Upptäck Kuba

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: tomas, medlem sedan 2004
Foto: sofianor, medlem sedan 2006
Foto: ellinor, medlem sedan 2007
På Kuba finns alla förutsättningar för en karibisk solsemester med en twist. Kombinera strandhäng med utflykter på landsbygden och ett besök i annorlunda Havanna.
Publicerad 18 november 2011

Kuba är Karibien största ö och med sin totala avsaknad av allt amerikanskt är det lätt att glömma att den bara ligger cirka 140 kilometer från Floridas kust. Ön har mycket att erbjuda, men stränderna är så härliga att du får svårt att slita dig därifrån. Men vacker landsbygd, intressanta städer och färgstark kultur gör upptäcksfärden till ett måste.

Sol och bad i Varadero

Den populäraste och mest utvecklade charterorten är Varadero som ligger på norrsidan, cirka 14 mil öster om Havanna. Varadero har en egen flygplats där charterflygen landar. En smal landtunga sträcker sig rakt ut i havet och här finns gott om fantastiska stränder. Varadero är ett bra val för soldyrkaren, men missa ändå inte att göra några dagsutflykter för att se det “riktiga” Kuba utanför resorten. Andra strandparadis är paradisön Cayo Largo söder om Kuba, eller lilla Cayo Levisa norr om kusten. Du kan också åka allra längst västerut och upptäcka undervattensparadiset i lilla Maria la Gorda. Här är det perfekt att både snorkla och dyka.

Huvudstaden är en annorlunda upplevelse

Havanna med sina drygt två miljoner invånare skiljer sig på många sätt från andra städer. Om du är på jakt efter turistbroschyrernas Havanna ska du sätta kurs mot det gamla Havanna, Habana Vieja. De vackra husen kring torget vid San Cristobels katedral är färgglada och här sitter gatumusikanter och underhåller. Även om vissa områden rustats upp så märks bristen på varor och material väldigt tydligt runt om i staden. Bostadshus förfaller, gamla bilar står med öppna motorhuvar och mataffärernas hyllor gapar tomma. På affischtavlor, där du vanligen finner reklam, hittar du istället revolutions-propaganda och tillrop i stil med “Viva Fidel!” eller “Viva La Revolución!”.

Det här kan du göra i Havanna

I närheten av Habana Vieja hittar du strandpromenaden Malencón, där stadens unga ofta samlas på kvällarna. El Capitolio, revolutionsmuseet och Plaza de la Revolución är några viktiga sevärdheter. På den senare finns det stora José Martí-monumentet och byggnaden där Che Guevaras ansikte blickar ner. Om du tröttnar på att traska till fots kan du hoppa ombord på en sightseeing-buss. De brukar avgå från området kring El Capitolio och Parque Central, där det också ligger flera hotell. Författaren Ernest Hemingway är en många som charmats av Havanna. Missa inte att besöka hans favoritbar El Floridita, nära Parque Central, där det än idag serveras smaskiga daiquiris. Man kan också kika in i hans hem som numera är ett museum, strax utanför Havanna i förorten San Francisco de Paula.

Vackert i Viñalesdalen

Den vackra landsbygden är en upplevelse och Viñalesdalen på västra Kuba är ett måste. Här sträcker gröna tobaksfält ut sig över röd jord och ramas in av bulliga sockertoppsberg. I den lilla byn Viñales bor man med fördel hemma hos en familj som hyr ut rum, ett så kallat casa particular. Restaurangutbudet är begränsat, men de som hyr ut lagar ofta mat mot en billig peng. En dag kan börja med en utflykt i den världsarvsmärkta dalen, kanske på hästryggen. Ofta kan man besöka någon tobaksodlare och se cigarrer rullas för hand. Du kan också upptäcka grottor eller bara ta dagen som den kommer i gungstolen framför ditt hus. Trots att byn är populär bland turister är lugnet slående. Lagom till solnedgången kan du åka upp till Hotel Loz Jazmines utanför byn. Här är utsikten över dalen perfekt! Byns givna mötespunkt på kvällarna är Casa Cultura där det serveras mojitos till salsa-rytmer. Cirka fyra mil från byn ligger områdets huvudort Piñar del Rio där man kan lära sig mer om både cigarr- och romtillverkning.

Pastellhus och kullersten i Trinidad

Trinidad ligger vid den södra kusten i provinsen Sancti Spiritus på centrala Kuba. Här kan du vandra längs kullerstensgator bland världsarvsmärkta kolonialhus och spana in folklivet. Som på så många andra platser på Kuba är gatan ett vardagsrum. Här skvallrar man och spelar domino, gärna med en cigarr i mungipan. De små marknaderna i staden säljer hantverk, mindre musikintstrument och virkade spetsar. På kvällarna sätter du kurs mot Casa de la Musiqa där musiken är i fokus. En mil utanför staden ligger den långa sandstranden Playa Ancón, som är väl värd ett besök.

Ta dig runt på Kuba

Bussbolaget Viazul funkar bra och kör mellan större städer och populära orter. Taxi är ett alternativ, även mellan städer för kortare sträckor. Be gärna om hjälp att boka där du bor. Cubataxis har moderna bilar, men flera olika alternativ finns. De äldre bilarna saknar dock ofta säkerhetsbälten. Att köra själv med hyrbil är också möjligt. Men bli inte förvånad om någon försöker lifta med dig längs vägen, det är vanligt på Kuba. Inne i städerna finns ofta Coco taxi, en gul liten mopedtaxi för två. Ett kul färdmedel, om än något tveksamt ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Bo och äta

I Havanna finns många äldre, pampiga hotell och ett av dem är maffiga Hotel Nacional. Hotellet har en stor trädgård med utsikt över strandpromenaden och erbjuder både kabaré och chans att lyssna till svängiga toner med Buena Vista Social Club. Att ha maten helt eller delvis inkluderad är vanligt på kubanska hotell. Ett trevligt alternativ om du reser på egen hand är att bo i casa Particular, alltså att hyra rum av en privat uthyrare. Den godaste maten serveras ofta hos privata uthyrare eller i de små privata restaurangerna, så kallade paladares. Mycket av maten baseras på bönor och ris, med kyckling, fisk eller kött. Hummer är en delikatess som man ska försöka smaka om man kan.

Valuta

Valutan Peso Convertible (CUC) går inte att växla till sig utanför Kuba, men växlingskontor (CADECA) finns i alla större städer och på en del hotell. Ett tips är att ta med lite euro för att växla in, samt ett VISA eller Mastercard. Kom ihåg att American Express och Diners inte fungerar och att det tillkommer en extra avgift på att växla amerikanska dollar. “Cash is king”, så ta gärna lite extra kontanter och räkna inte med att kunna betala med kort (även om det kan vara okej ibland). Det är bra att veta att det finns en parallell valuta, Peso Cuban. Den kan gälla på vissa marknader och liknande, men som turist är det ingen större mening att växla till sig det.

Så tar du dig hit

Du kan välja att resa på egen hand med reguljärflyg eller att boka en paketresa eller charter. I dagsläget finns charter med Apollo, TUI och Ving till Kuba. De flesta åker till Varadero, men du kan också resa med charter till Havanna. Charterflyget avgår från Stockholm eller Köpenhamn och tar runt 12 timmar. Det finns inga reguljära direktlinjer mellan Sverige och Kuba. Du kan exempelvis flyga till Paris och direkt vidare till Kubas internationella flygplats José Martís, utanför Havanna.


Psst! Praktiska tips

  • Juni och november är orkansäsong.
  • Turistvisum får du från din researrangör eller ambassaden i Stockholm.
  • Plugga gärna in lite spanska, även om engelska funkar.
  • Ta med intyg på giltig reseförsäkring. Sedan 2010 måste du visa det när du landat på Kuba.
  • Vid hemresa betalas en utreseskatt. Den är 25 CUC och ska betalas kontant på flygplatsen för varje resenär, även barn.


Flyg till Kuba
Hotell i HavannaHotell i VaraderoHotell i Trinidad och Vinales
Charter till Kuba