London för nybörjare och återkommande besökare

Teresen
Reseguiden, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: teresen, medlem sedan 2013
Foto: Thinkstock
London är ett resmål som går att besöka både en och flera gånger. Här finns otroligt mycket att se och göra, vi har valt ut några av de bästa sakerna att hinna med under din weekend.
Publicerad 17 september 2020

London är en favorit bland weekendresmålen i Europa. Det är många som återvänder hit år efter år, andra är sugna på att upptäcka staden för första gången. Här är alla måsten för dig som besöker Storbritannien huvudstad för första gången – eller för andra, tredje eller kanske sjätte gången.

Big Ben

Big Ben tornar upp sig 60 meter upp i luften och är klockan i tornet till Houses of Parlament. Klockan har tickat i över 150 år och är Londons mest besökta och fotograferade sevärdhet.

Tower Bridge

Tower Bridge är ett av Londons mest kända landmärken, en klaffbro över Themsen som stod färdigbyggd 1894. Gångvägen som går upptill kostar pengar, men härifrån får du en otrolig utsikt, perfekt om du vill se staden från luften. Extra vackert är det om du besöker bron på natten då den är upplyst. I ena tornet hittar du ett museum för ångmaskiner och här ordnas samtidigt utställningar.

Tower of London

Tower of London, eller Towern, ligger vid Themsens norra strand och är en av världens mest berömda fästningar. Den här medeltida byggnaden var både ett kungligt palats och fängelse. Här kan du bland annat gå på rundvandring i fängelsehålorna och se de brittiska kronjuvelerna. Även härifrån får du en vacker utsikt över London.

London Eye

London Eye är ett 135 meter högt pariserhjul på stranden South Bank mellan Waterloo och Westminister Bridges och är ett av Londons mest kända landmärken. Hjulet öppnade 1999 och under en åktur i den här får du en utsikt på fyra mil. Har du åkt London Eye tidigare och vill göra något extra? Då kan du boka en "Champagne Experience”, och därmed njuta av ett glas kyld champagne under den 30 minuter långa åkturen. Vill du undvika kö kan du boka biljett i förväg.

Buckingham Palace

Buckingham Palace ligger vid Green Park och är drottningen av England officiella bostad. Är flaggan hissad betyder det att hon är hemma. Det är många som kommer hit för att fotografera byggnaden, men det finns även guidade turer i palatset och halv tolv varje dag byter man högvakt.

British Museum

British Museum är ett av de största och bästa museerna i världen med många värdefulla och kulturhistoriska utställningsobjekt. Hit kan du gå flera gånger, det finns nämligen runt sju miljoner objekt att kika på. Vandra runt på egen hand eller välj en guidad tur. Håller du hårt i reskassan är det dessutom ett plus att museet har gratis inträde.

Madame Tussaudes London

Madame Tussaudes vaxkabinett bjuder på över 400 verklighetstrogna vaxdockor av både kända och okända människor. Här finns alla de stora filmstjärnorna, sportkändisarna, musikerna och politikerna avbildade. Det finns dessutom en skräckkammare med några av världens värsta brottslingar. Den första dockan skapades år 1777 och föreställde den franska författaren Voltaire. Det tillkommer nya vaxdockor hela tiden, så det finns alltid något nytt och spännande att titta på.

Harry Potter-museet i Warner Bros Studios

Trots att den åttonde och sista Harry Potter-filmen är flera år gammal så vill många ha mer av den här fantastiska fantasy-världen. Är du ett fan får du inte missa Harry Potter-museet i Warner Bros Studios, som öppnade 2012. Här får du en unik rundvandring bakom kulisserna där filmerna spelades in, kan se kläderna och annan spännande rekvisita. Dessutom avslöjar de en del välbevarade hemligheter om specialeffekter och animationer. Det här är en upplevelse för hela familjen.

Drick lyxig afternoon tea

London är en tedrickande stad, så härifrån åker du inte utan att ha druckit te. Staden har ett tjugotal hotell där du kan dricka klassiskt afternoon tea i en mysig miljö med scones och kakor. Vill du testa Londons kanske mest exklusiva variant ska du rikta blicken åt The Ritz. Dock gäller det att vara ute i god tid och boka i flera månader i förväg.

Packa lätt för här shoppar du loss

Det breda shoppingutbudet är en av de största anledningarna till varför många spenderar en helg i London. Hela centrala London är full av butiker och längs hela den långa gatan Oxford Street ligger alla de stora klädkedjorna. Harrods täcker ett helt kvarter och är Europa allra största varuhus, hit kan du gå oavsett om du har varit här tidigare. Är du sugen på att gå på marknad så är Camden Market i Camden Town den största. Portobello Road Market i Notting Hill är en annan populär marknad.

Testa ett nytt matställe varje dag

Det finns över 6000 matställen i London i alla budgetklasser, så passa på att testa något nytt varje dag eller varje gång du besöker staden. Dessutom finns det mat från världens alla hörn, något du däremot inte får missa är den engelska snabbmaten fish and chips.

Strosa runt i parkerna

Har du besökt London tidigare och spanat in alla de stora sevärdheterna så kan du istället upptäcka de vackra parkerna. Ta en promenad, sätt dig på en parkbänk och titta på folk eller njut av en picknick. Några av de bästa parkerna är Hyde Park, Kensington Gardens, Richmond Park, St. James Park, Green Park och Greenwich Park. Många av parkerna innehåller dessutom både restauranger och sevärda monument. I början av hösten ligger temperaturen mellan 15 grader och 20 grader med flera solchanser. Däremot finns det alltid risk för regn, så ta gärna med dig ett paraply.

Andra saker att göra i London

Det finns även de som åker till London av andra anledningar. Som att se en fotbollsmatch, gå på musikal eller lyssna på en konsert.

Ta sig till London

Det går många bra lågprisflyg till London så trots att hotellen är dyra så går det att komma undan med en billig flygbiljett. Hit åker du med bland annat SAS, Norwegian, British Airways, KLM och Ryanair med avresa från bland annat Stockholm, Göteborg och Köpenhamn/Malmö. Restiden är på ungefär två timmar och då landar du på antingen Heathrow, Stansted eller Gatwick.


Weekend i Londond


Planera din resa till London

Paketresor med flyg och hotell till London
Flyg till London
Hotell i London


Flyg till LondonHotell i London