Bil genom naturkraftens Island

Mickio
Medlem sedan 2008, besökt 46 länder

Foto: mickio, medlem sedan 2008
Foto: mickio, medlem sedan 2008
Foto: mickio, medlem sedan 2008
Island är ett drömresemål för naturälskare, hästintresserade och sportfiskare, den dramatiska naturen ger möjlighet till unika upplevelser och äventyr. Mikaela, vars alias är "Mickio" här på Reseguiden, är mycket resvan och visar oss hur man bäst tar sig an Island på egen hand med bil.
Publicerad 19 juni 2012

Island är ett land fyllt av kraft, där naturen tillåts bestämma. Det här är en reseguide om att använda bil som transportmedel för att möta Norden minsta land. Mitt namn är Mikaela och jag är en trogen dokumenterare på mina resor och jag har i tjugofem år antecknat mig igenom 36 länder. I Europa har jag besökt 15 länder, i Norden har jag besökt alla länder och faktum är att min månad på Island har fascinerat och imponerat på mig mest. Den här guiden passar en oerfaren Islandsutforskare, men kanske även en islandsälskare som vill besöka landet på ett nytt sätt- i en liten, liten bil, på små, små vägar i ett land med 800 heta källor.

Var beredd

På Island gäller det att vara förberedd på det oväntade. Vädret. Vädret skiftar var femte minut mellan sol och regn. I kroppen pirrar det varje gång du måste byta ett klädesplagg, kanske just för att det är så annorlunda. Befolkningen med sina röd-gula hårtyper och ulliga koftor, ger dig trygga och uppriktiga svar på dina frågor. Allting i utbud är litet. Städerna och deras möjligheter är små. Naturen är den riktigt stora hjälten och skurken i detta land. Islands natur lockar turisterna och låt det så förbli.

Tips på vägen

Om man reser med bil i Island så ska man alltid ha vädrets krafter i åtanke. Under min resa fick jag vid ett fåtal tillfällen stanna bilen, eftersom vinden skrek sig hes. På Island finns i regel tre olika sorters bilförare och bilar. Den första är den store fårslaktarbilen, där en ibland stressad yrkeschaufför transporterar får till slakt. Den andra sorten är den lokale isländaren, som alltid kör en stor bil som tål alla väderlekar, modell King-Size. Det är inte ovanligt, åtminstone inte under lågsäsong, att chauffören förvandlar sin panna till ett frågetecken när du dyker upp. Det kan då både roa och oroa med en liten vinkning i all vänlighet. Den tredje sorten är du själv, som brummar runt i en minibil, ofta i färgen gul. Bilen skriker ut att du är turist. Om du någon gång får problem under din resa, är det alltså bilsort nummer två du ska stanna för att få råd. Under en bilfärd i Island ska man minnas att det kan vara förhållandevis långt mellan grannarna. Finns det dock en kyrka med ett hus bredvid, så betyder det att platsen är ett samhälle, by eller stad och därmed finns det någon att rådfråga. Under hala väglag har jag på flera ställen uppmärksammat att vägräcken inte alltid hör till normaliteten och färdas man dessutom genom bergen bör hastigheten anpassas därefter. Får, de finns exakt överallt. Det är ingen ovanlighet med fårparader ute på vägarna, kom ihåg att de bor där och därmed har de företräde.

Biluthyrning på Island

Förberedelser inför en bilsemester på Island behövs inte. Jag bestämde mig på plats, från en dag till en annan, för att bilsemestra på ön. En stor anledning till att jag valde att resa med bil var att jag besökte Island i september-oktober, då det är lågsäsong på ön. Lågsäsong på Island innebär att bussresor är ovanliga och få. Islands befolkning åker bil dit de ska, vilket inte är några problem i det lilla landet. Landets begränsade yta är en stor fördel, eftersom det aldrig är problem att förflytta sig mellan de utvalda destinationerna. Jag hyrde bil i Akureyri och återlämnade den i Reykjavik. Det finns flera biluthyrningar att välja mellan på Island, så för mig fick priset avgöra. Jag reste i en vecka med bil på Island och med mina mått mätt var det precis lagom. Tre dagar till uppemot två veckor är vad jag skulle rekommendera en bilresenär på denna ö.

5 oförglömliga platser


Reykjavik

Innan eller efter man har varit på bilsemester på Island, så är det ett måste att besöka världens nordligaste huvudstad. I Reykjavik bor hälften av Island 300.000 invånare, exklusive får. Reykjavik står för populärkultur, där musik och konst står i fokus. Den unge och trendmedvetna isländaren går på konserter, lyssnar på annat än Björk och bär kläder i indiepopstil. Iceland Airwaves är den årliga musikfestivalen i Reykjavik och det finns även kostnadsfria konserter att besöka, vilket jag gjorde under min vistelse. Om man vill shoppa erbjuder staden mestadels småbutiker och inriktar sig på souvenirer i form av koftor och fårprydnader. Vill man shoppa som en isländare bör man besöka köpcentrumen Kringlan och Smaralind, som ligger en bit utanför staden. Om man önskar festa under sin vistelse på Island, så är Reykjavik rätt plats. Utbudet är inte som i London direkt, men med isländska mått mätt så finns det kvarterskrogar och uteställen i tätt flöde. Hallgrímskirkja är en vacker kyrka som isländarna gärna stoltserar med eftersom det är en symbol för Island, en promenad i staden leder dig rätt. Perlans restaurang och café ovanpå stadens vattenreservoar ger goda utkiksmöjligheter över Reykjaviks vackra byggnader.

Blue Lagoon

Blue Lagoon är en turistattraktion som varje år lockar mängder av resenärer med sitt klarblåa vatten. Det är ett faktum att många resenärer kommer till Island enbart för att besöka denna pärla igen. Blue Lagoon är naturligt uppvärmda källor som man kan plaska omkring i flera timmar och om man tröttnar på att simma runt kan man antingen fika eller smörja in sig i naturlig lera.

Den gyllene triangeln

Den gyllene triangeln består utav Geysir, Gullfoss och Þingvellir och de är absolut värda en dagsutflykt under din bilfärd. De heta källorna Geysir och Strokkur som ligger bredvid varandra, sprutar titt som tätt fontäner av hetvatten, en kamera som är laddad och beredd kan fånga fina minnen. Gullfoss, som betyder det gyllene vattenfallet, är två vattenfall som möts och är man inte van vid vattenfall så är detta garanterat en häftig upplevelse. Har man sett många och större vattenfall innan, så räcker det att kika i fem minuter. Þingvellir är en fantastiskt vacker och orörd nationalpark och platsen är en natur- och historieintresserads spirituella dröm.

Akureyri

När jag skulle besöka Akureyri blev jag otroligt förvånad. Jag hade inte insett hur otroligt litet allting är på Island. Jag misstrodde vägskyltar, men fick till slut inse att jag faktiskt var framme. Akureyri är Islands näststörsta stad, men i befolkningsmängd är den lika stor som Eslöv. Stadskärnan är liten och utbudet på affärer och aktiviteter är inte heller stort eller lockande. Jag stannade i här i ett par dagar och insåg att staden gav mig ett slags inre lugn. Akureyri som delvis uppbyggd i en uppförsbacke till ett berg, erbjöd många promenader. Jag badade, besökte biblioteket och drack en och annan öl med de få besökare som befann sig på krogarna vid den här årstiden.

Vatnajökull

Europas största glaciär ligger fint placerad och alla vet väl att även James Bond besökt denna plats. Vatnajökull är ett gigantiskt mästerverk som breder sig ut över Island. Jag sov en natt på ett hotell som låg beläget med utsikt över denna skönhet och den natten sov jag med öppna ögon. Glaciären bevisar vilken resa jorden har vandrat sig igenom med åren och för mig blev det flera timmars stirrande från ett flertal utsiktsplatser. Om inte naturens krafter uppenbarat sig för dig innan, så lär de nog göra det här.

Så tar du dig hit

Det går flyg till Reykjavik och vidare till Akureyri från flera orter i Sverige samt Köpenhamn.


Resor till Island

Flygpriser till Island