3 charmiga måsten på Kuba

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: ellinor, medlem sedan 2007
Foto: ab_lindqvist, medlem sedan 2007
Kuba är ett perfekt resmål för dig som vill uppleva något annorlunda och samtidigt få ett par dagar på stranden. Här tipsar Reseguidens redaktör Ellinor om tre måsten som du kan hinna med på så kort tid som en dryg vecka.
Publicerad 22 januari 2010

Paradisstränder, vacker landsbygd, gästvänliga människor, dans, musik och en speciell historia. Det finns mycket att se och göra på Kuba. Här är tre höjdpunkter för den som har ont om tid, men ändå vill uppleva lite av varje.

1. Tobaksfält och sockertoppar i Viñalesdalen

Bara drygt tre timmar från Havanna hittar du den lilla byn Viñales. Att uppleva den kubanska landsbygden är ett måste och det är på få ställen som det görs så bra som här. Naturen är en mix av röd jord, gröna tobaksfält och bulliga sockertoppsberg. Dagarna kan fyllas med utflykter i dalen antingen med cykel, till fots, eller på hästryggen. Du kan också följa med på guidade grottvandringar eller se solen gå ner över dalen vid Hotel los Jazmines utanför byn. Det finns inget restaurangliv att tala om, men många privata rumsuthyrare lagar gärna mat till sina gäster. Framåt kvällen lockar byns Casa Cultura med lokala salsaband och mojitos.

2. Strandliv och pastellhus i Trinidad

Den vackra staden Trinidad ligger vid den södra kusten i provinsen Sancti Spiritus på centrala Kuba. Här kan du varva småstadslivet med svalkande bad i havet, gärna vid den flera kilometer långa sandstranden Playa Ancón, som ligger en dryg mil utanför staden. Ett enkelt men trevligt nöje i Trinidad är att promenera runt på de kullerstensklädda gatorna bland världsarvsmärkta kolonialhus och betrakta vardagslivet. Mellan de pastellfärgade husen spelas det domino, skvallras och röks cigarrer. Det finns många marknader som säljer hantverk, mindre musikinstrument och virkade spetsar. På kvällarna samlas man gärna vid Casa de la Musiqa för att lyssna på musik och dansa.

3. Luggsliten charm i Havanna

I Havanna finns inga shoppinggallerior eller hamburgerkedjor och annonstavlorna skyltar bara med politisk propaganda. Husen förfaller, längs gatorna meckas det med gamla bilar och butikernas hyllor gapar tomma. Men det finns en rad sevärdheter, lagom för en dag eller två med sightseeing. Hoppa gärna på en busstur runt staden eller ta en mopedtaxi. Habana Vieja (det gamla Havanna) är ett populärt stopp, där kvarteren kring katedralen San Cristobel är upprustade. I närheten finns också revolutionsmuseet och strandpromenaden Malencón. När du behöver vila kan du besöka Ernst Hemingways klassiska stamställe El Floridita och provsmaka en daiquiri eller slå dig ner i trädgården på det pampiga Hotel Nacional.


Tips inför Kuba-resan

1. Se till att bo åtminstone några nätter hemma hos en kubansk familj. Många hyr ut ett eller flera rum i sitt hus för att dryga ut kassan och du får en trevlig vistelse med chans att lära känna kulturen bättre.
2. Plugga spanska innan resan – du kommer att få ut otroligt mycket mer av ditt besök om du kan språket.
3. Om du åker charter, se till att åka på många dagsutflykter. Landet är så mycket mer än bara fina bad!

Nyfiken på Kuba? Läs mer här.


Charter till Kuba
Flyg till KubaHotell på Kuba