Publicerad 9 juli 2014

Att åka på bilsemester är ett bra sätt att både få mer tid med familjen och få uppleva hela resan på ett annat sätt. Det är dessutom en frihet att kunna välja väg och ändra färdriktning när något roligare dyker upp. Lockar Frankrike så finns det många olika resrutter att välja mellan. Flyg till Frankrike och hyr bil på plats, eller ta egen bil och åk färjan över till Danmark, Tyskland eller Polen. Här får du spännande resmål och bra tips inför din bilsemester.

Bila längs franska Rivieran

Ska du till franska rivieran är det bäst att köra in i Frankrike från Tyskland vid Mulhouse. Franska Rivieran sträcker sig mellan den italienska gränsen i öst och Toulon i väst. Sedan lockar sköna orter som Saint Tropez, Cannes, Nice och Marseille med mycket lyx, shopping och centrala badmöjligheter.

Norra Frankrike lockar med Normandie

Är du intresserad av historia och minnesmärken är norra Frankrike ett utmärkt mål för din bilsemester. Här finns Normandie, där en av de mest omfattade militära operationerna skedde under andra världskriget. Dessutom är naturen här väldigt vacker att bila genom. Bretagne och vindistriktet Champagne är andra bra områden att planera in. I norra Frankrike börjar även Atlantkusten med sina långsträckta och barnvänliga stränder för sköna bad i havet. Dessutom är några dagar i den sköna huvudstaden Paris ett måste.

Upptäck Atlantkustens soliga resmål

Atlantkusten ligger på den franska västkusten och sträcker sig mellan gränsen till Belgen i norr och ner till Spanien. Ta bilen hit eller flyg till exempelvis Bordeaux. Här ligger de klassiska badorterna på rad, perfekta för barnfamiljer eftersom strändera är långgrunda. Välj bland resmål som Normandie, Bretagne, Mont Saint Michele, Poitou-Charentes och Aquitaine.

Planera vägen i förväg

Många vill ta resan som den kommer. Men det är ändå bra att ha någon form av plan på resväg, några hotellnätter inbokade och önskemål på aktiviteter.

Motorväg vs småvägar?

Det är många som undrar om det är bäst att välja motorväg eller en mindre väg och svaret beror helt på vad du är ute efter. Är tanken att ta sig snabbt mellan olika platser så är motorväg att rekommendera. Lite dyrare, men smidigare. Väljer du en riksväg får du ta del av både finare natur och många pittoreska samhällen. Åker du längst kusten så är det lätt att växla mellan mindre väg och motorväg.

Vissa vägar kostar pengar

I Frankrike finns det 100 000 mil vägar, där 800 mil är motorvägar. Många av motorvägarna, precis som broar och tunnlar, är avgiftsbelagda. Du betalar med kort eller jämna pengar, vanligast mellan 1 och 5 euro. Som exempel tar vi sträckan mellan Paris och Marseille på 78 mil, som kostar ungefär 53 euro.

Tänk på de franska bil- och trafikreglerna

I Frankrike liknar trafikreglerna de svenska, även om färg och form på skyltar kan skilja sig lite åt. På motorvägen är tillåten hastighet 130 kilometer i timmen, men är det vått på banan är det 110 kilometer i timmen som gäller. Håll hastigheten för det finns många fartkameror längs vägarna. Har du med dig egen bil måste du tänka på att vara rätt försäkrad, att ha med dig registreringsbevis och att bilen är S-märkt. Eftersom du är inom EU räcker det att du har vanligt körkort. Barn under tio år får inte sitta i framsätet och alla som väger under 26 kilo måste sitta i bilbarnstol eller på bilkudde. När du hyr bil kan det vara bra att ta reda på vad som ingår, som försäkring och bilbarnstol.

Smarta tips för dig med barn

Är barnen små är de antagligen inte lika intresserade av att se ut genom bilrutan som du. Ta därför gärna med leksaker, spel och andra saker som kan distrahera ett uttråkat barn. Även snacks och dricka kan vara bra att ha mellan måltiderna. Det är långt mellan avfarterna på motorvägarna, men rastplatserna är fina, och ibland finns det till och med både lekland och pooler.

Packa lagom – och ha stort bagage

Är familjen stor gäller det att hålla nere på packningen, se gärna till att bilen har stort bagage. Det är ingen, oavsett ålder, som uppskattar att sitta trångt flera timmar i sträck. Vill du sitta riktigt bekvämt och mysigt kan du packa både filt och kudde också.

Planera resan till Frankrike

Se alla erbjudanden till Frankrike
Hitta flyg och hotell i Frankrike
Läs fler tips & guider om Frankrike