Polen - så nära och prisvärt!

Mirreli
Reseguiden, besökt 34 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Är Polen ditt nästa favoritresmål? Här finns allt från stränder, spa, nattliv, kulinariska upplevelser, gott om shopping och mycket historia och kultur. Lägg till att du enkelt kan ta dig hit och både flyg, paketresor och priser på plats är plånboksvänliga.
Publicerad 15 mars 2024

Ett vackert och plånboksvänligt land

På Forex storstadsindex hamnar de polska städerna Warszawa, Gdansk och Krakow på index 64. Sverige är jämförelselandet och har index 100, vilket betyder att det generellt sett är 36% billigare här.

Några exempel:

Restaurang: En trerätters middag på en mellanklass restaurang kostar bara runt 400 kr i Polen.
Vill du utforska lokala matställen utanför turiststråken, så kan du komma över fantastisk mat till mycket lägre priser.

Shopping? I Polen kan du shoppa både märkes- och lokalproducerade kläder till bra mycket lägre priser än i Sverige. Och går du på lokala marknader och mindre butiker kan du hitta unika varor till låga priser.

Fem-stjärniga hotell behöver inte kosta hela reskassan och ger möjligheter att unna sig något extra! I Polen kan du få lyx för runt 750 kr/natt, speciellt i städer som Warszawa, Krakow och Gdansk.
Spa upplevelser är även bra mycket billigare här, njut av en massage för runt 300 kr.

Kulturella Kraków

I Krakow är det kultur som gäller; i staden finns hela 25 procent av Polens utbud av museer och det finns också ett digert utbud av klubbar, barer och underhållning. Kraków är vetenskapens stad och här ligger en av de äldsta högskolorna i Europa – Jagiellonska universitetet, som grundades 1364 (det äldsta universitetet i Europa grundades 1088 och ligger i Bologna, Italien).

Torget är den största medeltida platsen i Europa. I mitten står en vacker avlång byggnad med pelargångar - det är Klädeshallen (Sukiennice) – gamla saluhallar med anor från sekelskiftet mellan 1100- och 1200- talen. Än idag kan du handla allt möjligt här, som polskt hantverk, souvenirer, smycken…

När du besöker Krakow är även en utflykt till det före detta nazistiska förintelselägret i Auschwitz-Birkenau ett måste.

Alla paketresor till Krakow

Livliga Warszawa

Huvudstaden med 1,8 miljoner invånare är en spännande och livlig stad. Warszawas särdrag består av en ungdomsanda som präglat staden under alla sekel. Staden är en blandning av gammalt och nytt, både i andlig mening och i utseende. Under andra världskriget genomled staden en enorm förstörelse. Men tack vare ett stort engagemang hos inte bara lokalborna utan hela landet så gick staden igenom en omfattande renovering och uppbyggnad. Idag finns det nästan inga spår kvar av kriget och Warszawa har på nytt blivit ett kulturellt och historiskt centrum. Flanera i Gamla stan, gå på museum, shoppa, ät gott och klubba till långt in på småtimmarna. Warszawa erbjuder allt.
Alla paketresor till Warszawa

Flodernas Wroclaw

Wroclaw räknas som en av de äldsta och finaste städerna i Polen, och en av anledningarna till det är att den stora äldre delen ligger utspridd över 12 öar i floden Odra, där mer än 100 broar binder ihop staden. Wroclaw har tidigare tillhört såväl Polen som Tjeckien, Österrike, Ungern och Tyskland. Något som satt sin prägel på staden och gjort den till en stad du inte finner maken till i Europa. Du finner därför mycket spännande och färgrik arkitektur i Wroclaw, bland annat Wrocław Town Hall och husen på marknadsplatsen Rynek i hjärtat av staden. Wroclaws historia kan du lära dig mer om på det barocka historiemuseet Royal Palace, som sägs vara Wroclaws bästa museum. Under din vistelse i Wroclaw bör du också besöka Ostrów Tumski och ön Piasek, ett medeltida bostadsområde som i dag är ett polskt historiskt monument.
Alla paketresor till Wroclaw

Strandparadiset Sopot

Mitt på stranden i Sopot finns Europas längsta träpir (511,5 m), en populär destination för promenader och gatufester samt småbåtshamn. På piren finns tubkikare utplacerade, genom dem kan du beundra havsutsikt med båtarna, Westerplatte, Gdansk, Sopot och Gdynia och vid soligt väder även Hel halvön.

Kurortens Södra Park finns några fontäner med saltvaten som vanligen användes för inhalation och saltbad. Här finns dessutom en av Polens trevligaste gågator, ul. Bohaterów Monte Cassino (som även kallas för Monciak) med många pubar och klubbar (Blå pudel, Spatif) och det sneda huset.
Alla paketresor till Sopot

Mångsidiga Gdynia

På andra sidan av Sopot ligger områdets andra storstad, Gdynia. Denna pulserande och livliga hamnstad beskrivs som modern, rik och dynamisk. Ett ovanligt inslag för en storstad är att här finns det tillgång till bad inte bara på en, utan flera, sandstränder. Via promenadvägar kan man enkelt ta sig mellan de olika sandstränderna och även stanna för att testa på någon av alla vattensporter som erbjuds. Huvudstranden heter Gdynia Orlowo och här bjuds besökare på storheter som Shakespeare, Gombrowicz, Czechov med flera.
Naturupplevers är man ej heller långt ifrån och högt på mångas lista är besök vid Kepa Redlowska och Klif Orlowski. Detta naturreservat som ligger söder om Gdynia är en perfekt plats för den som önskar undkomma stadens brus och njuta av utsikten över havet från en klippa eller sitta själv på en liten strand.
Alla paketresor till Gdynia

Gdansk

Staden beskrivs ofta som en ultimat destination för en kortweekend. Charmigt med kullerstensbelagda gator, ett rikt utbud av uteserveringar och promenadvänligt. Vackra byggnader förstärker känslan av att uppleva något annorlunda och här strösslas det med historiska rådhus, kyrkor, borgarhus och stadsportar. Flest kulturminnen finner man vid Kungsvägen - Långgåtan och Långa Torget, här är husen (sk. borgarhus) rikt dekorerade och de historiska byggnaderna avlöser varandra. S:ta Mariakyrkan är den största tegelkyrkan i Europa och ståtar med otaliga exempel på medeltida och barockkonst. Äldsta kyrkan är dock Katarinakyrkan som ursprungligen härstammar från 1200-talet.
Inte förfånande så är staden färgad av sin närhet till havet, här finns en segelbåtsmarina som ligger nära centrum och härifrån kan du utgå för att kryssa till Hel eller uppleva Gdansk-bukten. Toppa allt detta med kilometerlånga vita sandstränder som inbjuder till avkoppling och sköna bad. Sandstranden börjar vid hamnen och går sedan vidare till exklusiva Sopot. Gdansk är en stad som är livlig dag som natt och många väljer att återkomma hit.

Alla paketresor till Gdansk


Njut av en weekend till Polen