Island – ett exotiskt land nära dig

Zorrito
Medlem sedan 2006, besökt 56 länder

Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
När man pratar om ett exotiskt land förflyttar man alltid sina tankar mot ett fjärran och avlägset land, men vad fel man kan ha! Inte har man spelat in filmer som ”Batman Begins” och Bond-filmen ”Die Another Day” just på Island bara av en slump. Reseguidens medlem Victor, alias "Zorrito", guidar till detta magiska land.
Publicerad 7 februari 2014

Månlandskap-liknande fält, gejsrar, glaciärer, blå laguner, storslagna vattenfall, lavagrottor - allt i detta fantastiska och mytomspunna land som befinner sig endast en kort tre timmars flygresa härifrån. Du har säkert redan gissat att det är vårt skandinaviska grannland i norr jag syftar på. Island förstås, sagolandet som har lyckats förbli ett relativt okänt turistmål på grund av dess höga prisläge. Som tur är för de svenska turisterna har detta förändrats successivt efter den isländska ekonomiska krisen som började i slutet av 2008. Innan dess låg priserna cirka 40 procent högre än de svenska priserna, nu är prisläget jämförbart med vårt.

Blå lagunen är största turistattraktionen

Islands snabbast växande turistattraktion är den berömda lagunen som tar sitt varma vatten från det närliggande geotermiska kraftverket. Lavafälten som omringar lagunen ger den sin unika karaktär tillsammans med den ljusblå färgen och det helt naturligt uppvärmda vattnet som håller cirka 40 grader. Vad sägs om att dricka en svalkande stor stark för runt 40 kronor eller köpa en drink med blå curacao som matchar omgivningen? Ju längre du kommer från ingången desto varmare blir vattnet. Vattnet sägs ha medicinska egenskaper som motverkar åldrandet. Men om du vill ge din hy den ultimata behandlingen kan du dessutom smörja in ansiktet med silika-lera som finns på lagunens botten men som fiffigt har placerats i kärl runt om poolen. Passa på och uppgradera ditt privata hemma-spa genom att ta med dig en tom burk som du gratis fyller på med den annars dyra silikan från lagunen. Inträdet kostar motsvarande 30 Euro. Om du endast är här på en kort stop-over och har några timmar över rekommenderar jag dig starkt ett dopp i denna häpnadsväckande klarturkosa, nästan självlysande lagun. Den ligger endast 20 minuter från flygplatsen och det finns direktbussar.

Den Gyllene Cirkeln – klassisk dagstur

Så kallas den klassiska dagsturen som inkluderar tre av Islands mest kända turistattraktioner:

Thingvellir – gränsen mellan kontinenterna
Detta är platsen där den amerikanska och den eurasiska kontinentplattan drar ifrån varandra. Branta klippor, sprickor i marken och sjöar i bakgrunden målar panoramat. Dessutom är detta en historisk plats där det sägs att det första parlamentsmötet, inte bara på Island, utan i världen hölls.

Gullfoss – dubbelt vattenfall
Nästa stopp är detta fantastiska dubbla vattenfall. Först faller vattnet cirka tio meter, sedan ändrar vattnet riktning och faller ytterligare ungefär 20 meter till. Vid soliga dagar är det inte ovanligt att se fantastiska regnbågsbildningar. Om du tror på skatten vid regnbågens ände så är detta ett bra ställe att försöka sig på att nå fram till den. Den lokala myten berättar om den stenrike mannen som likt farbror Joakim von Anka snålt samlade på sin förmögenhet hela livet. När han fick veta att han inte skulle leva länge till, sägs det att han valde att slänga ner hela sin guldskatt i forsen istället för att dela med sig till sina landsmän. Därför säger islänningarna att det glittrar som guld i forsen när solen skiner. Gullfoss betyder just den gyllene forsen.

Geysir – Islands största gejser
Turen går vidare mot de vattensprutande gejsrar som man tydligt kan se från vägen redan innan man kommer fram. Geysir är namnet på den största av gejsrarna som slutade att ”fungera” efter en jordbävning år 2000. Den nya stjärnan i gruppen heter Strokkur som sprutar rykande hett vatten ungefär var femte till sjätte minut och så högt som 35 meter. Turisterna av alla nationaliteter väntar ivrigt i en cirkel runt gejsern på nästa föreställning och blir lika upprymda varje gång den naturella fontänen sprutar. Gratis inträde till samtliga sevärdheter.

Gå på valsafari

Om stora vattendjur är något för dig då har du chansen att gå på valsafari. Du får låna varma kläder på båten om du inte är väl förberedd. Alla passagerare hjälps åt att hitta valarna och kaptenen ser till att följa instruktionerna från både guiden och alla entusiastiska passagerare. Guiden berättar i högtalarna vad det är för valar man ser och berättar om deras egenskaper. Båtarna avgår varje dag på morgonen från Reykjavik hamn (två till tre gånger om dagen sommartid). Turen varar cirka tre timmar och kostar runt 50 Euro. Vi lyckades se tre olika valar som visade sig ett antal tillfällen till åskådarnas glädje. Du kan gärna boka via internet. Väljer du att boka via ditt hotell, har du större chans att avvakta och se hur vädret kommer att bli just den dagen. Det finns olika rederier, vårt val blev Elding.

Huvudstaden Reykjavik är ett måste

Huvudstaden Reykjavik ligger cirka 40 minuter från flygplatsen Keflavik. Här bor ungefär 120 000 vänliga och hjälpsamma islänningar, som alla är stolta över sitt ståtliga landmärke Hallgrímskirkja. Kyrkan är strategiskt placerad i stadens centrum. Om du är intresserad av shopping, missa inte en promenad genom hela Laugavegur som är stadens mysiga shoppingstråk. Reykjavik är pulsådern där de flesta turerna till de olika sevärdheterna avgår från. Efter en lång upptäcktsfärd ute i det fria kommer man tillbaka trött på kvällen. Då rekommenderar jag att hämta badkläderna och bege dig till någon av de uppiggande varma utomhusbad som finns runt om i staden. Här är inträdet betydligt lägre än på Blå Lagunen, cirka 25 kronor. Min fru och jag testade Laugardalslaug-badet med både inomhus- och utomhuspool, samt bastu. Det finns också fyra bubbelpooler ute med olika temperaturer; 38, 40, 42 och 44 grader. Testa själv, jag tyckte att 40 grader var tillräckligt för mig. Baden stänger klockan 22 men dagen är inte slut ännu. Reykjaviks nattliv är i sig en anledning för många att åka hit och en pubrunda i de centrala delarna är ett perfekt sätt att avsluta dagen. Det är därför bekvämt att välja ett centralt beläget hotell om man har chansen.

Sydkusten bjuder på vackra naturupplevelser

Om du har en extra dag får du inte missa chansen att åka till sydkusten för naturupplevelser utöver det vanliga. Börja dagen med ett stopp vid Seljalandsfoss, ett vackert vattenfall där du kan promenera bakom själva fallet, men förbered dig för lite stänk. Vägen hit är en sevärdhet i sig, med små forsar, svarta lavafält och en och annan rykande källa. På håll kan man se den världskända vulkanen med tungvrickarnamnet Eyjafjallajökull som ställde till med flygkaos i Europa under 2010. Nästa självklara stopp blir Skogafoss vattenfall. Här kan du promenera upp hela vägen om du vill se det cirka 60 meter höga fallet från ovan. Sist men inte minst tipsar jag om Reynisfjara, ett fantastiskt landskap vid havet med imponerande klippor och otroliga granitformationer.

Så tar du dig hit och runt

Du kan besöka Island året runt. På vintern har du stor chans att se norrsken strax utanför Reykjavik. På sommaren har du möjlighet att se de charmiga och färgglada lunnefåglarna som också förekommer flitigt i alla former och storlekar i souvenirbutikerna. Du kan flyga direkt från Stockholm eller Göteborg med Icelandair eller SAS. Det är inte billigt att hyra bil på Island men jag rekommenderar absolut att göra det. Du kan läsa på internet att det kan vara farligt att köra bil på Islands grusvägar men sanningen är att vägarna till de flesta sevärdheter håller mycket bra standard. Du kan spara en slant om du jämför med vad bussturerna som erbjuds kostar. Dessutom kan du stanna så länge du vill på de olika sevärdheterna. Dagarna är långa på Island och man hinner med mycket. Glöm inte att köpa morötter och stanna vid sidan av vägen för att mata islandshästarna som nyfiket kommer fram och hälsar. Om du hyr bilen på flygplatsen sparar du dessutom på hotelltransfer. Glöm inte att hyra en GPS. Jag hyrde bil via Reseguidens sökverktyg och valde Car del Mar som hade de bästa priserna och bra service. Ha en trevlig resa och se upp för trollen och älvorna som varje islänning tror på!


Flyg till IslandHotell på Island


Se prisvärda hyrbilar på Island >>


Erbjudanden till Island