“Welcome to Miami, bienvenido a Miami”…

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 59 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Och visst ger solglasprydda Will och hans partytjejer en ganska talande bild av soldränkta Miami, även om staden bjuder på så mycket mer än så. USA är känt för att vara ”möjligheternas land”, och Miami, belägen i delstaten Florida, är inget undantag. Här berättar Reseguidens medlem Annika, alias aniika, mer om denna härliga stad.
Publicerad 30 april 2013

När vi landar på Miami international airport är det ännu kylslagen vår hemma i Sverige. Ett par timmar senare går vi med saliga leenden på läpparna och sand mellan tårna på Miami Beach, och jag är lyrisk över att återigen vara tillbaka i staden med stort S. Miami präglas av de många latinamerikanerna som bor här. Inte minst märks det i staden då mörkret lägger sig, och latinorytmer pulserar ut i den varma natten. Staden bjuder på hög kändisfaktor, en ljuvlig sandstrand, bra shopping - och dessutom unika möjligheter att hoppa på något av alla kryssningsfartyg som fortsätter till Karibien.

Shopping på hög nivå

Miamis shopping gör ingen besviken. Jag och mitt resesällskap styr resolut stegen mot ”Bayside Marketplace”. Här råder en behaglig semesterstämning, och efter ett par timmars shopping tar jag en välbehövlig paus, och efter en glass (eller två) fortsätter jag mitt uppdrag. Jag luktar på lyxiga bodylotions inne på ”Victoria ´s Secret”, och införskaffar äntligen ett par klassiska Ray Ban´s till ett betydligt bättre pris än i Sverige. Vi strosar också mer än gärna längs det uppskattade shoppingstråket på Ocean Drive.

Sockerchock och matkoma

Det här med att äta kunde bli ett eget kapitel – vi befinner oss ändå i landet som myntade begreppet ”Supersize me”. Jag beslutar mig redan innan jag korsar Atlanten för att gå ”all in” – det är ju trots allt inte varje dag man är i Amerika. Shake Shack och Taco Bell är ett par av alla snabbmatskedjor som utgör roligare alternativ till ganska uttjatade McDonald´s. Vi varvar hamburgare och burritos med rejäla bruncher bestående av ägg, bacon och amerikanska pannkakor med lönnsirap. Och såklart, flingor som är så sockriga att tänderna börjar ila bara man tittar på dem. Nåväl, är det semester så är det! Det obligatoriska besöket på Cheesecake factory är som vanligt en höjdpunkt. Här serveras overkligt stora portioner mat av alla dess slag, men inget går upp mot deras cheesecakes. Min favorit? ”White Chocolate Raspberry Truffle”. Oslagbar.

Kryssningar till Karibien

Från Miami utgår många av de stora kryssningsfartygen, som bland annat fortsätter ner mot Karibien. Vi själva bokade en veckolång kryssning med Royal Caribbean´s stolthet ”Liberty of the Seas”. Under vår resa fick vi uppleva stränderna på både Jamaica, Mexico, Cayman Island och Haiti. Kryssningen är en upplevelse i sig, och slår man ut kostnaderna för mat och boende blir det en riktigt prisvärd paketresa – och ett av de där resminnena man aldrig glömmer.

Båttur till kändisön

En kryssning till Karibien är inte enda sättet att få uppleva en härlig båttur. Nere vid hamnen finns otaliga möjligheter att hoppa på olika typer av vattenburna fordon. För actionälskande resenärer finns möjlighet att åka speedboat – och för de som föredrar ett lugnare tempo går dagligen sightseeingbåtar från hamnområdet. Biljetter köps på plats, ofta i anslutning till bryggan där båten ligger. Båtturerna åker förbi kändisön ”Star Island”, där det ena lyxpalatset överglänser det andra. Här bor för övrigt ingen mindre än självaste ”Welcome to Miami”-Will Smith himself med sin familj.

Utflykter till nöjesparker & the Keys

Jag och mitt resesällskap är rörande överens om att vi vill hyra en cab för att ta oss runt i Florida. Sagt och gjort, med countrymusik på radion, ett matstopp på en av alla hamburgerkedjor, och med håret fladdrande i den varma skymningen – slår ”the american dream” in just där och då. Vägarna är breda och fina, och det är bra skyltat. Längs vägen finns ett flertal vackra stränder som väntar på att få upptäckas, bland annat vår favorit ”Cocoa Beach”.
Vår biltur tar oss vidare norrut, mot Orlando och alla dess nöjesparker. Vi väljer och vrakar mellan kända namn som Magical Kingdom, Epcot center, Disney Hollywood Studios och Sea World. Efter lång beslutsångest faller vårt slutliga val på ”Universal Studios”, vilket visar sig vara ett utmärkt val. Ett annat givet resmål med bilen är sagolikt vackra ”The Keys”, pärlbandet av öar som kan liknas vid ett Karibien i amerikansk anda. Resan dit från Miami blir närmast som att åka på ”semester i semestern.”Jodå, ”möjligheternas land” och dess soldränkta Miami levererar, på alla plan. En resa hit gör ingen besviken!

Så tar du dig hit

Norwegian har nyligen börjat satsa på direktflyg till Fort Lauderdale, Florida. Till Miami tar du dig enkelt med reguljärflyg. Miami är inte direkt en promenadstad, utan som så många andra amerikanska städer är staden byggd att ta sig runt med bil. Området kring South Beach är dock promenadvänligt.

Fem heta tips:

- Vill du bo hippt? Boka hotell längs Art Deco-distriktet på South Beach.
- Har du tillgång till bil, shoppa loss på Dophin Mall strax intill Miamis flygplats.
- Leta reda på en pratglad taxichaufför & be hen att köra ut till Star Island. Taxichaufförerna sitter på många spännande skvallerhistorier!
- Vill du simma med delfiner? Ta dig till Miami Seaquarium vid Biscayne Bay.
- Hyr en cykel och glid runt längs South Beach.


Flyg till MiamiPopulära hotell i Miami

Om Miami Florida, Nordamerika

Räkna inte med att kunna se allt i Miami på några dagar. Det här är en av USA:s största städer och varje stadsdel har sin unika karaktär.

Den mest kända delen av Miami är ön Miami Beach. Här ligger bra sandstränder som är populära året runt. På vintrarna är det ofta 20–28 grader varmt och golfströmmen gör att havsvattnet håller 21-23 grader när det är som kallast här i norr. Miami Beach är en ö som ligger en halvmil öster om centrum. Här ligger South Beach med sina rader av pastellfärgade art deco-hotell.

Om du har Miami som bas så kan du göra spännande utflykter till naturområdet Everglades, prova havsfiske eller gå på museer och gallerier. Staden har också mängder av sport, här finns framgångsrika lag i både basket, amerikansk fotboll, baseball och ishockey.

Konstmuseer brukar ofta gömma undan konst som är det minsta erotisk. Men här i Miami finns ett museum där man i stället gömt undan all annan konst. På World Erotic Art Museum finns världens största samling erotiska tavlor och skulpturer, värda mer än 100 miljoner kronor. Här finns bland annat verk av Picasso.

Utsikt över Miami från Virginia Key
1 / 28
Art Deco-hus längs Ocean Drive
2 / 28
Colony Hotel, Ocean Drive
5 / 28
Miami Beach tidigt på morgonen
8 / 28
Utsikt över Miami från Virginia Key
13 / 28
Miami Vice någon?
15 / 28
Lincoln Road Mall
18 / 28
Livvaktstorn i Art Deco-stil
20 / 28
Här bor mannen som uppfann Viagra
21 / 28
Kryssning från Miami!
24 / 28
Will Smith's hus i Miami
27 / 28