Det bästa på Kreta

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: stine, medlem sedan 2011
Foto: niclas, medlem sedan 2004
Om det är första gången du ska resa till Kreta så har vi den perfekta guiden. Vi berättar om de olika områdena och vad du absolut inte får missa. Vi ger dig även en hel radda med praktiska tips inför resan.
Publicerad 13 juni 2011

Kreta är Europa sydligaste ö och en storfavorit bland svenska charterresenärer. Men det är också många som aldrig har varit där! Därför har vi satt ihop en guide för dig som besöker Kreta för första gången.

Hit åker du

Kreta är en stor ö. För att göra det lite enklare så delas den in i östra och västra Kreta. På båda sidor hittar du allt från större orter till små byar i bergen med bara några få invånade. Om du ska åka till västra Kreta så kan du välja mellan flera populära badorter som Platanias eller Agia Marina, eller varför inte avslappnade Paleochora på sydkusten.

På östra delen av ön är partyorten Hersonissos väldigt populär. Vill du ha lyx är Elounda det bästa valet. Det går charter till fler än 25 olika orter och områden på Kreta, så det är bara att välja och vraka.

Utflykter på Kreta

En av de mest populära utflykterna på Kreta är en tur till Samariaravinen på västra delen av ön. Det tar cirka sex timmar att gå genom hela den 18 kilometer långa ravinen. Om du är intresserad av historia så finns det mycket att uppleva. Lär dig mer om Europas första högkultur i Knossospalatset, se minnesmärken från Andra världskriget eller ta båten ut till ön Spinalonga, som var en koloni för spetälska ända fram till 1957.

Stort urval av stränder

De flesta stränderna på Kreta är sandstränder och flera är barnvänliga. Barnfamiljer trivs bland annat i Almirida på västra sidan och Makrigialos på östra. Om du kan tänka dig att resa med bil eller buss så har du möjlighet att uppleva några av Grekland absolut vackraste stränder. Ett exempel är Elafonissi på västsidan, som är känd som Kretas Maldiverna. På östsidan är stranden Vai ett hett tips.

Det här gör du när solen gått ner

Något av det bästa med Kreta är de vackra orterna som har allt från shopping till restauranger och trevliga hamnpromenader. Bor du på den östra sidan så är Agios Nikolaos ett säkert val.

Det är en lite exklusivare ort med en väldigt fin hamnpromenad. På den västra sidan är Rethymnon och Chania två orter som förtjänar extra uppmärksamhet. Rethymnon har en lång sandstrand mitt i centrum och ett Gamla stan med restauranger och butiker.

Shopping

Kreta producerar sin egen olivolja och här kan du göra riktiga klipp. Det finns även en vinproduktion, och den mest kända vingården är Boutari som ligger någon kilometer utanför Kretas huvudstad Heraklion. För dig som vill shoppa kläder och skor, så finns det ett bra urval i Chania, Rethymnon och Heraklion. I Chania finns en gata som kallas för “Lädergatan”. Här kan köpa skinnprodukter av hög kvalitet.

Här bor du

Kreta har många ställen att välja på när det kommer till boende. Alla har vackra stränder och hotell i alla prisklasser. Det är viktigt att du läser på lite om de olika områdena, så att du väljer det ställe som passar dig bäst. Till exempel så passar Agia Pelagia, Almirida och Agia Marina bra för barnfamiljer, medan vuxna par som reser utan barn, hellre bör välja ställen som Agios Nikolaos eller Palechora.

Så reser du hit

Det är lätt att ta sig till Kreta från april till november. Då går det flyg flera gånger i veckan. Om du ska till västra sidan så flyger du till Chania och beroende på var du bor så tar transfern från en halvtimme till cirka två timmar. Ska du till östsidan så flyger du till Heraklion. Här tar transfern mellan tjugo minuter och två timmar.

De bästa resorna till Kreta

I Reseguidens jämförelsetjänst kan du hitta din resa till Kreta:
- Flyg till Kreta
- Charter till Kreta
- Hotell på Kreta