Korsika – en vild skönhet

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Korsika är en okänd pärla för många. Den franska ön lockar med bländande vackra stränder, charmiga byar och fantastisk mat. Här guidar vi dig till en semester bortom de stora turistströmmarna.
Publicerad 27 april 2012

Korsika är en fransk ö i Medelhavet, norr om italienska Sardinien. Det är ett vackert resmål som ännu inte fått någon massturism. Det betyder inte att ön inte förtjänar extra uppmärksamhet. Korsika är vackert med några av Medelhavets vackraste stränder, en vild skönhet som är lätt att falla för.

Charmiga orter

Kommer du till Korsika med charter så kan du välja att bo i Calvi eller Ile Rousse. Den sistnämnda är en liten ort som inte är påverkad av turismen och har en liten fin sandstrand mitt i centrum. Stranden är ganska långgrund vilket gör att den passar även för barnfamiljen. Inte långt härifrån ligger en av Frankrike bästa surfstränder, Algojola. Vid citystranden finns en strandpromenad och i närheten ligger ett stort torg med många restauranger och caféer. Calvi däremot har en helt annan karaktär med Korsikas högsta berg på ena sidan och citadellet från 1200-talet på den andra. Inne i Calvibukten ligger en fin sandstrand, men vill du slippa sanden kan du bada från klipporna. Om du gillar att dyka och snorkla så är Calvi perfekt. Bara 4 km söder om orten ligger Korsikas vackraste dykparadis – Revellatahalvön. Andra populära orter att bo i är till exempel Bastia och Bonifacio.

Utforska Korsika

Om man reser till Korsika på sommaren, som de flesta turister gör, så ligger fokus på sol och bad. Det finns massor av fina stränder av välja mellan. Ett tips är också att hyra bil och åka på en upptäcksfärd. Korsika är en spännande ö med mycket att se. Missa inte ett besök i Bastia och Ajaccio, som är öns två största orter. Napoleon föddes i Ajaccio, ett faktum som du inte kommer att missa när du är på besök i staden. Gator och torg är uppkallade efter honom och det finns ett Napoleon-museum. Om du inte har höjdskräck så kan du köra upp till bergsbyn Bastelica. För att ta dig hit kör du på en smal väg som på sina ställen har 600 meter djupa stup på båda sidor. Den kanske allra vackraste byn på ön är Bonifacio på öns sydspets. Den ligger på klippor vid havet. En lite annorlunda upplevelse är att ta tåget från Ile Rousse till Calvi – en fantastiskt vacker sträcka.

Shopping

Här kan du köpa med dig allt från lokalproducerat vin, apelsinlikör, ost, olivolja och honung. En av de mest kända ostarna är Niolou som görs på fårmjölk. En annan ost är getosten från Sartène.

Korsikas stränder

Öns kanske vackraste strand heter Plaga de Saleccia och har haft kändisar som Kylie Minouge och Jean-Paul Gaultier på besök. Räkna inte med att se dem på själva stranden dock, de huserar på sina lyxyachter utanför. Om du söker mer barnvänliga stränder ska du sikta in dig på Plage de Santa Palombaggia som ligger utanför orten Ponte Vecchio. Här finns det klaraste och renaste badvattnet på ön. En annan barnvänlig strand är eller Pietracorara på öns nordöstliga sida. I Ajaccio finns en kritvit och väldigt populär sandstrand, Plage du Ricanto, där det lätt kan bli trångt under högsäsong. Det finns även massor av små hemliga stränder runt ön. Om du har tur och letar lite kan du hitta en undangömd strandpärla som du kan ha helt för dig själv.

Mat och dryck

Korsikansk matlaging är en härlig mix av det franska och italienska köket. En vanlig förrätt är Panizze, som består av friterat kikärtsmjöl med salt och peppar. Det är även populärt att beställa in lite torkad skinka, Pristutu, som smakar extra gott tillsammans med korsikansk öl. Testa till exempel märken som Pietra eller Colomba. Missa heller inte pannkakor med brocciu, en färsk getost.

Så tar du dig hit

Det går charter hit på sommaren. Du kan också flyga reguljärt via till exempel Nice. Det går också båt från både Frankrike och Italien. Den snabbaste rutten är från Nice till Calvi och tar 2 timmar och 45 minuter.


Flyg till Korsika

Populära hotell i Ajaccio