Har du upptäckt Albanien än?

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Bild: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Apollo
Foto: Apollo
Foto: Apollo
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Välkommen till semesterparadiset Albanien, fortfarande en doldis i chartervärlden men har allt du kan önska dig för en solsemester och är dessutom en mycket plånboksvänlig destination. Längs kusten blomstrar och utvecklas städerna och det finns mycket att upptäcka.
Publicerad 4 mars 2024

Albanien är kanske inte det första landet man tänker på inför sin medelhavssemester, detta trots att Lonely Planet redan 2011 utnämnde landet som nr. 1 av resmål att upptäcka. Apollo introducerade landets glittrande blå hav och stränder för flera år sedan och i dag erbjuder alla stora arrangörer resor hit. Vad är det som gör Albanien så speciellt? Vi har samlat det bästa av Albanien till dig.

Saranda

Albanien bjuder på kristallklart vatten och en vacker kustlinje, och Saranda är den mest populära semesterorten i Albanien. Charteroperatörerna har nu ett stort utbud hit – och det är lätt att förstå varför. Förutom sina 290 soldagar per år och sommartemperaturer som ligger på runt 28 grader har kuststaden Saranda dessutom kort väg till spännande arkeologiska utgrävningar och en rad naturupplevelser. Njut av en Tiranda – den lokala ölen – på en uteplats på en av de många restaurangerna och barerna vid stranden. Stränderna består av småsten, men du behöver bara åka 20 minuter med buss söderut innan du är i Ksamil med sina fina sandstränder.

Öparadiset Ksamil

17 km söder om Saranda ligger strandparadiset och byn Ksamil, med sina tre små drömöar endast en simtur från den turkosa bukten med flera restauranger och barer med billig, svalkande öl. Det här är också lokalbefolkningens favoritplats att semestra på under sin sommarsemester. Fina sandstränder och gott om färsk fisk och skaldjur gör Ksamil värt minst ett besök.

Durres Rivieran

Hit reser du som älskar sandstränder. Från själva staden Durres sträcker sig stranden nästan en mil söderut med mäktiga grönskande berg som bakgrund. För övrigt är Durres Albaniens största hamnstad. Flertalet av arrangörernas hotell ligger i den lilla staden Golem som är cirka 20 minuters körtid från Durres. Vid havet kan du njuta av mäktiga vyer, frossa i färsk frukt och välja mellan ett stort utbud restauranger och mysiga tavernor. Området är även rikt på sevärdheter och likt svampar i marken kan man på nära håll beskåda landets ökända bunkrar som skvallrar om tiden då landet var ett av de mest stängda i världen.

Snällt mot plånboken

I Albanien är det billigt att äta ute, och du kan få en betydligt billigare semester här än i länder som Turkiet och Grekland. Albanien är förmodligen ett av få länder i Europa där en öl från ett känt märke kostar runt 13 kronor, och där du kan få en lunch eller middag för runt hälften av priset mot hemma.

Medelhavsinspirerad mat

Det albanska köket har hämtat inspiration från bland annat Grekland, med fetaost, oliver och lammkött, men också mycket från det italienska köket. Du finner även flera lokala specialiteter här. Välj mellan ett stort urval av skaldjur, pizza och risotto, samt lokala grytor och nationaldrycken raki. Du hittar kanske inte de dyraste, flottaste gourmeträtterna här, men du får bra råvaror till en rimlig peng.

Utflykt till Det blå ögat

Det blå ögat är en 50 meter djup vattenkälla cirka 10 mil från Saranda. Den har fått sitt namn på grund av att det påminner om ett stort blått öga – mörkt blått i mitten som en pupill, ljusblått ut mot kanterna som irisen och med grön vegetation som ger en illusion av att vara ögonfransar. Det finns flera lokala legender om den vackra vattenkällan.

Saranda + Korfu = sant

Är du en av de som känner att Grekland är sommar för dig, så är Albanien ändå ett bra alternativ. Saranda kan enkelt kombineras med den eftertraktade grekiska ön Korfu, som ligger ungefär en halvtimme bort. Ta till exempel en vecka i Saranda och en på Korfu, och du får varierande upplevelser och får se två länder på en och samma semester.

Historia, natur och landmärken

På grund av isolationen landet levde i under en längre period, finner du allt från glömda arkeologiska fynd till små gulliga byar där tiden har stått stilla. Under regimen var gränserna stängda och ingen fick resa ut ur Albanien. Det här gör att Albanien ur ett europeiskt perspektiv var ett u-land då gränserna äntligen öppnade, men landet har hunnit bygga upp sig sakta men säkert. Du kan hitta bunkers i bergen, och ruinstaden Butrint, som står på UNESCO:s världsarvslista, ligger rakt norrut från Saranda. Den är mer än 2800 år gammal, och ligger cirka en timme bort med buss. Besök också Lekursi-slottet som ligger på en höjd med utsikt över Saranda. Här har du även vacker utsikt över såväl Ksamil-öarna som Korfu. Ytterligare en historisk upplevelse är staden Kruja, granne till staden Durres och endast 32 km från huvudstaden Tirana. Härifrån kommer nationalhjälten Scanderbeg som ledde motståndet mot det ottomanska riket. Vill du upptäcka vackrer natur så res vidare cirka 2,5 mil från Kruja till nationalparken Shtame pass. Vackra vyer med pinjeskogar och små sjöar kommer skänka dig ett lugn och här finns även möjligheter till hiking.

Nyttig information

Det tar cirka 3,5 timmar att flyga till Saranda. Apollo, Ving och TUI erbjuder alla resor hit. Du kan endast köpa den lokala valutan (lëkë) i Albanien, så ta med Euro och växla till lokal valuta när du kommer dit. Många restauranger tar även Euro. Hotell och större restauranger godtar normala betalkort, men ha alltid med kontanter för säkerhets skull.


Albaniens bästa charter


I Reseguidens sökmotor finner du alla resor till Albanien:
- Charter till Albanien
- Flyg till Albanien
- Hotell till Albanien
- Hyrbil i Albanien