12 badorter på Chaniakusten

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto:Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bild: Shutterstock
Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kreta är Greklands största ö och det kan vara svårt att veta var man ska bo. De flesta hamnar på den populära och vackra Chaniakusten, som består av flera olika badorter som alla har sin egen charm. Vi hjälper dig att hitta din favorit.
Publicerad 8 maj 2024

1. Chania stad

På grekiska heter Kreta näst största stad Xania och här hamnar de flesta som kommer till västra Kreta förr eller senare. Den venetianska hamnen är ett populärt ställe att äta på kvällen, men de bästa restaurangerna ligger på de små, charmiga gatorna bakom hamnpromenaden. Vill du bo i en äkta grekisk by så är Chania ett perfekt val och det går till och med charter hit. Stränderna finns på gångavstånd från centrum och här slipper du möta grannen hemifrån.
Resor till Chania stad.

2. Nea Chora

Det här är egentligen inte en stad utan en strand som ligger precis utanför Chania centrum. Det ligger några få hotell i närheten och det är nästan bara de som bor här som använder stranden, som faktiskt är väldigt fin. På eftermiddagarna när det är siesta och på söndagar kommer många greker hit. Längs med stranden går en liten strandpromenad med flera tavernor och uteserveringar. Perfekt om du vill kombinera stad och strand.

3. Agii Apostoli

Det kanske allra mest barnvänliga området på Chaniakusten är Agii Apostoli som ligger fyra kilometer från Chania stad. Här finns flera långgrunda stränder och härliga badvikar att välja mellan. Tempot är lugnare här än på många andra håll i området. Alla hotell ligger på promenadavstånd från stranden och på kvällen finns flera mysiga tavernor att välja mellan.
Resor till Agii Apostoli.

4. Kato Daratso

Området Daratso går samman med Agii Apostoli och här bor det många greker. Allt man behöver finns nära till hands här och stranden är perfekt för barn. Det finns ett bra urval av butiker, restauranger och aktiviteter. Golden Fun Park är en enorm lekplats och bowlingbana som är ett måste för alla som reser med barn.
Resor till Darátsos.

5. Kalamaki

Kalamaki är en liten semesterort mellan Kato Stalos och Chania. I Kalamaki trivs det vuxna resesällskapet bra. Stranden är liten men väldigt fin och omringas av klippor. Här finns också en liten hamn och flera bra restauranger. Om man vill bort från turistområdet är det gångavstånd till byn Galatas, som ligger ovanför Kalamaki. Här kan man äta på mysiga familjeägda tavernor och se hur andra världskriget har påverkat byn på det lokala museet.
Resor till Chania stad.

6. Kato Stalos

En av de allra bästa stränderna på Chaniakusten ligger i området Kato Stalos. Här finns också en av de längsta stränderna – perfekt för en promenad i soluppgången. Här trivs hela familjen och det finns ett stort urval av butiker, restauranger och roliga aktiviteter som go-cart och minigolf.
Resor till Kato Stalos.

7. Agia Marina

Den näst största badorten på Chaniakusten är Agia Marina som har växt samman med grannbyarna Kato Stalos i öst och Platanias i väst. Stranden är väldigt fin och passar hela familjen. Längs med havet ligger hotell och strandrestauranger på rad och allt man behöver på semestern finns här. På kvällen är det populärt att gå upp till gamla Agia Marina som har flera torg med kaféer och små tavernor.
Resor till Agia Marina.

8. Platanias

Den största och mest populära badorten på Chaniakusten är Platanias. Här dyker det upp många nya hotell, restauranger, barer och butiker varje sommar. Detta är också den enda staden som har ett nattliv att tala om, men det är inte så intensivt att man störs av det om man inte är där för att festa själv. I den övre delen av staden Pano Platanias ligger det många restauranger med fantastisk utsikt över Chaniakusten.
Resor till Platanias.

9. Gerani

För bara några få år sedan fanns det nästan inga hotell här, men idag är det ett område med flera stora all inclusive-resorts, några med skandinavisk barnklubb där barnen kan få träffa Bamse. Den breda stranden är populär, dock inte långgrund. I området finns också flera riktigt bra tavernor, och de flesta har även lekplats. Perfekt för barnfamiljer med andra ord! Från Gerani tar det cirka 20 minuter att gå till Platanias, men man kan även ta lokalbussen som går två gånger i timmen i högsäsong.
Resor till Gerani.

10. Maleme

Det är först under de senaste åren som Maleme blivit en populär semesterort för skandinaviska turister. Den välskötta stranden har en blandning av sand och rund klappersten. Maleme har flera bra restauranger, en del butiker och en stormarknad med bra priser på mat. Staden har också en intressant historia och några få dagar under andra världskriget var luftrummet kontrollerat av Tyskland. Det finns en stor krigskyrkogård med ett museum som är väl värt ett besök.
Resor till Maleme.

11. Kolimbari

Lilla Kolimbari är byn för dig som vill bort från de stora turistströmmarna. Här bor man direkt vid stranden och även om byn är stilla och lugn så finns det ett bra urval av restauranger. De är bland annat kända för sina fiskrestauranger. Härifrån är det också bara en kort biltur till en av de bästa stränderna på Kreta – Falassarna.
Resor till Kolimbari.

12. Kissamos & Kastelli

När du vill bo i en äkta grekisk by ska du välja Kissamos & Kastelli. Här finns många mysiga små tavernor och strandkaféer längs med den fina strandpromenaden och de flesta som sitter där är greker. Området är också perfekt för dig som gillar att vara aktiv på semestern och det finns flera bra vandringsleder.
Resor till Kastelli.

Så tar du dig hit

Det går direktcharter från stora delar av Sverige till Chania hela sommaren och Norwegian flyger direkt hit från Stockholm. Du landar på Chania flygplats som ligger cirka 20 minuter öster om Chania stad och till hotellen längst bort i Kissamos tar det cirka 1,5 timme, beroende på hur många stopp man gör på vägen. Under högsäsong när det är mer trafik kan det ta något längre tid.

Planera din resa till Kreta på Reseguiden

Sök charter till Kreta
Sök sista minuten till Kreta
Läs mer tips & guider om Kreta
Sök flyg till Kreta


Badorter på Chaniakusten

Hitta din resa här

- Charterresor till Chaniakusten
- Charterresor till Chaniakusten med all inclusive
- Alla charterresor till Kreta
- Flyg till Chania
- Hotell på Chaniakusten


Sista minuten-resor till Chaniakusten