Lär känna Saranda i Albanien

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Shutterstock
Bild: Shutterstock
Foto: Thinkstock
Bild: Shutterstock
Foto: joevikingo, medlem sedan 2006
Albanien och badorten Saranda bjuder på vita stränder för hela familjen och fina kulturskatter. Här får du både en bra och prisvärd semester.
Publicerad 28 mars 2022

Turistvänliga badorten Saranda, som ligger mittemot grekiska Korfu, är en oupptäckt pärla på den albanska rivieran med sol och bad vid turkost vatten och långa vita stränder. Det finns en populär palmkantad strandpromenad för varma dagar eller ljuva kvällar. Tröttnar du på stranden finns det mycket att se bland kulturskatterna.

Saranda är omringad av berg och naturen liknar den grekiska, kanske inte så konstigt eftersom de är grannar. I centrum finns många restauranger, caféer och butiker. Albanien ses som ett prisvärt resmål och prisnivån är förmodligen Europa lägsta. Saranda passar bra för barnfamiljer. Men även för par för albanerna själva kallar den för “smekmånadens stad”.

Slottet Lekurës – bjuder på vacker vy

Slottet Lekurës ligger bara några minuter från centrum och är från 1500-talet. Från toppen får du en riktigt skön panoramavy över Saranda, Korfu och Ksamilöarna. Ät gärna något gott i slottets restaurang.

Ksamilöarna – badparadis för hela familjen

Några minuter med bil från Saranda centrum ligger Ksamilöarna. Fyra öar med Albaniens kanske bästa och renaste stränder. Passar för hela familjen som söker avkoppling. Vågar du kan du simma mellan öarna, så nära varandra ligger de. Kullarna sluttar ner mot havet och det finns både citrusfrukter och olivlundar som sprider en härlig doft.

Butrint - antika ruiner

I staden Butrint 15 kilometer från Saranda hittar du de antika ruinerna. Det är rester från murar, pelare, amfiteater, badhus och kyrkor. Vid ingången till ruinerna växer vackra eukalyptusträd. Numera är området en del av en nationalpark. Utforska på egen hand eller gå på guidad tur. Gör gärna ett besök på arkeologiska museet.

Syri i Kaltër – blå sjö

Blue Eye, eller Syri i Kaltër, är ett naturfenomen i Saranda där kristallklart vattnet rinner från flera mynningar ur berget ner i en blåskimrande och bubblande sjö. Omgivningen är lummig och kring sjön växer mycket träd och buskar. Vattnet är drickbart – men kallt så här ska du inte bada. I anslutning till sjön finns både restaurang att äta på och hyddor att hyra.

Maten i Albanien - mix av Medelhavet

Maten i Albanien är en blandning av det grekiska, italienska och turkiska köket. I Saranda finns mycket fisk och skaldjur på menyerna. Maten är inte bara god, den är dessutom väldigt billig.

Hotell i Saranda

På senare år har turistindustrin i Albanien växt och det har varit en explosion av nya hotell. Hotellen har hög standard och i Saranda ligger många vid havet.

Så här tar du dig till Albanien

Charterbolagen Ving och Apollo har paketresor till Saranda och Durres. Du flyger då till Korfu och tar sedan båten över till Saranda.

Medlemmar tipsar om Albanien

Globetrotter1969 säger:
Albanien är en oslipad diamant. Åk hit innan ”alla” upptäcker det. Jag åkte till Albanien för att jag hade läst att det var ett säkert, men ganska oexploaterat land med ganska mycket att se i sydvästra Europa. Även om det ligger ganska långt söderut, åk inte för sent på hösten. Jag var där i oktober och då var det jättefint väder, soligt i nästan två veckor med 24-27 grader varmt, sedan kom höstregnen. Jag noterade dock att regnen inte nådde stora delar av Grekland.

Landet har en ganska oexploaterad kust förutom kuststaden Saranda. Detta passar kanske inte alla. Missa inte huvudstaden Tirana med nationella konstgalleriet, och historiska museet. Dock beskriver historiska museet inte tiden efter 1945, detta får du se i bilder på nationella konstgalleriet istället i klassisk kommunistisk stil. Missa inte de historiska städerna Berat och Gijrokaster. Jag bodde i gamla stan i Gijorkaster för 7.14 euro/rum. Kanske billigast i Europa?

Maten är billig, men förvänta dig inte gourmetupplevelser på så många ställen, men enklare restauranger finns alltid.

Många albaner har jobbat utomlands, så de kan ganska många språk beroende på var de har jobbat. I söder kan många grekiska i övrigt är tyska, engelska och italienska gångbara språk.

Det kan vara lurigt ibland att hitta var bussar och minibussar avgår för det finns inga riktiga busstationer. Kolla i guideböcker och fråga lokalbefolkningen. Minibussarna är av god standard och det bara att hoppa på och betala strax därefter. Vägarna är på väg att uppgraderas men det finns en del skräckexempel. Bensinmackar finns överallt!

Det finns ganska gott om bankomater, tänk dock på att Albanien inte är EU-land så många banker tar avgifter för uttag, dock inte alla till exempel, ICA, GE-Moneybank med flera. Betala i lek (valutan). Det går dock alldeles utmärkt att växla euro nästan överallt och många guesthouses visar priserna i euro.

Tips! Bussar till Albanien avgår från Αθήνα- gatan i Athen, cirka en kilometer söder om Larissa järnvägsstatonen. Detta vill inte grekiska turistinformationen tala om för dig.

Obs! Se till att passet blir stämplat vid inträde, detta missades när jag åkte in, så det blev lite frågor vid utträde.


Charter till AlbanienPaketera din egen charter