Rethymnon för nybörjare

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Kreta är ett av de allra mest populära resmålen för svenskar. Många åker till Chaniakusten där badorterna ligger på rad som på ett pärlband, men varför inte välja staden Rethymnon nästa gång? Här får du inte bara en genuin, levande grekisk kuststad med butiker, sevärdheter och restauranger utan även en fantastisk sandstrand att njuta av.
Publicerad 26 juni 2012

Det finns många vackra städer att besöka på Kreta och en av de mest populära är Rethymnon som ligger mittemellan den större staden Heraklion och den kända charterorten Chania. I Rethymnon bor du nämligen i en livlig grekisk stad med massor av aktivitet även utanför turistsäsongen.

En spännande stad

Rethymnon är Kretas tredje största stad med cirka 30 000 invånare, och den gamla stan är en av de bäst bevarade på ön. Genom historien har Rethymnon styrts av både venetianer och ottomaner, något man kan se på arkitekturen i den äldre bebyggelsen. I dag är turismen utan tvivel den största inkomstkällan för staden.

Här bor du

Om du åker på charter till Rethymnon bor du antingen inne i själva centrum, längs strandpromenaden eller i någon av små samhällena öster om centrum. Reser du med småbarn är de här mindre byarna det bästa alternativet, men alla andra bor nog bäst inne i staden. Var du än bor så har du aldrig långt till den fina stranden och havet.

Sevärdheter i Rethymnon

Ett måste när man är i Rethymnon är ett besök i den imponerande fästningen Fortezza. Den byggdes för att skydda staden mot angrepp från turkarna. På somrarna arrangeras en renässansfestival här och man kan då höra på konserter samt se på balett och opera.

Här i fästningen ligger också ett arkeologiskt museum som är värt ett besök. I gamla stan ligger en av Rethymnons mest fotograferade sevärdheter, Rimondi-fontänen med tre vattensprutande lejonhuvuden, förr i tiden var det här invånarnas vattenkälla.

Aktiviteter till havs

Dykning är mycket populärt på Kreta och i Rethymnon kan du åka på särskilda dagsutflykter som är anpassade för både nybörjare och familjer. Du kan ta ett dykcertifikat (PADI) på fem dagar – perfekt om du är här mer än en vecka. På stranden erbjuds massor av vattensporter som jetski, paragliding och bananbåt.

Vill du se mer av Kreta utan att hyra bil så kan du åka på en av många olika båtutflykter. Från hamnen kan du bland annat åka till sjörövarön Gramvousa, staden Chania och den vackra stranden Balí. Under högsäsong går det också att åka till Santorini över dagen.

Aktiviteter på land

Om du vill upptäcka Kreta på egen hand så kan du hyra bil några dagar. På sydkusten ligger den lite galna hippiestaden Matala som också har en bra sandstrand. Bara två mil från Rethymnon ligger det vackra Arkadi-klostret som är väl värt ett besök, på vägen dit kan du stanna till Margarites som är berömd för prisvärd keramik.

Om du inte vill köra själv så kan du åka på utflykt med guide, och många gånger är det faktiskt bättre. Något många vill se när man är på Kreta är det antika palatset Knossos utanför Heraklion. Det är möjligt att åka dit själv men då kan du missa den spännande information som gör att besöket på Knossos blir en bra upplevelse.

Stränder

Rethymnon har en lång och bred strand och det är här de flesta tillbringar sina dagar. Men det finns många andra stränder i närheten som kanske till och med är bättre. Bara 20 minuter västerut ligger staden Georgiopouli som har en bra sandstrand med flera bra strandbarer. Fortsätter du ytterligare 20 minuter västerut så kommer du till småstäderna Almirida och Kalives som båda har superbra sandstränder som också är mycket barnvänliga.

Om du kör till Kreta sydkust så har du ännu fler stränder att välja mellan. I staden Plakias finns en härlig sandstrand kantad av en strandpromenad med tavernor och strandbarer, och inte så långt bort ligger Preveli-stranden i ett av de naturskönaste områdena på Kreta. Om du verkligen vill se en annan del av Kreta så ska du köra till staden Chora Sfakion på sydkusten och sedan ta båten till Loutro.

Det är en liten stad med vita hus, utan bilar och med en klapperstensstrand med kristallklart vatten. Det går bra att åka hit över dagen, men du kommer att bli så sugen på att tillbringa natten där så ta med tandborsten!

Restauranger och mat

I Rethymnon är det aldrig svårt att hitta en bra restaurang när du ska äta lunch eller middag. När du ligger på stranden är det mycket enkelt att gå till någon av de många restaurangerna som ligger längs strandpromenaden. Det finns många bra restauranger men de är anpassade för turister och priserna är därefter.

Om du går några kvarter bortom strandpromenaden så hittar du lägre priser och lite bättre mat. I närheten av Rimondi-fontänen ligger Taverna Loggia som är känd för sin mycket goda kleftiko, en gryta med lammkött. Om du vill äta på en lite exklusivare restaurang så är Castelvecchio ansedd som en av de bästa i staden och har många stamgäster, restaurangen ligger nära den venetianska borgen.

I gamla stan ligger restaurangen To Pigadi som har bra och annorlunda lokala maträtter till bra priser. Om du bara är ute efter något sött och gott så ska du gå till Hari´s Creperia nära Rimondi-fontänen, här kan du skapa din egen crepe-pannkaka med valfri fyllning. I juli och augusti är det vinfestival i staden, du betalar då en liten entréavgift och kan sedan gå runt på området och smaka på viner från de lokala vingårdarna.

Shopping

Varje torsdag-morgon är det marknad i Rethymnon. Den håller till på den stora parkeringen vid stadsparken mellan 08 och 14. Här kan du köpa grönsaker, frukt och andra lokala produkter. För ett bra urval av butiker för kläder och skor så leta upp Arkadiou-gatan där du hittar både grekiska och internationella butiker. Hela centrum, och framför allt gamla stan, myllrar av butiker och det är svårt att gå omkring här utan att köpa något.

Så tar du dig hit

Det enklaste sättet att ta sig till Rethymnon är med en charterresa, och du kan flyga från flera flygplatser runt om i Sverige. Flygen landar antingen i Chania (1 timme bort) eller Heraklion (1,5 timme bort). Alla de stora charterbolagen arrangerar paketresor till Rethymnon.

Det är krångligt att ta sig från flygplatsen till Rethymnon om du inte använder charterbolagens transferbuss, du måste då först åka buss in till Heraklion eller Chania och byta till en annan linje som tar dig till Rethymnon. Att åka taxi blir så dyrt att det är billigare att hyra en bil, vilket även ger dig möjlighet att uppleva flera små smultronställen på egen hand.


Charter till RethymnonResor Kreta