Miami för nybörjare

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Det här är ett av världens mest spännande resmål. I Miami finns härliga stränder, en matkultur i världsklass och vackra art deco-hotell. Här är vår guide för dig som vill veta mer om storstaden Miami.
Publicerad 29 september 2016

Åk hit på vintern

Det syns inte så tydligt i tv och på bio, men Miami har ett tropiskt klimat. Temperaturen under vintern är nästan aldrig under 20 grader och det har faktiskt aldrig snöat här. Under sommarmånaderna är det 30-35 grader varmt.

Det tropiska klimatet är varmt och härligt men har nackdelar. Det finns en regnperiod som varar under perioden maj-oktober. Försök framför allt att undvika ett besök här under augusti och september då risken är som störst för orkaner.

Dyrast under högsäsong

Precis som alla andra populära turistorter så är hotellen i Miami som dyrast under högsäsongen. Så om du åker hit mellan november och mars så betalar du mest för ditt boende. Men det finns också prisskillnader inom storstaden.

De mest eftertraktade hotellen är de vackra pastellfärgade art deco-hotellen i South Beach. Här kan det ofta vara svårt att ens hitta lediga rum under populära helger. I badorten Miami Beach finns de mest prisvärda hotellen. Här kostar ett dubbelrum nästan aldrig mer än 500-600 kr/natt.

Avlång stad

Det här är en av världens största städer med mer än fem miljoner invånare. Den har också en mycket märklig form. Miami är begränsad av Atlanten i öster och naturområdet Everglades i väster. Det här gör att staden är extremt avlång och bara tre mil bred men mer än 18 mil lång.

De stora stadsdelarna

Stadens centrum är Downtown, här finns mer än 50 höghus med några hotell men de hyser mestadels banker och finansföretag. Här i Downtown finns också de flesta museerna och teatrarna.

Väster om Downtown finns de spännande kubanska kvarteren, Little Havanna. Norrut ligger Little Haiti, Midtown och konstnärskvarteren Design District. Miami Beach ligger avskilt från storstaden och består av en avlång ö.

Långa avstånd

Redan innan du åker till Miami så måste du börja planera vad du vill göra under din semester. Om du vill tillbringa större delen av din tid i en enda stadsdel så kan du ta dig runt med buss, taxi eller till fots. Men om du vill se mer av Miami och Florida, så är det hyrbil som gäller.

Det är oftast mycket billigt att hyra bil – och bensinen kostar nästan ingenting. Glöm också bort eventuella planer på att göra en liten snabb eftermiddagsutflykt till Key West eller Disneys nöjesparker i Orlando. Det är 20 mil söderut till Key West och mer än 30 mil till Musse Piggs värld. De här utflykterna kräver att man avsätter ett par dagar och alltså även extra övernattningar.

Budgetknep för bilen

Innan du bokar hotell så dubbelkolla om parkering ingår i priset. I värsta fall så kan du vara tvungen att betala mer för en parkeringsplats än vad rummet kostar. De flesta hyrfirmor erbjuder GPS-navigatorer som gör att du slipper åka vilse, missa inte en sådan.

Om du planerar att åka runt mycket i Miami och Florida så finns det flera stora prisvärda motellkedjor. På kedjor som Motel 6 och Super 8 så kostar ett stort familjerum bara cirka 500 kr/natt.

Populära sevärdheter

Det finns massor av sevärdheter i storstaden Miami. Här ligger bland annat Coral Castle, Jungle Island, djurparkern Miami Zoo samt akvariet Miami Seaquarium. Med lite planering så kan du besöka stadens museer utan att betala ett öre. Alla större konstgallerier och museer har gratis inträde någon gång i veckan eller månaden.

Besök en ”mega-mall”

Det finns lite utspridda butiker i Downtown men de stora köpcentrumen ligger en bit från centrum. Det finns ett dussintal sådana här ”mega-malls”, bland annat Adventura Mall, Bal Harbour Shops, Bayside Marketplace, Dolphin Mall, Village of Merrick Park och Miami International Mall.

Bli inte lurad av prislapparna i butikerna. Man anger priset utan moms. Räkna därför med att det tillkommer ca 7-10 procent när du kommer till kassan.

Kryssning och sport

Hamnen i Miami är ett måste om du älskar att åka på kryssning. Det här är världens största kryssningshamn. Här kan du hoppa ombord på fartyg från både Carnival och Norwegian Cruise Line. Beroende på när du åker till Miami så kan du se några av världens främsta idrottsstjärnor.

Hemmalagen du kan se här är Miami Dolphins (football), Miami Heat (basket), Miami Marlins (baseball) och Florida Panthers (ishockey). Du kan också kolla in motorsport, här arrangeras bland annat flera NASCAR-tävlingar.

Planera din resa till Miami på Reseguiden

Resor med flyg och hotell till Miami

Flyg till Miami

Läs fler tips & guider om Miami


Färdiga paket till Miami

Erbjudanden till USA