Sunny Beach – mycket sol för pengarna

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Sunny Beach har länge varit en av svenskarnas favoriter och nu är den bulgariska badorten mer populär än någonsin. Här kan du njuta av södra Europas sol och stränder - till otroligt bra priser. I den här nybörjarguiden får du några perfekta tips för din sommarsemester.
Publicerad 6 juni 2012

Under senare år har man byggt många nya hotell i Bulgarien, många är stora all inclusive-anläggningar som på kort tid blivit mycket populära. Det här beror delvis på de låga priserna i Bulgarien men också på att det finns så många direktflyg hit från många svenska städer. Här är vår guide till landets största badort Sunny Beach.

Populärt bland alla

Sunny Beach ligger vid Svartahavskusten, mitt emellan städerna Sveti Vlas och Nesseba. Det är Bulgariens livligaste semesterort och många ungdomar kommer hit för att festa hela nätterna. Men Sunny Beach är också populärt bland barnfamiljer som älskar den härliga, långgrunda sandstranden. Det går nästan alltid att hitta billigt boende här, även mitt i högsäsongen.

Stranden

En av sakerna som lockar så många svenskar till Sunny Beach är den härliga sandstranden som är hela sex kilometer lång. Längs med stranden går en strandpromenad som är fylld med butiker och restauranger. Vattnet är så rent och klart att stranden har fått EU:s blåa flagga.

Många av hotellen här ligger mycket nära stranden vilket är perfekt för alla barnfamiljer. På stranden finns det aktiviteter som tillfredställer alla, du kan bland annat välja mellan jetski, vindsurfing och vattenskidor, och om du skulle tröttna på att bada i havet så finns det en stor vattenpark i utkanten av staden.

Shopping

Det finns mycket att köpa i Sunny Beach och det mesta är också mycket billigt. De flesta butikerna ligger på gatan som oftast kallas ”Blomstergatan”, här säljer man främst kopior av kända märkesvaror till mycket låga priser. För mer lokala produkter så kan du leta upp några av marknaderna och mindre butikerna som ligger en bit bort från den stora shoppinggatan.

Här kan du köpa traditionellt hantverk och keramik till bra priser. Vill du shoppa i en mysigare miljö så kan du ta lokala bussen till den närliggande staden Nessebar där det finns massor av småbutiker bland mysiga gator och gränder. Tänk på att ta med dig kontanter – här finns få butiker som accepterar kreditkort.

Utflykter

Det finns många intressanta utflykter att välja mellan när du är i Sunny Beach. Även om du kommer hit bara för att sola och bada så kan det vara spännande att lära känna Bulgarien lite bättre. Du kan till exempel åka på utflykt till Balkanbergen och den lilla staden Erkech där du först får en rundtur i staden och sedan bjuds på en festmåltid.

En av Bulgariens vackraste städer är Sozopol som också är värd ett besök. Om du vill få en riktigt spännande upplevelse så kan du åka på en 2-dagarsutflykt till storstaden Istanbul.

Hotell eller lägenhet

Oavsett om du vill på ett all inclusive-hotell med allt inkluderat, ett vanligt hotell eller om du föredrar självhushåll i lägenhet så finns det mycket att välja mellan i Sunny Beach.

Så tar du dig hit

I sommar kan du åka direktcharter till Sunny Beach från flera svenska flygplatser, bland annat Göteborg, Stockholm, Malmö och Luleå. Du kan också flyga från danska Köpenhamn och norska Oslo och Trondheim.

Alla de stora svenska charterbolagen Apollo, TUI och Ving arrangerar paketresor hit. Det tar cirka 3 timmar att flyga från Sverige till flygplatsen i Burgas, härifrån tar det cirka 30 minuter med buss till Sunny Beach.


Resor med flyg och hotell till Sunny Beach

Alla charterresor till Medelhavet