för 44 veckor sedan
0
Nån som vet om man behöver ha internationellt körkort eller motorcykelkörkort för att få hyra moped eller fyrhjuling i Albanien? Tack på förhand
Euro i bankomat
Albanien Spider21, 3 juli 2018
Updaterad av Ixploretheworldcom för 44 veckor sedan
11
Går det att ta ut euro i bankomaterna i Saranda eller är det bara LEK?
Åka från Parga till Albanien
Albanien Brio, 7 juni 2016
Updaterad av Brio för 49 veckor sedan
4
Hej! Någon som vet hur man enklast tar sig till Albanien från Parga i Grekland? Vi är en familj som ska resa till Himare i Albanien efter vi varit i Parga Båt, buss, taxi.....? Mvh Brio!
Tips om Albanien
Albanien Lisil, 3 juni 2018
Updaterad av Lisil för 49 veckor sedan
2
Hej! Jag och några vänner har bokat en semesterresa till Albanien, en vecka i slutet av juli/början av augusti. Vi hade egentligen tänkt börja resan med en vandring i norra Albanien och sedan åka söderut för sol och bad. Jag har läst lite här och även på andra forum och utifrån detta har jag ...
Hyrbil över gränsen!
Albanien Resclar, 22 mars 2018
Updaterad av Resclar för 1 år sedan
2
Jag flyger till Ioannina i Grekland i maj och tänker hyra bil och köra till Gjirokastra Albanien direkt. Har någon info om det fungerar att köra över gränsen med hyrbil? Hur är vägarna? Mitt Alternativ är buss eller taxi någon som vet något om priser mm? Tack på förhand!
Blogginlägg om Albanien
Durres
Lat N 41° 15,18', Long E 19° 31,27' Idag: +32 °C (89.6 °F) Durres är en badort som ligger bara fem mil från huvudstaden Tirana. Den är stor, överbefolkad, skräpig och inget vi rekommenderar. Istället spenderade vi dagen i Tirana. Det är inget speciellt att titta på där. Men det är ju kul att se sig omkring några timmar när vi ändå hade vägarna förbi. Bilkörning i Tirana är en prövning. Ingen bryr sig om vare sig rödljus eller trafikregler. Alla pressar sig fram tills trafiken står helt still och då övergår man till att skrika och tuta som galningar. Att vi kom ut ur detta kaos utan att krocka var mer tur än skicklighet. I Albanien är alla bilar är buckliga både här och där. Det här med trafikregler är tydligen också ett nytt påfund här – det har bara funnits i fem år har vi hört. En annan intressant upplysning som vi fått är att polisen har rätt stoppa en utländsk registrerad bil fram till den 1 september 2005 – om det inte är så att man gjort någon allvarlig trafikförseelse. Vi har passerat massor av poliskontroller utan att ha blivit stoppade. Det känns skönt eftersom man alltid är lite orolig i länder med korrumperad polis. Sedan åkte vi vidare på slingrande vägar över bergen mot Makedonien. Passerade Elbasan med sitt enorma stålverk innan vi stannade i Prrenjas för att göra slut på valutan genom att tvätta bilen , proviantera och tanka . Gränspassagen till Makedonien tog betydligt längre tid än väntat, en hel timma trots att det bara var tre bilar före. Kändes inget vidare att sitta fast vid gränsen och se mörkret falla när man ska in i ett nytt land. Det blir så mycket svårare att hitta i bäckmörkret.
av Treb 11 mars 2008 Resealbum: Dreamtrip

Om Albanien Europa

I decennier var Albanien stängt för omvärlden.
Det är först nu som vi kan se vad vi missade i alla år – mil efter mil med sandstränder.

Landet har samma härliga varma klimat som sina grannländer, det är oftast bara under vintermånaderna som temperaturen sjunker under 20 grader.

Den största staden är Tirana som ligger ungefär mitt i landet. Här finns en del sevärdheter men de flesta turister åker till ett helt annat område av landet: Albanska rivieran.

Den här tio mil långa sträckan beskrivs ofta som den mest orörda kusten i Medelhavet. Här finns mil efter mil med vackra sandstränder – och utan de jättelika hotellanläggningar som är så vanliga i andra länder.

Här bor du i stället på små hotell på campingplatser eller inackorderad i rum eller stugor hos privatpersoner.

Den största turistorten på Albanska rivieran är Saranda i södra änden. Andra små och stora orter att lära känna är Borsh, Palasa, Vuno, Llaman, Pilur och partybyn Dhermi.

När du åker omkring i Albanien så kommer du troligen att ha en handfull gråa bunkrar inom synhåll. Under den paranoide kommunistdiktatorn Enver Hoxha så byggdes det mer än 750 000 cementbunkrar för att skydda landet mot invasioner. I dag är det turister som invaderar landet och några av bunkrarna är till och med ombyggda till hotell.