Magisk vinter på Island

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: louisewinberg, medlem sedan 2010
Att komma till Island är nästan en överjordisk upplevelse. Här upplever du naturen i sitt vildaste element och får en vintersemester utöver det vanliga.
Publicerad 12 november 2019

Den vulkaniska ön Island är en karg vindpinad plats på vintern. Men ändå är det så vackert. Naturen är vildare här än hemma. Här finns varma källor som kokar och ångar, karga isklädda berg som sticker rakt upp ur havet och brusande enorma vattenfall. Om du utgår från den lilla staden Akureyri i norr, så har du ett stort utbud av sköna vinteraktivtiteter att välja mellan.

Åk skidor på en glaciär

Akureyri har ett eget liftsystem och pistade backar. Rutinerade utförsåkare saknar långa och utmanande backar, men du har en vacker utsikt över fjorden och det lilla liftsystemet passar bra för barnfamiljen. För en upplevelse utöver det vanliga åker du på en utflykt till glaciären Kaldbakkur där en pistmaskin tar dig upp till toppen. Sedan har du fem kilometer puderåkning med en helt makalös utsikt över fjorden Eyjafjordur.

Bada i varma källor

Runtom hela ön finns utomhusbad där du badar i termalvatten. Det är vatten som är rikt på naturliga mineraler och som är uppvärmt av jordens inre. Baden håller naturligt runt 40 grader. Tänk på att inte simma för nära källorna, där omkring 100-gradigt vatten flödar ut ur underjorden. I den lilla orten Lake Myvatn finns ett fint litet utomhusbad som har öppet året om. Drick en kall öl på serveringen och se på stjärnorna på kvällen. Det är här lokalbefolkningen träffas och umgås.

Brusande vattenfall

Dettifossfallen och Godafossfallen ligger i närheten av Lake Myvatn. Det är spektakulär naturupplevelse att se vattnet kasta sig ner för berget. För att ta dig ut till fallen vintertid behöver du åka “monsterjeep” med rejäla däck och stark motor, som tar sig fram över snö och is – en upplevelse sig. Sommartid kan du åka vanlig bil.

Isländska delikatesser

Det isländska köket är präglat av att Island är en karg ö, omgivet av ett vilt hav. För svenskar kan det kännas avlägset att äta somliga lokala delikatesser, som torkad, rutten haj, rökt lunnefågel och rökt val. Men lugn, det finns alternativ. Här finns fantastiska fiskrätter av bland annat torsk och lax, rökt lamm och den goda desserten “skir” som smakar som en blandning av creme fraiche och mascarponeost.

Skir serveras med bär och grädde. Missa inte det lilla söta caféet VogafjosCowshed Café. Ägarna gör egna mejeriprodukter och du kan se gårdens kor genom ett fönster i cafét. Här serveras också eget rökt lammkött från gårdens djur. De betar på kullarna i närheten på sommaren.

Ur sjön fiskar man lax som även den röks på gården. Om du har tur blir du även bjuden på snaps, smaksatt av Angelicafrön, plockade på ön i mitten av sjön du ser utanför fönstret.

Där vädret styr

När du är på Island får du räkna med att det är vädret som styr. På vintern kan det blåsa väldiga stormar. Om du ska transportera dig med bil kan det till exempel vara så att du måste avvakta några timmar för att vinden ska mojna.

Så tar du dig hit

Det går flyg till Akureyri via Reykjavik från flera orter i Sverige samt Köpenhamn. I Akureyri kan du hyra bil eller boka en tur till Lake Myvatn och sevärdheterna runtomkring.

Planera din resa till Island på Reseguiden


Jämför alla resor till Island
Aktuella reseerbjudanden till Island
Läs mer tips och guider om Island

Läs nästa guide: 5 nordiska ö-pärlor du inte får gå miste om


Resor med flyg och hotell till magiska Island

Flyg till Reykjavik