New South Wales – mer än bara Sydney

Robbowan
Medlem sedan 2008, besökt 28 länder

Foto: Robert Lindström
Foto: robbowan, medlem sedan 2008
Foto: robbowan, medlem sedan 2008
Foto: robbowan, medlem sedan 2008
New South Wales är mer än bara Sydney. Vindistrikt på någon timmes avstånd från stan, städer med härliga oexploaterade stränder, äventyrsturism, regnskog och stora canyons bara en tågresa bort. Efter nästan fyra år i delstaten så saknar jag den varje dag och ser fram emot nästa resa.
Publicerad 4 april 2013

Även om jag älskar Sydney skrivs spaltmeter om stan utan att omgivningarna nämns särskilt mycket. Med denna New South Wales huvudstad kan man uppleva extrema skiftningar i stad och landsbygd, storstad och småstad, kust och berg, äventyrsturism och vinturism bara inom några timmars restid.

Blue Mountains

Bara cirka två timmar från Sydney ligger Blue Mountains med ett pärlband av småorter såsom Wentworth Falls, Leura och Katoomba. Blue Mountains har blivit något av en dagsdestination vilket jag tycker är orättvist mot området. Många åker idag till Katoomba, tittar på stenformationen ”Three Sisters”, äter en lunch, tänker ”Jaha, var detta allt?” och åker ned till Sydney igen. Blue Mountains är laid back och något av Australiens Slow Food-mekka och här finns otaliga bra restauranger, kaféer, Bed & Breakfasts och hotell som man kan spendera åtminstone någon extra dag för att ta sig igenom utan att stressa ihjäl sig. Katoomba är även centrum för äventyrsturism med abseiling, klättring och canyoning. För den hästfrälste finns även ”cowboy”-turism i Megalong Valley och Jamieson Valley.

Vindistrikt

Stora, kända Hunter Valley eller mindre Mudgee och Orange? Det beror helt på vad man är ute efter. Vill man dricka vinerna snarare än spotta ut dem finns både boende såväl som vinresor till områdena. Hunter Valley, norr om Sydney, är Australiens kanske äldsta distrikt, känt för sina Shiraz- och lagrade Semillon-viner. Här är vinturismen väl utbyggd och vinhusen har stora vinbarer med provningar, bra restauranger och en bra blandning av gamla vinhus och unga uppstickare. Mudgee och Orange väster om Sydney har ett klimat mer likt Spanien och Italien. Detta påverkar druvtyperna och experimentlustan. Här är allt småskaligare och mindre kommersiellt på många sätt och vis.

Norra New South Wales

En personlig favorit är Port MacQuarie som ligger 42 mil från Sydney. Staden med under 100,000 invånare har förhållandevis få turister och 18 stränder nästan helt utan trängsel. Runt omkring denna lilla stad finns dessutom bra vingårdar, bryggerier och restauranger med bra fisk och skaldjur. Ungefär 56 mil ifrån Sydney ligger Coffs Harbour som är en liten stad med bra surfing, en hel del trevliga stränder i närområdet samt Whitewater Rafting på Nymboida River.

Mina favorittips i den här vackra delstaten

1. Lurline House i Katoomba är Blue Mountains kanske bästa Bed & Breakfast. Värden Peter är ett otroligt proffs och vet vad som sätter pricken över ”i” vad gäller service, boende och frukost. Få är dessutom så insatta i regionens fördelar som denna Engelsman i förskingringen. Ligger nära det mesta i Katoomba – från bra restauranger som Darley’s och Solitary till trevliga caféer och fantastiska vyer. För att ta sig hit väljer man antingen att hyra bil eller ta tåget från Sydney Central till Katoomba.

2. Old Leura Dairy utanför Leura är en av de mest udda boendeformerna i New South Wales. Det spelar ingen roll om ni är två eller tolv, OLD har någon typ av boende för er på detta gamla mejeriområde som är uppbyggt av 95% återvunnet material. Boendeformer som börjar med en liten stuga för två eller ett familjehus gjort av höbalar står till förfogande. Vill man dessutom ha det kan man hyra in en kock för att laga maten. För att ta sig hit tar man lättast bil eller hoppar av på tågstationen i Leura.

3. Äventyrsturism i Katoomba är lite bortglömt men finns nära tillhands. Det spelar ingen roll om din grej är rock climbing, abseiling eller canyoning. Det spelare heller ingen roll om du är amatör eller proffs. Det finns flera arrangörer i området, men Katoomba-baserade High n Wild är ett proffsigt gäng. Deras kontor ligger längt upp vid tågstationen.

4. Hunter Valley är ett av Australiens mest kända vindistrikt och ligger på behagligt avstånd från Sydney. Det smidigaste om man inte vill spotta ut vinet är att ansluta till en vintur. Det finns flera stora operatörer som sänder ut bussar med 40-50 personer, men jag rekommenderar en mindre operatör med en minivan för max 10 pers. Resan blir personligare och det blir lättare att diskutera sig fram till vilka vinhus man vill besöka. Alternativet är att hyra ett eget hus – finns många – och ta bilen med sig.

5. Port MacQuarie har blivit omnämnd som världens bästa stad att leva i, och det finns fog för det. Väderleken är behaglig, turismen inte extremt utbredd och stränder samt bra restauranger finns det gott om. Fisk och skaldjur kan köpas nyfångad i stan och offentliga grillplatser gör det enkelt att slå sig ned med mat och en flaska, lokalt, vitt vin – kanske från Cassagrain. För den som vill finns både bra stränder för bad och surf, hostels för budgetresenären, toppklasshotell för den som har lite större budget och Bed & Breakfasts samt stugor för den som villa ha det lite lugnare. Det går både tåg, bussar och flyg hit från Sydney.

Att ta sig hit

Det finns många flygbolag som flyger till Sydney, med en eller flera mellanlandningar. Exempel på detta är Qantas, Cathay Pacific, Qatar Airways och Singapore Airlines. De flesta bolagen flyger via till exempel Asien, där man också kan passa på att ta ett “stop over” på vägen till eller hem från Australien. Restiden varierar beroende på resväg, men räkna med ungefär ett dygn.

Klicka här för att hitta bra hyrbilspriser.


Flyg till SydneyPopulära hotell i Sydney