Publicerad 24 juli 2008

Overklig upplevelse

Vi körde söderut genom Polen under natten och på morgonen kom vi fram till koncentrationslägret Auschwitz. Även om det var en obehaglig upplevelse att besöka Auschwitz, tycker jag att det är något alla bör göra. Det är först när man själv är på plats och kan se resterna av byggnaderna och alla kvarlämnade personliga ägodelar som man kan börja förstå omfattningen av det fruktansvärda som hände för bara lite mer än 60 år sedan. Det kändes minst sagt overkligt att gå runt bland fångbaracker och avrättningslokaler i den ljumma vårsolen med fågelkvitter i bakgrunden.

Kultur, historia och god mat

Eftertänksamma och berörda av det vi sett under förmiddagen fortsatte vi sedan till Krakow, där vi installerade oss på ett vandrarhem. På kvällen åt vi en utsökt middag i en trevlig källarrestaurang i de judiska kvarteren, till tonerna av upprymd kletzmermusik.

Vi märkte snart att Krakow är en mycket trevlig stad med en intressant historia. Vill man vila benen kan man slå sig ner på någon av de många uteserveringarna runt det stora torget och njuta av det myllrande folklivet. En gång i timmen riktas dock allas blickar mot Mariakyrkans ena torn, där en man trumpetar ut en melodi som avbryts abrupt mitt i en ton. Detta för att påminna om den stackars trumpetare som enligt legenden fick en pil genom halsen av de invaderande mongoliska styrkorna på 1200-talet.

Krakow en utmärkt stad för den som gillar god mat, kultur och historia, och att åka buss är ett perfekt sätt att ta sig dit!

Läs mer i Resealbumet “Krakow 2007”