Publicerad 26 december 2008

Sydney är en storstad som har allt – här berättar Eklintefelt om sin omedelbara kärlek till staden:

Drömmarnas stad

Har du inte varit där? Åk dit! Har du varit där? Åk igen! Jag pratar om är staden du aldrig glömmer – Sydney. Drömmarnas stad!

Jag var där i en månad 2002 och har sedan dess alltid längtat tillbaka. Staden blev snabbt som ett kärt hem och när jag tänker på det är det inte i termer av att ”jag längtar dit igen”, utan snarare säger tanken ”Jag längtar hem till Sydney”. För det är så det är med riktigt bra platser. De etsar sig fast, man känner sig fri och bekväm och varmt välkommen.

En stor småstad

Det bor cirka 4 miljoner invånare i staden (näst intill halva Sverige!) och trots det känns det inte packat och stressigt någon gång, någonstans. Staden påminner mig om vårt svenska London, Göteborg – som en stor småstad. Här finns allt du kan tänka dig: Shopping, stränder, surfing, restauranger, caféer, parker och vänliga människor.

Det är enkelt att ta sig runt med kollektivtrafiken, antingen du tar buss, tunnelbana eller monorail. Priserna är överlag snarlika de svenska, endast något lägre. Och lite pengar kan vara bra att ha med sig för det finns garanterat mycket att göra, i alla prisklasser. Jag är egentligen bara en rookie på staden och ändå vågar jag säga att jag har några tips som du aldrig kommer att glömma:

Topp 5 Sevärdheter

1. Operahuset
2. Det mysiga kvarteret Darling Harbour
3. Blue Mountains
4. Harbour Bridge
5. Spatsera genom Hyde Park och titta när några spelar jätte-schack

Topp 5 Nöjen

1. Surfing på Bondi beach
2. Govindas – restaurang och bio med liggsoffor i ett!
3. En god bok och fåtöljerna på Gloria Jean’s coffee
4. Shoppinggatan Oxford street
5. Upplev surfkulturen på Manly beach

År 1770 landsteg upptäcktsresaren James Cook på Australien, endast några kilometer söder om Sydney. Landet hamnade under brittiska flaggan och fungerade länge som en straffkoloni. Så småningom upphörde detta och sakta utvecklades staden till vad vi har idag.

Så hjärtligt välkomna hem! För att bäst bekanta sig med en stad bör man ge den en chans – ger du lillfingret till Sydney lär du bli av med hela handen.

Kika förbi Eklintefelts profil på Reseguiden.se
Mer om Drömmarnas stad på Sydneys resmålssida

Sponsrade erbjudanden: