Storstadsfavoriten Sydney

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Stine Berg
Foto: merlin, medlem sedan 2007
Foto: sahara, medlem sedan 2008
Sydney är en storstad som har allt – stränder, shopping, restauranger och massor med häftiga upplevelser. Här kan du spatsera på toppen av Sydney Harbour Bridge, lära dig surfa på Bondi Beach eller så reser du ner vid årsskiftet och får vara med på en av världens bästa nyårsfester.
Publicerad 13 maj 2020

Sydney ligger på Australiens östkust i delstaten New South Wales och är landets största stad med cirka 4,6 miljoner invånare om man räknar med förorterna. Staden blir ofta omnämnd när man ska kora världens bästa stad att bo i och det är lätt att förstå, för en vackrare stad får man leta länge efter.

Sydney – kort och gott

Centrala Sydney består av sex stadsdelar som alla har sin egen prägel. I City Centre ligger bland annat Operahuset och hamnområdet Circular Quay, där båtarna avgår till exempelvis Manly Beach. The Rocks är den äldsta stadsdelen med många gamla byggnader, muséer, trevliga restauranger och fik. Darling Harbour är ett stort hamnområde med hotell, shopping, restauranger och barer. I City South finns exotiska China Town och många billiga boende-alternativ. Backpackers trivs bäst i City East, med områden som Kings Cross där du kan festa hela natten och shoppa billigt och bra på dagtid. Till City West kan du åka tidigt på morgonen för att besöka den stora fiskmarknaden.

Det här får du inte missa

Det är lätt att ta sig runt i centrala Sydney till fots och det är också ett bra sätt att lära känna staden på. Gå ner till Sydneys operahus och följ med på en guidad visning som tar en timme. Det är väldigt intressant och kul och har du tur får du se symfoniorkestern öva inför kvällens föreställning. Vill du se en föreställning på kvällen bör du beställa biljetter i god tid, redan flera veckor i förväg. Missa inte ett besök på världsberömda Bondi Beach – det är ett måste när du är i Sydney. Du tar dig lätt hit med buss från centrum på cirka 20 minuter. Det är nästan alltid mycket folk här, vilket är en del av upplevelsen. En lite lugnare strand är Manly Beach som du når med båt på 15 minuter från Circular Quay. Här finns det många bra butiker, trevliga restauranger och caféer. Många passar också på att besöka Sydney Tower där det är fantastisk utsikt över staden. På populära Sydney Aquarium och Wild Life kan du se pingviner, sälar, hajar, kängurus och koalor. Ett bra tips är att köpa Sydney Bonus Ticket så får du fri entré till allt det här plus en sightseeingtur med båt i hamnen till rabatterat pris.

Ett minne för livet 134 meter över havet

Sydney är en aktiv stad. Många av de bästa upplevelserna kräver lite av dig, men du kommer också att få ett minne för livet. Något av det bästa du kan göra är att gå till toppen av Sydney Harbour Bridge med Bridge Climb. På toppen är du 134 meter över vattnet och bättre utsikt kan du inte få. Ett tips är att inte gå för tidigt på dagen då det ofta kan vara dimma då – runt lunch är en bättre tidpunkt. Tänk på att det kan bli väldigt varmt eftersom du måste ha överdragskläder på dig över dina egna kläder. Man går i små grupper och är hela tiden fastspänd med en stålvajer. Guiden pratar i mikrofon och man får ett headset så att man hör allt som sägs. Den kortaste turen tar två timmar och 15 minuter.

Surfing och andra äventyr

En väldigt australisk aktivitet är att surfa och det finns surfskolor både på Bondi Beach och Manly Beach. Du kan välja att bara ta några timmar för att prova eller gå en kurs som tar flera dagar. Om det är första gången du är i Sydney så är en sightseeingtur en bra start och bäst blir det med cykel. Vädret är i regel bra här och det är en helt annan upplevelse att se staden från cykelsadeln än bakom rutan på en buss. Bonza Bike Tours har bra turer som startar i stadsdelen The Rocks. Sydney har också väldigt många festivaler som är utspridda på hela året. En av de mest kända är Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras som går av staplen i mars varje år. Här är det både parader, fester, sportevenemang och marknader. Big Day Out är en stor musikfestival som hålls varje år i flera städer i Australien. Både australiska och internationella artister spelar. Men det största evenemanget är utan tvekan nyårsfirandet som lockar besökare från hela världen.

Den bästa shoppingen

Stadens finaste shoppingcenter är Queen Victoria Building, QVB, som färdigställdes 1898. Det ligger i stadsdelen City Centre och har butiker för alla plånböcker. Inte långt därifrån ligger Pitt Street Mall, en gågata med alla de kända och populära butikerna. Gillar du marknader ska du gå till Paddy's Market som håller till i Haymarket nära Chinatown eller Flemington vid Olympic Park. Ryktet säger att oavsett vad du söker så finns det här. De har i vilket fall som helst mer än 1000 stånd och säljer allt från kläder till elektronik och mat. Det är öppet torsdag (fredag i Flemington) till söndag.

Så tar du dig hit

Att resa till Sydney tar lång tid. Från Sverige får du räkna med ett dygn på resande fot och minst ett stopp på vägen. Det australiska flygbolaget Qantas flyger från Frankfurt och London via Singapore, och du kan boka anslutningsflyg med bland annat SAS eller British Airways. Det är i regel gratis att ha ett stop-over på vägen och det är ingen dum idé eftersom det är ganska slitsamt att resa i 24 timmar. När du landar i Sydney har du bara 6 kilometer från flygplatsen till centrum och du kan ta taxi, buss och tåg. Det är även vanligt att beställa transfer hemifrån så att du blir mött på flygplatsen. Det är extra bra om man inte har något längre stopp på vägen och är trött efter den långa resan.

Hitta resan på Reseguiden

Flyg till Sydney
Hitta hotell i Sydney
Läs mer tips och guider om Sydney


Flyg till SydneyHotell i Sydney