Kraków – Polens praktfulla pärla

Viking79
Medlem sedan 2013, besökt 13 länder

Foto: viking79, medlem sedan 2013
Foto: viking79, medlem sedan 2013
Foto: viking79, medlem sedan 2013
Foto: viking79, medlem sedan 2013
Foto: viking79, medlem sedan 2013
Foto: viking79, medlem sedan 2013
I Kraków finns bra shopping, spännande mat, trevliga människor och hyperintressanta sevärdheter. Vår medlem Peter alias "Viking79" guidar oss till 72 timmar i Kraków, Polens näst största stad och en riktig pärla.
Publicerad 31 januari 2014

Det är lätt att glömma bort Polen näst största stad vilken en gång i tiden faktiskt tjänstgjorde som rikets främsta stad. Polens medeltida kung och tillika Gustav Vasas sonson, Sigismund, valde dock att flytta huvudstaden 30 mil söderut, vilket gjorde Warszawa till ny residensstad.

Det skiljer bara en östersjö mellan grannlandet i söder och en flygresa på drygt två timmar. Trots att Sverige och Polen ligger så nära varandra så är det ganska stora skillnader och kontrasterna märks vid ett besök i den fantastiska staden Kraków. I Kraków finns bra shopping, spännande mat, trevliga människor och hyperintressanta sevärdheter. Det är en stad som innehåller både storslagna byggnader i centrum och fallfärdiga betonghus i de judiska kvarteren.

Centrumkärnan är omgiven av en klassisk stadsmur och inom dess gräns har du tillgång till allt du kan önska dig. Du förflyttar dig lätt till fots i Kraków men skulle du bli trött i fötterna har du både taxi och den lokala spårvagnen lättillgänglig.

Mat

Polens paradrätt, den fyllda pirogen (pierogi), finns att köpa i minsta lilla stånd och på lyxigare restauranger. Det finns flera goda ölsorter att välja emellan, både ljusa och mörka och flera är gjorda i Polen. Till ölen kan man med fördel ta en bagel (obwarzanki) som går att köpa var som helst på gatan. I Kraków går det att äta överallt och missa inte att inmundiga en måltid i de judiska kvarteren när ni ändå är där. Går ni igenom de judiska kvarteren kommer ni fram till floden Wisla vari det finns otal båtar med bra restauranger till bra priser.

Utflykter

Fastän Kraków ligger väldigt långt ner i Polen så är staden belägen med lagom avstånd till Polens tyngsta sevärdheter. Förintelse- och koncentrationslägret som ligger Auschwitz-Birkenau behöver ingen närmare presentation eftersom det är ett måste vid ditt besök i Polen. Saltgruvan i Wieliczka är ett av Unescos tolv världsarv och ligger några mil utanför Kraków och det går dagligen bussturer till staden som är väl värt ett besök. Det är dock inte lämpat för personer med klaustrofobi.

Sevärdheter

Rynek Glówny är ett av Europa största torg och vackert beläget centralt i staden med Mariakyrkan i närheten. Här trängs restauranger och caféer som slåss om besökare tillsammans med hästdroskor och minitåg. Du får inte åka ifrån Kraków utan att ha besökt de judiska kvarteren, Kazimerz. Här bodde ett stort antal judar som under andra världskriget fördes till koncentrationsläger där de senare dog. Området är under uppbyggnad även om det ser väldigt nedgånget ut.

Kungaborgen Wawel är också värt ett besök eftersom det inhyser Damen med hermelinen, da Vincis berömda målning. Kungaborgen ligger strax utanför muren som omger citykärnan och då det kan bli långa köer rekommenderar vi att ni lägger ert besök tidigt på dagen. Det går att få guidade visningar eller strosa runt på egen hand.

Shopping

Det stora varuhuskomplexet Krakówska inhyser över 250 butiker och de håller fantastiska priser på sina utbud. Det finns något för alla i varuhuset; leksaker, sportartiklar, en uppsjö av skönhetsprodukter och till och med en matbutik. Gå gärna in i matbutiken som bjuder på många intressanta matvaror som vi inte har i Sverige. Befolkningen är väldigt serviceinriktad och hjälper dig gärna om du bara vågar fråga. I Krakóws centrum finns många småbutiker där du kan hitta bland annat kläder, smycken, souvenirer och böcker till mycket bra priser. När du har shoppat klart passar det utmärkt att slå dig ner i ett av alla de caféer som finns. Passa då på att beställa några av de fantastiska bakverken. Några av caféerna har till och med fritt WiFi så du kan passa på att skicka en hälsning hem.

Lämna inte Kraków utan att ha besökt chokladfabriken Krakówska Manufaktura Czekolady som gör fantastiska chokladskapelser. Efter att du har sett hur de tillverkar konstverken så kan du gå en trappa upp, beställa en kopp kaffe och avnjuta din inköpta choklad.

Nattlivet

Kraków bjuder på ett rikt nattliv med mycket förmånliga priser på både mat och dryck. Restauranger och uteserveringar är mycket måna om att få in gästerna till just sina stället. Du blir väl omhändertagen och servicen kan man således inte klaga på.

Så tar du dig hit

Du kan resa billigt med lågprisflygbolag och sedan ta en taxi in till staden för ungefär 150 SEK. Det tar endast 20 minuter att ta sig från flygplatsen till citykärnan.

Sugen på Krakow? Kolla in alla resor hit.


Flyg till KrakówUtvalda hotell i Kraków