Topp 5: Kretas bästa stränder

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: iStock
En av anledningarna till att Kreta är vår favoritö i Grekland är naturligtvis alla de vackra stränderna. Här finns verkligen en strand för alla, här är våra favoriter.
Publicerad 29 mars 2022

Ska du resa till Kreta i sommar och funderar på var du hittar den bästa stranden? Efter många besök på den grekiska ön har vi valt ut några riktiga guldkorn, kanske hittar du din favorit här?

1. Loutro

På Kretas sydkust ligger den lilla staden Loutro med sin fina strand. Det är en stenstrand och längst den ligger ett kluster av vitkalkade hus, hotell och tavernor. Här är vattnet kristallklart och du badar i Libyska havet. Stranden är inte särskilt barnvänlig då det blir djupt rätt fort, men för alla andra är detta en av de bättre stränderna i Grekland. Du tar dig hit med båt från Chora Sfakion som under högsäsong går cirka tre gånger om dagen.

2. Marathi

På Akrotirihalvön ligger inte bara Chania flygplats, utan också en av de härligaste stränderna på Kreta. Fin strand, långgrunt och kristallklart vatten. Vad mer kan man be om? Jo … sköna solstolar som inte står för tätt, bra parasoller, tre-fyra trevliga tavernor precis i närheten och inte så många andra turister. Och allt det får du på Marathi. Kör rätt fram i rondellen där du svänger vänster till Chania flygplats och fortsätt i cirka 15 minuter så är du framme.

3. Falassarna

Är du ute efter en lång strand, kristallklart vatten och kanske lite vågor att leka i. Då ska du sätta kurs mot fantastiska Falassarna. Detta är en strand på Kretas västkust som kan vara lite svårt att hitta till men som är värt resan. Den nordligaste delen av stranden är den bästa, med lite mindre folk och en bra taverna. Ett personligt tips är att besöka Falassarna på eftermiddagen och tidig kväll.

4. Ferma

På Kretas sydkust mellan de större städerna Makrigialos och Ierapetra ligger lilla Ferma. Det finns flera stränder här, men favoriten är den som ligger nedanför Kakkos Bay Hotel. Det är den här typen av strand man bara vill hänga på hela dagen, det är knappt så att du orkar att gå de få stegen upp till tavernan som bara ligger bakom stranden för att äta lunch och middag. Det finns få turister här och de flesta som kommer hit är greker. En genuin strand helt enkelt.

5. Ipanema Beach

Rätt utanför Elounda på Kretas östkust ligger den härliga stranden Ipanema Beach. Stranden är varken speciellt stor eller sandstrand, men hit kommer du för det klara vattnet och den härliga atmosfären och inte minst de bästa solnedgångarna. Är du tidigt ute kanske du lyckas att få en av himmelssängarna som står på badbryggan, bättre solstol får du leta efter.


I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du flera resor:

All charter till Kreta
Hotell på Kreta


Charter till Kreta