Det bästa av London på en dag

Annebente
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Madame Tussauds London
Med bra planering kan du hinna med Londons största attraktioner på en dag. Med ett Oystercard i fickan och bra skor ligger London för dina fötter. Vaknar du tidigt kan du dessutom njuta av staden innan alla andra turister intar gatorna – det är faktiskt en upplevelse i sig.
Publicerad 4 maj 2015

På den här rundan i London är det sällan mer än en kilometer mellan varje attraktion, och för längre sträckor går det kanon att ta bussen. Med ditt Oystercard hoppar du på och av Londons bussar som du vill – och du får dessutom uppleva de berömda Londonbussarna med bra utsikt från andra våningen.

Picadilly Circus och Trafalgar Square

Ta bussen till Picadilly Circus tidlig på morgonen. Korset som är känt för sina upplysta reklamskyltar och mycket trafik är en lugn plats när du är tidigt ute. Där finns också den berömda Erosstatyn i Shaftesburyfontänen. Därifrån kan du promenera på Regent Street i riktning mot Themsen innan du svänger av till vänster på Pall Mall. Lägg märke till de många eleganta fasaderna som du passerar på vägen innan Trafalgar Square öppnar sig för dig. Tidigt på morgonen finns det gott om plats här för att ta bilder tillsammans med de berömda lejonstatyerna.

London Eye

Från Trafalgar Square går du vidare ned mot Themsen, till gångbron Golden Jubilee Bridges. Där får du praktfull utsikt mot London Eye, Europa största pariserhjul som med sina 135 meter som ger dig en panoramautsikt över hela London. På en klar dag kan du se upp till 4 mil i varje riktning. Vill du ta en tur rekommenderas det att förhandsköpa biljetter till första turen som går klockan 10.00 och varar i en halvtimme. Med förhandsköpt biljett slipper du köa och kan bara njuta. Väl nere på gatunivå vänder du näsan mot Big Ben.

Big Ben och Westminsterpalatset

Big Ben är ett av Londons mest kända landmärke och en del av Westminsterpalatset som också huserar Det brittiska parlamentet. Den här vackra gotiska byggnaden har mer än 1000 rum och står på Unescos världsarvslista. Alldeles intill finner du Westminster Abbey, som är Storbritannien kröningskyrka. Kyrkans historia sträcker sig tillbaka till 600-talet men har blivit utbyggd och ombyggd många gånger under historiens lopp.

Buckingham Palace

Från Westminster Abbey går du vidare mot St. James Park med Buckingham Palace som nästa mål. St. James Park är en härlig grön oas med en vacker damm och prakfulla blommor. Här finns ett rikt fågelliv med bland annat svarta svanar och pelikaner. Det är också lätt att bli charmad av de många ekorrarna som springer runt på gräsmattan. Buckingham Palace ligger i parkens ände och har varit den brittiska monarkens officiella residens sedan 1837. Vill du se vaktskiftet på Buckingham Palace måste du passa tiden. Vaktskiftet startar normalt klockan 11.30 sommartid och pågår i cirka 45 minuter. Det är en färgrik och populär syn att se vakterna med sina röda uniformer och svarta björnskinnsmössor marschera i takt med musiken. Från Buckinham Palace går turen vidare längs The Mall. Detta är Londons kungliga paradgata, som slutar i Admirality Arch, byggnaden som formar en ceremonell ingångsport till paradgatan. Därifrån är vägen kort upp till Trafalgar Square.

Trafalgar Square

Tillbaka på Trafalgar Square kommer du upptäcka ett helt annat folkliv än det som mötte dig tidigt på morgonen. Låt benen få vila och njut av myllret runt omkring dig. Platsen används till festivaler och underhållning av gatumusikanter och gatuteater. På änden av Trafalgar Square ligger den majestätiska byggnaden som huserar National Gallery, det brittiska nationalgalleriet.

Covent Garden

När benen har fått vila kan du promenera vidare förbi National Gallery och gå ett litet stycke längs Charring Cross Rd innan du tar av till höger på gågatan Ct. Martins och New Road med små specialbutiker. Fortsätter du rakt fram dyker Covent Garden upp – ett eldorado för alla sinnen. Här finns en varierad mix av restauranger, barer, butiker, maknadsplats och underhållning som kommer i alla färger och former. Här känner du verkligen storstadens puls. Covent Garden är den perfekta platsen för att ta en lång och härlig lunchpaus och låta dig underhållas av allt som sker runt omkring dig.

Madame Tussauds Vaxkabinett

Nästa stopp är Madame Tussauds Vaxkabinett, en av Londons mest berömda sevärdheter. Från Covent Garden går du tillbaka till Trafalgar Square och tar bussen vidare till Baker Street. Bussturen tar cirka 30 minuter. Det lönar sig att förhandsbeställa biljett till Madame Taussauds. Då slipper du kö och kommer snabbt in på det berömda muséet. Sista ingången är brukar vara runt 17.15. Här finner du vaxfigurer av en rad berömda och historiska personer. Ha kameran klar så att du kan ta många selfies tillsammans med dina största idoler. Du får räkna med 1-2 timmar inne på muséet.

Oxford Street

Om du vill hinna med lite shopping i slutet av dagen är det endast cirka 15-20 minuters promenad från Madame Taussads till den berömda shoppinggatan Oxford Street. Butikerna har öppet till långt in på kvällskvisten nästan alla dagar i veckan och här finns det alltid gott om shoppingsugna människor.

Tower Bridge och Tower of London

Ifall du struntar i att shoppa kan du istället ta tunnelbanan till Tower of London och Tower Bridge. Tower of London har bland annat fungerat som slott och fängelse. Idag är det ett museum och de mest berömda utställningarna är de med kronjuvelerna. Kommer du hit sent på eftermiddagen kan det i värsta fall vara stängt men det är en imponerande byggnad att se från utsidan också. Du får inte missa Tower Bridge från 1884 som är ett välkänt landmärke i London. I området runt Tower Bridge möts gammal och ny arkitektur. Det ger ett fascinerande intryck när man ser de moderna skyskraporna alldeles intill de historiska byggnaderna.

Så tar du dig runt i London

Det är enkelt och effektivt att använda Londons offentliga transporter. Oystercard är ett elektroniskt resekort som rekommenderas att köpa på flygplatsen innan du reser in till London. Du kan köpa kort för det antal dagar som passar dig och det är giltigt på alla bussar, tunnelbarnor och på tåg inom stor-London området. Kortet är mycket enkelt att använda. Välj gärna bussen framför tunnelbanan. På det sättet får du se mer av London, och du slösar inte din dyrbara tid under marken i tunnelbanans långa korridorer.

Kollektivtrafik i London:
Busskarta över London
Karta över tunnelbanesystemet i London

Så reser du till London

Flera svenska flygplatser har direktflyg till London. Det är lätt att hitta en billig övernattning, men övernattning kan vara ganska dyrt. Flygtiden är ligger på strax över två timmar från Stockholm. Från flygplatsen är det både tåg och buss som tar dig snabbt in till storstaden.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till London:

Paketresor till London
Flyg till London
Hotell i London


Flyg till LondonHotell i London