Det våras för Krakow

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Dreamstime
Foto: polacko80, medlem sedan 2006
Foto: raiander, medlem sedan 2006
Foto: lotz, medlem sedan 2006
I Krakow är det kultur som gäller; i staden finns hela 25 procent av Polens utbud av museer och det finns också ett digert utbud av klubbar, barer och underhållning. Perfekt för en weekend i vår.
Publicerad 10 mars 2009

Krakow ligger bara en och en halv timme med flyg från Stockholm och rymmer både kulturupplevelser och sköna spavistelser till ett bra pris.
Under det gångna året har euroländerna blivit allt dyrare medan den polska zlotyn står i princip oförändrad mot den svenska kronan.

Medlemmen Raiander har besökt Krakow och i sin blogg berättar han om sin härliga weekend i Krakow:

Jazz och polsk öl

Efter incheckning på det lilla hotellet i gamla stan så var det direkt ut och kolla omgivningarna. Jag visste att det ska finnas massor med jazzpubar i stan och jag fann ganska snabbt en där jag kunde njuta en god polsk öl och lyssna på lite skön musik.

Promenadvänlig stadskärna

Kraków är väldigt promenadvänlig och lagom stor. Man går lätt mellan de olika stadsdelarna och förr eller senare hamnar man alltid på det stora centrala torget “The Market Square”. Ett av dom största torg i europa som jag besökt, 200 gånger 200 meter. Som tur är så ligger den vackra byggnaden “The Cloth Hall” mitt på torget, byggnaden ramar in det stora utrymmet.

Spännande saltgruva

Dagen innan jag skulle åka hem tog jag en tur till Wieliczka för att besöka saltgruvan från år 1290. Som besökare ser man ungefär 1 % av den totala ytan som gruvan upptar under jord och det räcker mer än väl. Det är mycket trappor och långa gruvgångar att vandra i, men det är väl värt ett besök. En av höjdpunkterna är det stora kapellet “The Chapel of St Kinga”. Allt i den stora salen är gjort av salt! Från saltstensgolvet och skulpturerna till dom stora kristallkronorna av saltkristaller… Mycket häftigt och unikt! Som tur är går uppfärden i en hiss för man är ganska trött i benen efter besöket.

Som Prag – fast bättre

För att summera Kraków så rekommenderar jag ett besök i staden allra varmast. Det är en Prag-känsla att vara. De vackra byggnaderna, floden och spårvagnarna är precis som i Prag, men Kraków är inte alls lika turistig och exploaterad. Och så är det priserna förstås, som är mycket vänliga mot din plånbok. Så har du inte varit där så åk dit, du kommer inte att ångra dig.
Läs hela bloggen om Krakow


Bra att veta om Krakow

Vad kostar det?
- En natt i ett finare dubbelrum : cirka 650-900 kronor.
- En natt i ett dubbelrum av något lägre standard: cirka 400-650 kronor
- Middag med flera rätter: från 40 kronor upp till 200 kronor.
- En halvliter gott polskt öl: från 12 kronor och uppåt
- En drink: 25-38 kronor.
Källa: Polska Statens Turistbyrå

Tips! Inhemska matvaror är ofta billiga, handla på jordbruksmarknader och pruta för att göra riktiga kap.
Valuta: 1 PLN New Zloty=2,55 SEK 2009-03-05
Ta dig dit: Norwegian, Ryanair och Wizz Air är några av de lågprisbolag som flyger till Krakow. Även polska LOT har billiga biljetter.
Flygtid: 1 timme och 42 minuter


Hitta ditt flyg till Krakow

Hitta ett tre-stjärnigt hotell i Krakow
Hitta spa i Polen
Resmålssidor: Krakow, Polen

Krakow Polen, Europa

Weekend
Historia
Genuint
Matupplevelser
Nattliv

Krakow kallas ofta Polen pärla och det är inte svårt att förstå varför. Den polska staden har en mysig medeltida stadskärna där barer och caféer ligger tätt på kullerstenbelagda gator.

Här finns något för alla, ett rikt kulturliv, ett pulserande nattliv och inte minst den prisvärda shoppingen som gör Krakow till en klart lysande stjärna bland resmålen du bara måste besöka. Det sägs att staden har vuxit fram runt Wawel-kullen, där det kungliga slottet från 1500-talet står och här ligger många kungar begravda. Krakows kanske största konstskatt hänger numera på Wawel-slottet, tavlan ”Damen med hermelinen” som målades av 1490 av ingen mindre än Leonardo da Vinci.

Om du älskar shopping har du kommit rätt. Stare Miasto, Gamla stan, är en bra utgångspunkt där du hittar såväl småbutiker som stora modejättar, och majoriteten av de många mysiga marknader som finns i Krakow huserar kring Stare Miasto. Här kan du fynda frukt, livsmedel, grönsaker, kläder och souvenirer till riktigt bra priser. Letar du efter hantverk och antikviteter så är de judiska kvarteren i stadsdelen Kazimierz väl värt ett besök. Den årliga julmarknaden är väldigt populär och den bjuder på det mesta för den som älskar julen. Då förvandlas stora torget till en riktig julsaga med överdådiga juldekorationer, mat, musik och ett myller av folk som insuper den härliga julstämningen.

1 / 4
Thinkstock
2 / 4
Thinkstock
Gott med öl i Krakow
3 / 4