London för nybörjare

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: bjoeck, medlem sedan 2007
Det här är staden som har allt: shopping, kultur, sport, sevärdheter och bra mat. Miljonstaden London är helt enkelt den perfekta weekendstaden. Här är en guide för både budgetresenärer och London-nybörjare.
Publicerad 19 februari 2019

De flesta sevärdheter i London ligger rätt samlade i centrum. Det bästa sättet att lära känna staden är därför att promenera. Eftersom det finns otroligt mycket att se kan det vara bra att ta en stadsdel per dag, förslagsvis Leicester Square, Soho, Westminster och City of London. Om du har mycket aktiviteter inplanerade i olika delar av centrum är tunnelbanan, ”Tube”, det bästa sättet att färdas. Du åker billigast med ett uppladdningsbart Oyster card, ett elektroniskt kort som du drar över en läsare när du går in på stationen. Kortet går att använda som både endags- vecko- eller enstaka biljetter. Du klarar dig bra med zonerna 1 och 2.

Betala inte för ett tomt rum

Ska du ägna mycket tid på ditt rum när du bor i London? Är svaret nej kan du boka billiga bed & breakfast där rummet i princip bara består av en säng. Hotellrum har mer plats men kostar oftast det dubbla. Om du bokar boende genom ett svenskt resebolag är chansen stor att du hamnar i området norr om Hyde park, på hyfsat promenadavstånd från centrum.
Köp med dig en universal-adapter som passar brittiska eluttag innan du åker hit..

De bästa upplevelserna är gratis

Många av de bästa upplevelserna i London är helt gratis; den jättelika parken Hyde Park, vaktbytet vid Buckingham Palace, arkeologiska skatterna på British Museum, promenad över Tower Bridge eller folklivet vid torgen Trafalgar Square och Piccadilly Circus.

Många av världens bästa shower

I stadsdelen West End och på den runda Shakespeare-teatern Globe kan du se teater i världsklass. Lite andra runda shower kan du uppleva på hemmaarenorna för London-lagen Chelsea, Arsenal, Fulham, Queens Park Rangers, Tottenham Hotspurs och West Ham United. Om du inte är höjdrädd så kan du ta en tur i det jättelika runda pariserhjulet London Eye. Missa heller inte att kolla in en musikal när du är i London.

Ett paradis för shopping

När pundet är billigt är London ett paradis för den som vill shoppa. Bästa områdena för shopping är Oxford street, Regent street, Bond street och Soho. Är du ute efter böcker så ska du leta upp Charing cross road och om du är nyfiken på världens lyxigaste butik så åker du till stadsdelen Knightsbridge där varuhuset Harrods ligger.

Ta en pint på en medeltida pub

Sök dig bort från de största turistgatorna om du vill besöka en äkta engelsk pub. Här är det oftast också bättre priser. Vissa pubar har funnits på samma plats sedan 1200-talet. Beställer du en ”pint” så får du real ale som kan smaka lite avslaget jämfört med en svensk storstark. Typisk pubmat är ”bangers and mash” (korv och mos), olika typer av pajer och fish and chips.

Bra knep för att hitta

Om du har adressen till ett hotell eller en sevärdhet så finns det ett bra knep att lista ut var i London det ligger. Bokstäverna i postnumren anger väderstrecken, står det ”SE” så ligger adressen i sydost, står det ”SW” så ska du till sydväst.

Så tar du dig från flygplatsen

Mångmiljonstaden London har fem stora flygplatser men de flesta svenskar landar på Heathrow eller Stansted. Båda flygplatserna ligger långt från centrum. Om du inte har någon brådska kan du åka från/till Heathrow med tunnelbanan för några tior, om du har bråttom tar du den lite dyrare Heathrow Express rail. Stansted används främst av lågprisflyg och du kan åka rätt billigt med bussbolagen National Express och Terravision. Har du bråttom tar du tåget Stansted Express.

Se alla resor till London
Se alla weekendresor till London
Hitta billigt flyg till London
Välj mellan alla hotell i London


Flyg till London


Om London England, Europa

Barnvänligt
Historia
Konst
Kultur
Matupplevelser
Shopping
Storstad

London är ett av världens populäraste resmål och lockar miljoner besökare året runt. Staden bjuder på allt från historiska sevärdheter till pulserande nattliv.

Genom London rinner floden Themsen och staden har många broar och tunnlar. London Bridge och Tower Bridge är två av de mest kända broarna och båda är öppna för turister. Det är nästan omöjligt att resa till London utan att uppleva historia och kultur. Gör ett besök i 1700-tals katedralen Westminster Abbey, där många brittiska kungar krönts. En kort promenad därifrån ligger sevärdheter som Big Ben, Brittiska Parlamentet och slottet Buckingham Palace. För den historieintresserade är ett besök på British Museum en mäktig upplevelse med artefakter från världens civilisationer.

London är även en metropol vad gäller nöjen. Se till att boka in en musikalföreställning på West End eller avlägg ett besök på originella Madame Tussauds. Besök den populära stadsdelen Shoreditch och flanera bland alla marknader och butiker. Brick Lane Market är väl värt ett besök om du gillar vintage och streetfood. Området är fullt av designerbutiker, barer och restauranger och på kvällen tar klubbarna och nattlivet över.

Hyde Park erbjuder en välbehövlig paus från det hektiska stadslivet. Här finns sjön Serpentine och flera promenadstråk, och för den hungrige finns flera restauranger och caféer.

En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44