Algarvekustens sju finaste stränder

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: sunny, medlem sedan 2007
Bild: Christopher Elwell
Foto: tesseli, medlem sedan 2006
Upplev de vackra stränderna längs Portugals soliga sydkust. I Algarve ligger badorterna på rad, den ena stranden vackrare än den andra.
Publicerad 10 maj 2019

Portugal sydkust, Algarve, kännetecknas av vackra klipporna som stupar brant ner i Atlantens vågor. Nedanför ligger de härliga sandstränderna, som ofta bara är tillgängliga via trappor. Från turistorten Albufeira och västerut är stränderna dramatiska. Öster ut, mot spanska gränsen, finner du de mer klassiska sandstränderna. I Algarve finns bad för alla smaker, vi listar 7 favoriter.

Varmt vatten i Praia de Monte Gordo

Den lilla badorten Monte Gordo ligger nära den spanska gränsen och stranden är ganska typisk för den här delen av kusten. Sandstranden är oändligt lång och bred och mysigt inramad av tallar. Dessutom är vattnet ofta varmare än på många andra ställen i Portugal.

Farol, Culatra, Armona - sandöar

De tre långsmala sandöarna är belägna utanför Olhão, 8 kilometer öster om Faro. Här hittar du slappt strandliv, som inte alls är lika hektiskt som vid fastlandet, och det är lätt att ta sig med färja från fiskestaden Olhão. Öarna är i princip stora sanddyner och det finns inte så många hus, förutom några få kaféer och restauranger.

Praia de São Rafael - dramatiska klippor

Stranden är belägen strax väster om Albufeira och anses vara en av de vackraste och bästa längs hela kusten. Stranden är skyddad och omges av vackra, dramatiska klippformationer.

Praia da Rocha - en klassiker

Den här långa, härliga stranden ligger nedanför huvudgatan i badorten Praia da Rocha, strax utanför Portimão. Stranden är ren och här finns gott om plats även om den ligger i en populär turistort. Det finns möjligheter att köpa dricka och enklare mat.

Praia do Carvalho - smuggelgrottan

Den här gömda stranden hittar du vid kusten utanför Lagoa och du når den bara genom en liten tunnel i berget. Bergen som omger och skyddar den lilla stranden erbjuder också skugga om värmen blir för påträngande. Stranden går också under det spännande namnet “Smugglargrottan” och är garanterat en annorlunda upplevelse.

Praia Dona Ana - för surfaren

Liten populär strand som är belägen strax innan Ponta da Piedade utanför Lagos. Här är vattnet riktigt rent och klarblått, lägg sedan till att stranden ramas in av dramatiska klippor. Underbart vackert och typiskt för den här delen av kusten. Lagos är en riktig surfstad så stränderna här är även populära bland surfare.

Ilha de Tavira - 500 meter bred strand

Utanför badorten Tavira på den östra delen av Algarvekusten hittar du ön Ilha de Tavira, med sin 11 kilometer långa och 500 meter breda strand. Du når ön lätt som en plätt med färja från hamnen, 2 kilometer söder om centrum. Tavira är populär bland portugiserna själva.

Se alla flyg till Algarvekusten
Hitta din charterresa till Algarve
Tips och inspiration om Algarve


Flyg till Faro


Sista minuten till Portugal

Algarve Portugal, Europa


De galet dramatiska klipporna och perfekta sandstränderna gör det här till en av världens vackraste kuststräckor.
Välkommen till Algarvekusten.

Det mest dramatiska landskapet finns runt Lagos i väster. De taggiga klipporna är ofta så höga att man måste åka båt för att ta sig till de insprängda stränderna.

Längs hela Algarvekusten finns det mer än 100 sandstränder, den ena vackrare än den andra. Allra mest hyllad är Praia da Marinha som ofta finns med på listor över världens bästa stränder.

De stora städerna och badorterna på Algarvekusten är Lagos, Bordeira, Albufeira, Portimao, Faro, Praia da Luz och Silves.
Överallt möts du av en trevlig och vänlig atmosfär och mycket bra mat.

Algarvekustens bästa golf hittar du i badorten Vilamoura. Kusten här har ett perfekt klimat för golf så det är inte så konstigt att det finns ett 30-tal banor.

Det gulliga vita och gula huset ser ut som om det skulle kunna vara ett mysigt hotell eller en skola. Men hela byggnaden, Capela dos Ossos i Faro, är konstruerad av skelettdelar från fler än 1200 döda karmelitmunkar. Både väggar och golv har skapats av stabila lårben och cement. Inne i huset sticker dödskallar och ben ut från väggarna och det hänger ett guldprytt skelett från taket.