Det våras för Krakow

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Krakow: Shutterstock
Foto: polacko80, medlem sedan 2006
Foto: raiander, medlem sedan 2006
Foto: lotz, medlem sedan 2006
I Krakow är det kultur som gäller; i staden finns hela 25 procent av Polens utbud av museer och det finns också ett digert utbud av klubbar, barer och underhållning. Perfekt för en weekend i vår.
Publicerad 14 december 2022

Krakow ligger bara en och en halv timme med flyg från Stockholm och rymmer både kulturupplevelser och sköna spavistelser till ett bra pris.

Medlemmen Raiander har besökt Krakow och i sin blogg berättar han om sin härliga weekend i Krakow:

Jazz och polsk öl

Efter incheckning på det lilla hotellet i gamla stan så var det direkt ut och kolla omgivningarna. Jag visste att det ska finnas massor med jazzpubar i stan och jag fann ganska snabbt en där jag kunde njuta en god polsk öl och lyssna på lite skön musik.

Promenadvänlig stadskärna

Kraków är väldigt promenadvänlig och lagom stor. Man går lätt mellan de olika stadsdelarna och förr eller senare hamnar man alltid på det stora centrala torget “The Market Square”. Ett av dom största torg i europa som jag besökt, 200 gånger 200 meter. Som tur är så ligger den vackra byggnaden “The Cloth Hall” mitt på torget, byggnaden ramar in det stora utrymmet.

Spännande saltgruva

Dagen innan jag skulle åka hem tog jag en tur till Wieliczka för att besöka saltgruvan från år 1290. Som besökare ser man ungefär 1 % av den totala ytan som gruvan upptar under jord och det räcker mer än väl. Det är mycket trappor och långa gruvgångar att vandra i, men det är väl värt ett besök. En av höjdpunkterna är det stora kapellet “The Chapel of St Kinga”. Allt i den stora salen är gjort av salt! Från saltstensgolvet och skulpturerna till dom stora kristallkronorna av saltkristaller… Mycket häftigt och unikt! Som tur är går uppfärden i en hiss för man är ganska trött i benen efter besöket.

Som Prag – fast bättre

För att summera Kraków så rekommenderar jag ett besök i staden allra varmast. Det är en Prag-känsla att vara. De vackra byggnaderna, floden och spårvagnarna är precis som i Prag, men Kraków är inte alls lika turistig och exploaterad. Och så är det priserna förstås, som är mycket vänliga mot din plånbok. Så har du inte varit där så åk dit, du kommer inte att ångra dig.
Läs hela bloggen om Krakow


Bra att veta om Krakow


Tips! Inhemska matvaror är ofta billiga, handla på jordbruksmarknader och pruta för att göra riktiga kap.
Valuta: 1 PLN New Zloty=2,32 SEK 2022-12-14
Ta dig dit: Norwegian, Ryanair och Wizz Air är några av de lågprisbolag som flyger till Krakow. Även polska LOT har billiga biljetter.
Flygtid: 1 timme och 42 minuter


Hitta ditt flyg till Krakow

Hitta ett tre-stjärnigt hotell i Krakow
Hitta spa i Polen
Resmålssidor: Krakow, Polen