Publicerad 29 april 2019

Du behöver inte vara singel eller ensamvarg för att vilja åka på semester ensam. Många ser det som frihet och lyx att få välja precis allt själv. Det är dessutom en bra möjlighet att träffa nya människor och vänner. Andra vill gärna resa, men har ingen att åka med. Självklart ska du som ensam resenär också kunna åka utomlands.

Res ensam på charter

När du ska boka en charter räknar researrangören med att det är två som ska resa och priset är beräknat per del i dubbelrum. Reser du ensam tar därför hotellet ofta ut en extra avgift för att du ska få bo själv. Det är ett så kallat enkelrumstillägg som kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Ett par av våra stora charterbolag vill att alla ska kunna åka på semester, så därför erbjuder de hotellkoncept som passar för dig som trivs bäst utan resesällskap.

Res solo med Ving

Med Vings koncept Ving solo, slipper du tillägget om du bor ensam i ett dubbelrum. Åk bort en till två veckor i vinter eller i sommar till exempel Kanarieöarna, Grekland, Turkiet, Cypern och Mallorca. Ving själva rekommenderar bland annat Mallorca och Rhodos eftersom det är resmål som har en bra blandning av strand, stad, kultur och natur.
Läs mer om Ving solo

Res på egen hand med Solresor

Solresor har också tagit fasta på att fler vill åka iväg ensamma. De har resor med utvalda hotell som går till bland annat Turkiet och Lanzarote. Där har du möjlighet att hitta hotell med singelrum till bra priser.
Läs mer om Solresors singelresor

Paketera din egen charter

Reser du ensam på charter kan du tyvärr inte välja och vraka bland länder och hotell. Ett alternativ till charter är att boka flyg och hotell för sig. Då har du större möjlighet att hitta hotell som skippar enkelrumstillägget.
Sök & jämför flygresor
Sök & jämför hotell

Åk på gruppresa

Om du gärna vill åka iväg med andra men inte har någon att åka med, kanske en gruppresa passar dig bra. Då får du både möjlighet att se flera länder och platser på samma resa och möjlighet att hitta nya vänner. Det finns gruppresor och rundresor för alla resenärstyper och åldrar.

Hitta reskompis i forumet

Du kan även leta efter reskompisar här: Reseguidens diskussionsforum - Hitta Reskompis.

Resa ensam – vad ska du tänka på?

Vi ställde frågan i forumet här på Reseguiden.se och på Facebook och fick in många bra svar från våra resvana medlemmar. Visst kan du bli sjuk och känna dig ensam, ha svårt att gå på toaletten med all packning, behöva betala enkelrumstillägg med mera, men det känns som att fördelarna väger över. Här kommer de bästa tipsen – har du fler får du gärna skriva dem i kommentarsfältet.

Var försiktig och tänk alltid efter

Reser du ensam gäller det att vara försiktig och alltid ha huvudet på skaft och lita på magkänslan. Detta gäller oavsett vad för resa du åker på och till vilket land. Var öppen för nya vägar och planera inte allt in i detalj, använd din instinkt och lyssna på andra resenärer och lokalbefolkningen för att resonera om vad som är säkert och bra. Välj till exempel en restaurang med många gäster, bo nära ortens centrum och gå helst inte ut ensam när det är mörkt. Tänker du leta boende på plats är det bra att anlända till resmålet på dagtid, för att slippa leta i mörkret.

Scanna in alla värdehandlingar

Reser du ensam finns det ingen i din närhet som kan styrka din identitet om ditt pass blir stulet eller av någon annan anledning försvinner. Därför är det bra att ta kopior på pass och andra viktiga dokument att både ha med dig och tillgängligt på kanske ditt mejlkonto. Åker du som backpacker kan du kanske till och med låsa in kopior i ett skåp som du kan återvända till. Tala dessutom alltid om var du ska åka någonstans, så att någon där hemma vet var du är.

Sök dig till andra resenärer

Är du intresserad av att lära känna andra människor finns det flera saker du kan göra. Ett tips är att följa med på ordnade rundturer eller utflykter, då får du möjlighet att resa med andra under en period trots att du är ensam. Om du är ute och reser som backpacker kan du söka dig till platser där du kan träffa andra backpackers för att få en mer givande upplevelse, till exempel vandrarhem.

Resmål som medlemmarna rekommenderar

En resa är väldigt personlig och ett resmål som passar den ena kanske inte alls passar den andra. Vissa tycker att det är lättare att vara ensam i en storstad än på charter, andra tycker tvärtom. Några av våra medlemmar har tipsat om resor som de själva har gjort. Vad sägs om långfärdscykling i Namibia, vandring i Nepal eller tågluff i Indien eller Schweiz? Många som backpackat i Australien tycker att det är enkelt att hitta både vänner och boende här. Även New York är en bra stad att besöka själv och amerikanerna är öppna och hjälpsamma. Är du tjej och reser ensam är Kuba ett tryggt resmål med låg brottslighet.

Hitta resan på Reseguiden

- Hitta flyg och hotell till hela världen.
- Erbjudanden för singlar