Publicerad 6 maj 2016

Island – sagornas, vulkanernas och glaciärernas ö

Tre timmars flygresa från Stockholm ligger den mytomspunna ön Island som lockar med vackra landskap, fartfyllda aktiviteter, varma källor, islandshästar, ett hett nattliv, valsafari och mycket mer. Fly civilisationen och häpnas över gräsklädda kullar på Höglandet, koppla av i den välkända varma källan Blue Lagoon, bestig aktiva vulkaner på Sydlandet och häpnas över exotiska frukter som växer i Geysirområdet tack vare värmen i marken. Thingvalla är utan tvivel Islands mest berömda plats, här utspelar sig många sagor och platsen är näst intill magisk. Sedan början på 1900-talet har platsen varit nationalpark, och 2004 hamnade platsen på UNESCO:s världsarvlista. Gillar du att slå klackarna i taket ska du definitivt besöka Reykjavik, staden som aldrig sover. Vill du gå “all in” så se till att vara med på en så kallad Rúntur, där du besöker massor av barer och nattklubbar.

Flygresor till Island

Bornholm – solskensön som har allt

200 kilometer öster om Köpenhamn och endast en timmes båtresa från Ystad ligger den här pärlan som verkar ha fått allt. Kala klippor möter vita sandstränder, pittoreska fiskebyar erbjuder rökt fisk som smälter i munnen och solen strålar oftare här än på fastlandet tack vare sitt geografiska läge. Bli bortskämd med lokalt producerade råvaror, ta en romantisk cykeltur på nedlagda järnvägsspår och besök historiska platser som till exempel Hammershus. Detta är Nordeuropas största borgruin och även Bornholms mest besökta sevärdhet. Känn historiens vingslag som går tillbaka ända till 1200-talet. Gillar du havet kan du, förutom att bada, ta en båttur och upptäcka spännande grottor. På ön finns även fyra rundkyrkor, där Nylars kyrka är den äldsta och även den bäst bevarade. Varför kyrkorna är runda får du veta när du besöker ön. Bästa stränderna hittar du i Dueodde och Balka. Dueodde har det berömda sanddynslandskapet medan Balka har slingrande vattenstigar genom stranden som är perfekta för barn med hink och spade. Ta dig hit med färja från Ystad, Køge (söder om Köpenhamn), Sassnitz (Tyskland) eller Swinoujscie (Polen).

Flygresor till Bornholm

Åland – Östersjöns pärla

Mellan Sverige och Finland ligger ögruppen Åland som består av 6 700 namngivna och totalt 20 000 öar och skär. Åland har sina egna frimärken, eget skattesystem och egen flagga. Det officiella språket är svenska, trots att många såklart även talar finska. Att öhoppa är vanligt här och tack vare ett bra utbud av såväl broar som färjor är det enkelt att ta sig runt med båt, bil, cykel, kajak eller till och med skridskor under vinterhalvåret. Ett riktigt häftigt äventyr! Förutom att öhoppa finns här massor att göra, vad sägs om golf, fiske, shopping, historiska platser och äventyrsland? Mariehamn är den största – och enda – staden på Åland. Här kan du strosa omkring bland mysiga trähus och fina parker, shoppa eller bara spana på folk från något av stadens alla mysiga fik. Testa gärna Ålands specialitet – åländsk pannkaka med kardemumma och vispgrädde. För barnfamiljen är Åland verkligen ett paradis, i år är det dessutom barnens år här så det finns extra mycket att göra. Besök Smart Park, Bomarsund, Kastelholms slott, Segelbåten Pommern, vikingamarknader och mycket mer. Missa inte Lilla Holmen som är barnens ö med piratskepp, badstrand och djur. Registrera barnen i Piratklubben med maskoten Peppi Pirat redan innan ni kommer till Åland då skattjakten börjar redan ombord på färjan eller i egen båt. Det finns gott om avgångar och olika resealternativ dagligen från Stockholm, Helsingfors, Åbo och Tallinn som du kan välja mellan.

Flygresor till Åland

Gotland – Sveriges kalkstens-Hawaii

Det är omöjligt att inte tycka om Gotland. Här finns undehållande saker att hitta på året runt, men det är under sommarhalvåret som flest turister väljer att komma hit. Visby kallas rosornas och ruinernas stad och är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien. Självklart finns staden även med på UNESCO:s världsarvslista. Strosa bland rosor på Fiskargränd, besök ruiner som till exempel Drottens ruin, lyssna på politiker i Almedalen eller dansa loss på Kallis eller någon av nattklubbarna mitt i stan. Visby är enligt min mening Sveriges vackraste stad! Gillar du att bada finns det gott om fina stränder på ön, föredrar du sandstränder är Tofta strand och Sudersand några av öns bästa. Vill du testa något annorlunda ska du bege dig till något av öns kalkbrott där du kan bada i turkost vatten. Den Blå Lagunen i Ar, på norra delen av ön, är den mest populära och här får du en känsla av att befinna dig utomlands. Det är omöjligt att besöka Gotland utan att besöka Ingmar Bergmans Fårö. Här finner du underbara sandstränder, säregen natur och ståtliga raukfält. Missa inte ett besök på mysiga hembageriet Sylvis döttrar. Ett annat självklart stopp på Gotland är Lummelundagrottan som är en uppmärksammad grotta mycket tack vare sina mäktiga spegelsjöar, droppstensformationer och fossiler. Dessutom lagras makalöst god ost långt ner i grottan, den är sagolik tillsammans med ett glas rött vin. För barnfamiljen finns såväl Kneippbyn med Villa Villekulla som ridläger och minidjurgårdar. Är ni här 7- 14 augusti (2016) är ett besök på Medeltidsveckan ett måste. För att ta dig till Gotland kan du antingen flyga från till exempel Stockholm, ta egen båt eller resa med Destination Gotland från Nynäshamn och Oskarshamn.

Flyg till Gotland

Senja – Norges magiska sago-ö

Senja, som är Norges näst största ö, är relativt okänd för oss svenskar. Ön ligger i landets norra del med broförbindelse (Gisund Bridge) med fastlandet. Här kan du uppleva mysiga fiskebyar, fina stränder, hav, berg och vackra landskap, allt inom några timmars bilfärd från varandra. Är du en fiskare – eller vill bli – har du verkligen kommit rätt, här hittar du ett av världens bästa fiskevatten. För att göra fisket ultimat, boka en fisketur och följ med proffsen till rätt platser. Fågelskådaren kan njuta av havsörnar på nära håll, hurtbullen kan ge sig upp i bergen och vandra och livsnjutaren kan njuta på stranden eller äta färsk fisk- och skaldjur. Naturen är full av kontraster med midnattssol och norrsken, beroende på säsong. Senja är också hem till världens största troll, trollfar Leif Rubach tillsammans med trollmor erbjuder spännande upplevelser för såväl stora som små. Vad sägs om ett besök inne i det gamla trollets mage? För att uppleva Senja på bästa sätt – där du är nära naturen – hyr en cykel, kajak eller båt. Du kan också vandra i Ånderdalen National Park och njuta av de magiska omgivningarna. Lokalbefolkningen på Senja är känd för sin entusiasm och gästfrihet, så du kommer garanterat vilja återkomma hit. Du tar dig hit med egen båt eller med färja från Gryllefjord till Andenes / Lofoten eller från Botnhamn till Brensholmen / Tromsø. Bo på hotell, motell eller camping.

Andra nordiska ö-pärlor vi gillar:

  • Käringön
  • Öland
  • Lofoten
  • Koster
  • Læsø