Publicerad 7 oktober 2013

Till Varadero lockas majoriteten av de närmare tre miljoner turister som reser till Kuba varje år. Ändå känns stranden intim och romantisk, då den sträcker sig över 20 kilometer. Låg- som högsäsong är det alltid lätt att hitta en öde sträcka av stranden att breda ut sig på, utan att se andra människor på långt håll. För de som gillar strandliv så gäller det att söka upp hotellen längst Varadero västra ände under helgerna. Hit reser då många kubaner på dagsutflykter. Ibland har man turen att hamna mitt i en fest på stranden där kubanerna släpper loss och dansar salsa och dricker rom.

Stranden är förskonad från omfånget av vattenaktiviteter som ibland kan förstöra den tropiska känslan på många överexploaterade stränder i andra karibiska länder. Här erbjuds vattensporter på en del all inclusive-hotell, men det märks knappt av alls. Det finns inte heller massa solstolar längst stranden, utan dessa finns endast på hotellens områden.

Ta sig hit

De flesta turister som reser till Varadero bor just på något av de många all inclusives som ligger här. Bland annat Ving och Apollo ordnar resor hit, men de flesta turisterna kommer från Kanada, Italien, Spanien, Frankrike och Storbritannien. Även om man inte åker till Varadero med en charterarrangör utan vill resa på egen hand, så kan man åka reguljärflyg till Havanna.

På alla stora hotell runt Parque Central i Havanna finns det turistrepresentanter som kan hjälpa till att ordna transport och boende i Varadero på all inclusive. De ger ofta ett mycket förmånligare pris än om man reser till Varadero själv och kliver direkt in på hotellet och bokar. Detta var det bästa sättet att uppleva Varadero, tills för några år sedan då Kuba började tillåta “casa particulares” (bed & breakfast) även i Varadero. Innan hade man haft dessa budgetboenden runt om i landet, men i Varadero ville politikerna styra turister till att bo i de dyrare hotellen.

Det billigaste sättet - och kanske det mest charmiga - är numer att ta sig till tågstationen i Havanna. Vid entrén finns flera taxichaufförer som tar passagerare till Varadero för 10 CUC (65 kronor). Då reser man ofta i gamla amerikanska bilar som man delar med andra, oftast kubaner. Man kan även ta den statliga turistbussen, Viazul, men det kostar lika mycket och busstationen ligger lite sämre till.

Väl i Varadero är det bäst att gå runt och leta rätt på ett casa particular på plats. Har man mycket bagage kan man be casa particularet man bott på i Havanna att ringa och reservera ett rum i förväg, men det blir oftast aningen dyrare. Runt busstationen i Varadero finns många casa particular att välja på, och de flesta kostar 30 CUC (200 kronor) per natt i dubbelrum. Dela med en vän för om du reser ensam eller tillsammans med någon, så betalar ni ändå samma pris.

Restauranger och nöjen

Bor du intill busstationen finner du även Varaderos bästa budgetrestaurang i krokarna. På 37:e gatan vid första avenyn ligger Cafeteria Esquina Cuba där man får en smaskig måltid med ett glas dryck för endast två CUC (13 kronor). Man kan välja på kyckling, fläsk eller nötkött, som serveras med ris, bönor och grönsaker. Ovanligt kryddigt och rikt för att vara kubansk husmanskost, och en restaurang vars huvudsakliga klientel är kubaner.

Ett par minuters promenad från busstationen finner man även Varaderos bästa shoppingcenter, Centro Comerical Hicacos. Här kan man växla valuta, köpa mat eller hygienartiklar. Det finns allt från massagesalonger till souveniraffärer här.

När man vill lyxa till det kan man följa avenyn österut, där man finner restaurangen Fondue som är väldigt lyxigt inredd. Här äter man självklart fondue! En kycklingfondue kommer med råa kycklingbitar och grönsaker som man får doppa själv i en gryta med olja under levande eld direkt på matbordet. Till efterrätt kan man välja att doppa exotiska frukter i en chockladfondue istället. Trots lyxen på denna restaurang så borde notan gå på under hundralappen per person, med huvudrätt, efterrätt och ett glas vin.

I krokarna kring Fondue hittar man även mycket av Varaderos nattliv. Det finns öppna restauranger med musik om kvällarna, som man kan njuta av även om man står på gatan utanför. Bar Calle 62 och Beatles Bar ligger på gångavstånd härifrån. Hänger man dock i området runt busstationen kan ett besök till Casa de la Musica rekommenderas, där mer eller mindre kända salsagrupper står på scen.

Tips

Blir man sugen på lite äventyr så kan man ta en taxi till Playa Coral som ligger cirka 20 minuter från Varaderos centrum och kostar 20 CUC (130 kronor). Där kan man dyka även som nybörjare utan PADI-certifikat då man får en egen instruktör. Här finns mycket fina färgglada koraller och mångfald av olika fiskar. Priset: endast 35 CUC för ett dyk (225 kronor).

Ett annat tips är att undvika att shoppa på Mercado de Artesanias i Varadero centrum, då hantverk säljs längst större delen av huvudavenyn till mycket bättre priser än på denna koncentrerade turistmarknad.