Santorini – romantikens ö

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Santorini är ön som nästan alltid är avbildad på vykort från Grekland och som finns med på många kärlekspars önskelista över romantiska resmål. Här ger vi dig våra 6 bästa tips på ön.
Publicerad 12 juni 2024

På vulkanön Santorini, som fick sin form efter ett gigantiskt vulkanutbrott för flera tusen år sedan, stupar branta klippor ned i havet och skapar en dramatisk atmosfär. Samtidigt skapar de vita idylliska småbyarna, som ligger utspridda över ön, en stämning av naturskön och ett autentiskt Grekland. Förutom att vara populär bland kärlekspar, är ön – som blivit kallad världens vackraste – ett populärt resmål för barnfamiljer, ö-luffare och unga som önskar en sol- och badsemester i vackra omgivningar. Här är 6 saker du bör uppleva när du besöker Santorini.

1. Klippvandring från Fira till Oia

Få en fantastisk vandringsupplevelse på sträckan från Fira och upp till den vackra byn Oia i norr. Man kan såklart börja i Oia också, men fördelen med att starta i Fira är att staden ligger högre upp än Oia och har därför färre uppförsbackar än turen från Oia till Fira. Om du väljer att starta turen på morgonen får ni dessutom solen bakom eller över er, istället för att ha solen rakt i ögonen om du väljer att starta turen i Oia. En annan fördel är att du då är framme i Oia i god tid för att utforska byn, äta en god måltid, ta bilder och hitta bra platser för att beskåda den vackra solnedgången – här får man annars slåss om bra platser. Se flera vackra byar på vägen – Fira, Firostefani, Imerovigli och Oia som ligger på denna sträcka som sägs vara öns vackraste – samt de traditionella vita husen och en spektaulär utsikt över Egeiska havet och den berömda vulkanen. Kom ihåg bekväma skor, solkräm och vatten. Turen tar runt 3 timmar om du håller ett någorlunda tempo, men ändå vill stanna och ta bilder.

2. Se solnedgången över Oia

Oia är en fantastiskt vacker by, var därför beredd på att dela byn med många andra turister under högsäsongen. Det bästa är därför att undvika den här perioden (läs mer längre ner). Det sägs att solnedgången över Oia är världens vackraste, och varje dag kommer besökande till den lilla byn i norr för att få en glimt av denna. Det gäller därför att komma hit i god tid för att försäkra dig om att inte få sikten skymd av ett huvud eller två. Spana också in de mysiga husen, väderkvarnarna, konstgallerierna, Ammoudi Beach och hamnen Ammoudi med sina fantastiska fisktavernor medan du är i Oia.

3. Hyrbil från strand till strand

Att lägga lite tid på att finna en passande hyrbil är väl värt mödan när du inser hur mycket mer du då får se av ön. Njut av friheten av att kunna komma och åka när du själv önskar och av att på egen hand kunna leta efter just er favoritstrand. I Kamari och på hela östkusten är det kilometerlånga svarta lavastränder med klappersten som gäller. På sydkusten finns flera små stränder med sandbotten. Ett par tips är att uppleva synen av svarta Perissa beach i söder, samt Red Beach – en otroligt imponerande strand trots att det är en stenstrand. Du kan också hyra en privat guide som tar dig med till sina privata hemliga hot spots.

4. Upplev vulkan och varma källor

Den spektakulära kratern på Santorini är resterna av det som sannolikt var det största vulkanutbottet genom tiderna, och myterna säger att det här stora utbrottet förorsakade Atlantis försvinnande. Idag kan du besöka själva vulkanön Nea Kameni utanför Fira med båt, där du både kan vandra upp på vulkanen och se röken som pyser ut från kratern, samt bada i varma källor. Många av dessa arrangerade turer avslutas med en vacker utsikt över solnedgången.

5. Besök en vingård

Det finns flera vingårdar utspridda över ön, och tre av de mest kända är Santo Winery, Antoniou Winery och Boutari Winery. Här kan du stanna för att njuta av ett glas eller två och samtidigt lära dig om vinets viktiga roll för öns utveckling. Oktober är den bästa månaden för vinprovning.

6. Ö-hoppning

Med kort avstånd till flera av de andra öarna i ö-gruppen Kykladerna är Santorini en perfekt bas för Greklandsresan. De flesta väljer att starta ö-luffen från just den här ön och från hamnen kan du enkelt ta dig till vackra öar som Ios, Naxos, Paros och Amorgos.

När bör du resa?

Våren är en väldigt vacker årstid på Santorini med färgglada blommor, men vattnet har ännu inte värmts upp för behagliga dopp i havet. Varmast är det från juni - september då temperaturerna ligger på 25-28 grader. Det är självklart även då det är som högst tryck och flest turister. Den bästa tiden att besöka ön och undvika de stora turistströmmarna är därför oktober, när de flesta turister åkt hem. Temperaturerna ligger på runt 22 grader, vattnet är fortfarande varmt och vinprovningsupplevelserna är som bäst.

Vart bör du bo?

Perissa eller Perivolos är lugna områden med en fin strandpromenad, barer och restauranger. Oia är exklusivt och ligger högt över havet med vacker utsikt. Är du däremot ute efter fest och party bör du bo i den livliga huvudstaden Fira eller den klassiska semesterorten Kamari med sin långa lavastrand. Den lilla fiskebyn Vlychada på öns sydkust eller den lugna byn Imerovigli är perfekt för dig som endast vill ha total avkoppling på resan.

Sök hotell på Santorini

Så tar du dig till Santorini

Både Apollo och Ving har charterresor till Santorini, och du kan också resa med reguljärflyg, till exempel Norwegian, Finnair och Swiss Air, men räkna då med en mellanlandning innan du har fötterna på flygplatsen Thira. Ett annat alternativ är att starta semestern i Aten eller på Kreta, och därefter ta båten till Santorini härifrån. Ön har ett bra bussnät så att du enkelt kan ta dig runt. Du kan även hyra en bil för ännu mer frihet.

Reseguiden har allt du behöver för Santorini-resan

Alla charterresor till Santorini
Sista minuten-resor till Santorini
Flyg till Santorini


4-stjärnig charter till SantoriniRomantiska erbjudanden