Porto – kultur, kakel och portvin

Katleen
Reseguiden, besökt 27 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lite i skuggan av Lissabon har landets andra stad Porto mycket att erbjuda. Här får du ett första smakprov.
Publicerad 22 mars 2024

I nordvästra Portugal, vid mynningen av floden Douro, ligger landets näst största stad, Porto. Härifrån reste en gång de första Portugisiska sjöfararna på sina upptäcktsresor. Här reser du bakåt i tiden.

Historisk stad vid Douro

Smala gator och trånga gränder, charmiga hus och vackra kyrkor beklädda med blått (azulejos) kakel och imponerande medeltida katedraler. Detta är bara några få exempel ur den enorma kulturella prakt som Porto har att erbjuda. I den mysiga stadsdelen Ribeira känner man fortfarande historiens vingslag och det är inte så underligt att Porto kom med på UNESCO: s världsarvslista. Den medeltida Sé katedralen, det intilliggande biskopssätet från 1700-talet, kyrkan São Francisco från 1300-talet och 1800-talsbörsen Palácio da Bolsa är några historiska pärlor som du absolut inte får missa.

Fler sevärdheter

Även bortom Ribeira finns det mycket att upptäcka. Vid Praça de Gomes Teixeira dominerar 1700-talskyrkan Igreja do Carmo med sin vackra azulejosfasad. Bokälskare stannar även till i Portos äldsta bokhandel Livraria Lello, som finns upptagen på UNESCO: s världsarvslista och är en av de vackraste i världen. Den som vill avsluta dagen med en fantastisk utsikt över staden, går upp till 1500-talskyrkan Serra do Pilar i Vila Nova de Gaia på Douro’s södra strand. En vacker vy får man även från metallbron Ponte D. Luís I:s övre däck.

En gammal tradition av Portvin

Porto har en gammal tradition av vin. En rundtur i ett av de många portvinhusen är ett måste och då är det Vila Nova de Gaia, staden på södra stranden av Douro som gäller. Här ligger alla de kända portvinhusen som till exempel Burmester, Calem, Kopke (det äldsta) och Sandeman på rad. Det är bra att förboka en tur eftersom dessa sevärdheter är mycket populära. Efter en invigning i portvinets alla hemligheter är det fritt fram att smaka.

Kulinariska höjdpunkter

I Porto finns det gott om restauranger. På Cais da Ribeira längs Douros strand hittar du många mysiga ställen med charmiga uteserveringar. Här kan du bland annat smaka på den för Porto typiska rätten “Tripas à moda do Porto” (inälvor). Frestar inte detta dina smaklökar, kan du prova “Bacalhau” (torsk) istället. Vill du unna dig en lyxig matupplevelse ska du bege dig till restaurangen DOP, där den berömda portugisiska kocken Paula Riu serverar de mest utsökta traditionella och regionala rätterna, självklart med matchande viner från Dourodalen därtill. De bästa fiskrestauranger hittar du i Matosinhos som ligger strax utanför Porto. En höjdpunkt här är Quarentae 4, en exklusiv men prisvärd restaurang som serverar både fisk-och kötträtter.

Shoppa loss

Porto är kanske inte den självklara shoppingdestination men det finns en hel del. På Rua da Santa Catarina hittar du alla kända internationella modekedjor som Zara, Benetton, Bershka och mycket mer. Älskar du coola prylar, får du bege dig till Rua Miguel Bombarda och Rua do Rosario. Där det finns blåa flaggor på fasaden säljer unga portugisiska designers och konstnärer sina unika produkter.

Dags för en kopp kaffe

Kaffe intar en viktig plats i portugisernas liv och det finns många ställen att besöka. Mysiga kaféer är Il Café di Roma och La Brasileira på Rua de Sá da Bandeira. Missa inte heller den vackert restaurerade Café Majestic i art nouveau-stil på shoppinggatan Rua da Santa Catarina.

Pulserande nattliv

Nattlivet i Porto utspelas huvudsakligen på de livliga gatorna Cândido dos Reis och Galeria de Paris. Här hittar du många trendiga kaféer, barer, discon och klubbar som ibland har levande musik. Om du är sugen på att dansa långt in på natten så finns en megaklubb strax utanför Porto i den närbelägna staden Matosinhos.

Utflykt till Atlanten

På bara 20 minuter med spårvagn eller buss kommer du till grannbyn Matosinhos som ligger alldeles vid kanten av den blåa Atlanten. Här finns en långsträckt sandstrand att flanera längs, ta ett dopp men framförallt njut av vågorna på en surfingbräda. Här kan du ta surflektioner året runt. Passa också på att besöka den lilla fina saluhallen Mercado de Matosinhos.

Bästa tiden att besöka Porto

Porto har ett milt klimat med temperaturer som ligger runt 25 grader på sommaren och som sällan dyker under 5 grader på vintern. Den bästa tiden att besöka staden är från mars till oktober.

Komma hit, åka runt

Från Köpenhamn kan man flyga direkt till Porto, men från Sverige krävs en mellanlanding. När du väl är framme tar du dig enklast runt med taxi, buss eller spårvagn. En åktur i en av de gamla spårvagnarna med nummer 1, 18 och 22 är att rekommendera. Ta gärna med bekväma promenadskor när du besöker Porto då staden är byggd på sju kullar och med en hel del höjdskillnader.

Här bor du

Om du reser till Porto, är det väl värt att göra en prisjämförelse. Ofta kan du unna dig en väldigt lyxig vistelse för en billig peng. Tveka inte att boka ett femstjärnigt hotell strax utanför centrum. En taxi tar dig till stadens hjärta för endast € 5. Billiga vandrarhem hittar du i distriktet Bombarda.


Paketresor till Porto

Flyg till PortoPopulära hotell i Porto