Nybörjarguide till Lissabon

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Låga priser, gammaldags charm, stränder och 300 soldagar om året. Lissabon är en weekend-vinnare som bara väntar på att bli upptäckt och här har vi samlat höjdpunkterna.
Publicerad 23 januari 2020

Lissabon är byggd på sju kullar och kallas ibland “The City of Seven Hills” just på grund av detta. Portugal huvudstad andas romantik och svunna tider och har länge varit populär bland författare och konstnärer. Kliv på en av de ikoniska gamla spårvagnarna och utforska en av Västeuropa billigaste städer.

Sök weekendresor till Lissabon

Måsten - ikonisk spårvagnstur & trånga gator i Alfama

Det finns mycket att hitta på i Lissabon. Börja gärna med att ta spårvagn nummer 28 upp till den gamla fästningen Castelo de Sao Jorge där du har fin utsikt. I den närbelägna medeltida stadsdelen Alfama kan du vandra i de trånga gränderna. I kontrast till den gamla arkitekturen kan den intresserade besöka området där världsutställningen höll till 1998. Området vid floden går under namnet Parque das Nações och här finns förutom cool arkitektur också shopping och nöjen. Passa också på att besöka stadsdelen Belém som är Portugals historiska centrum, med bland annat Torre de Belém och det världsarvsmärkta klostret Mosteiro dos Jerónimos.

Shopping - vackra kakelplattor, tjuvarnas marknad & second hand

Några typiska proukter att köpa med sig hem är portvin och vackra kakelplattor. Det sistnämnda kan bli en kul och minnesvärd souvenir som kan pryda kök eller badrum för dig som är i renoverartagen. Om du är på jakt efter loppisfynd är marknaden Feira da Ladra, “tjuvarnas marknad” i stadsdelen São Vicente de Fora nära Alfama ett tips. Trots att namnet för tankarna till någonting kriminellt är marknadsstånden självklart helt lagliga och säljer lite av varje. I området Baixa hittar du traditionella butiker och längs paradgatan Avenida da Liberdade ligger de stora internationella modehusen. På Rua Augusta kan du hitta klädbutiker som Zara och Mango. I nöjesområdet Bairro Alto ligger många småbutiker som bland annat fokuserar på secondhand, inredningsdesign och musik.

Europas kaféstad - kaffe, poeter & bohemiska barer

I det eleganta omådet Chiado blandas gammalt och nytt. Här ligger moderna designboutiquer sida vid sida med gamla bokaffärer och kaféer. Ett mycket välkänt kafé på den shoppingtäta gatan Rua Garrett är Café A Brasileira. Hit brukade poeten Fernando Pessoa gå och än idag tar besökare foton med honom där han sitter i form av en bronsstaty utanför sitt gamla favoritställe. Bairro Alto är stadens kanske hetaste nöjesdistrikt och här finns gott om bohemiska barer och klubbar. Nattlivet är livligt och spännande, men kommer inte igång förrän sent på kvällen. På restaurang är det vanligt att bli serverad fisk och skaldjur, så du som älskar havets läckerheter kommer inte att bli besviken. En del restauranger är stängda på söndagar, så dubbelkolla innan om det är något speciellt ställe du vill besöka.

Utflykter - UNESCO-palats och strandliv

Nog för att det finns nog att se och göra i Lissabon, men det finns också många trevliga utflyktsmål i närheten. Den världsarvsmärkta staden Sintra 2,5 mil nordväst om Lissabon är ett vackert måste för en utflykt, även om du bara är här över helgen. Där ligger det sagolika Palácio Nacional de Sintra som du inte får missa. Om du är sugen på bad sätter du kurs mot kustorter som Cascais och Estoril – du når dem på bara en kvart med pendeltåg. Den sistnämnda är lite mer elegant, med kasinon och lyxiga restauranger, medan Cascais har en mysigare känsla. Båda orterna är populära bland Lissabonborna själva på sommaren. Området kring Lissabon har även gott om goflbanor, så den som är golftokig har också kommit helt rätt.

Så tar du dig till Lissabon

Det tar lite drygt 4 timmar att flyga direkt till Lissabon. TripX Travel har paketresor med reguljärflyg, men du kan också sätta ihop en resa på egen hand. Från Stockholm och Köpenhamn går det direktflyg med det portugisiska flygbolaget Tap Air Portugal och Norwegian, eller så kan du flyga med mellanlandning med till exempel Ryanair och KLM. Flygplatsen ligger cirka 5 kilometer utanför Lissabon och det tar cirka 30 minuter med buss till centrum. I staden kan du enkelt ta dig runt med taxi, spårvagn och buss, och om du ska längre bort kan du ta tåget..

Hitta din resa till Lissabon:

Hitta paketresor till Lissabon
Hitta flygresor till Lissabon
Läs mer tips och guider om Lissabon


Weekendresor till Lissabon

Flyg till Lissabon

Reseebjudanden till Lissabon & Portugal