Resmålsguide till Santorini

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: iStock
Drömmer du om Grekland? Ser du framför dig kritvita hus som klamrar sig fast på bergssidan, omgivet av blå himmel och blått hav? Då är Santorini platsen att besöka.
Publicerad 14 maj 2020

På öns västkust finner du Grekland precis som du har sett det på otaliga bilder och vykort. Santorini är känt för sin dramatiska natur med branta klippor skapade av vulkansk aktivitet för flera tusen år sedan. Ön är perfekt för dig som vill ha ut mer av semestern än att ligga på stranden hela dagarna. Med korta avstånd kommer du runt ön på en dagsutflykt. Med sina vackra solnedgångar räknas ön som ett av de mest romantiska resmålen i Europa.

Det andra Santorini

På östkusten av Santorini finner du populära badplatser med mysiga restauranger och liv och rörelse längs strandpromenarer, och vackra stränder med svart lavasand. Här är det en bra idé att hyra solsängar och använda badskor, då den svarta lavasanden snabbt kan bli för varm för bara fötter. Prova gärna något av öns egna viner och lokala välsmakande rätter lagade på råvaror som odlats i den fruktbara vulkaniska jorden.

Thira

Högt upp på bergssluttningen klamrar sig de små vita husen sig fast. Santorinis huvudstad Thira, även kallad Fira, ligger längst ut på en platå på öns västkust, cirka 260 meter över havet. I staden finns ett stort urval av restauranger, barer och butiker. De smala gatorna och trapporna är som gjorda för att utforskas till fots. Ta gärna en tur längs kraterkanten där du har utsikt över vulkanens botten långt där nere. Vill du lära dig mer om Santorinis historia är ett besök på något av stadens museer värt ett besök. Missa inte linbanan som tar dig med ner till hamnen. Är du fit kan du gå de 600 trappstegen som går längs klippväggen tillbaka till Thira.

Alla charterresor till Fira

Oia

Det här är Grekland som du har sett det på flera vykort. Få städer i Grekland har fotograferats lika mycket som Oia. Ett besök till denna bildsköna landsort som klamrar sig fast högt upp på klipporna, är en upplevelse du sent kommer glömma. Bland de kritvita husen med blå dörrar, trånga gränder och trappor hittar du restauranger där du kan njuta av utsikten och solnedgången över havet. Oia har ett exklusiv stämning och många av hotellen har hög standard. Tycker du om att shoppa finns det ett bra utbud av butiker här. Speciellt hos byns guldsmeder och lokala konstnärer där du kan hitta skatter att ta med hem. Vill du bada i havet kan du resa till orter som Perissa eller Red Beach.

Alla charterresor till Oia

Perissa

På Santorinis östkust ligger Perissa, en liten stad precis vid havskanten. Det här är en av öns största semesterorter och är speciellt populärt bland ungdomar. Här kan du njuta av dagarna och solen på den vackra svarta lavastranden som sträcker sig flera kilometer nedanför berget Profitis. Ta en promenad längs strandpromenaden med charmiga tavernor, butiker, barer och restauranger och njut av utsikten mot de höga klipporna och havet. Om kvälllen vaknar staden till liv och det blir full fart längs strandpromenaden.

Alla charterresor till Perissa

Kamari

Semesterorten Kamari på östkusten av Santorini är en livlig badort. Från den mäktiga klippan Mesa Vuono sträcker sig den svarta lavastranden mer än en kilometer norrut. Här finns det plats för alla och du kan slappna av på en solsäng eller vara med på någon av vattenaktiviteterna som erbjuds på stranden. Längs strandpromenaden är det är myllrande folkliv med många trevliga restauranger och barer med en fantastisk utsikt över Egeiska havet. När solen sänker sig bakom bergen i väst tänds ljusen längs strandpromenaden, och du kan njuta av smakfulla grekiska rätter från byns många restauranger. Kanske du också tar en titt i butikerna och fortsätter kvällen i en barerna som har öppet till långt in på natten.

Alla charterresor till Kamari

I Reseguidens sökmotor hittar du din resa till Santorini

Alla charterresor till Santorini
Sista minuten till Santorini
Hyrbil på Santorini


Charter till Santorini