Madeira blomstrar

Karinlorvik
Medlem sedan 2008, besökt 50 länder

Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Natursköna Madeira ligger ute i Atlanten, ungefär 40 mil nordväst om Kanarieöarna. Här delar Reseguidens medlem Karin med sig av sina bästa tips till favoritön.
Publicerad 16 januari 2012

Jag besökte Madeira första gången 1991 och förälskade mig i den här vackra ön med sitt behagliga klimat, sin dramatiska natur och rika växtlighet. Jag har jobbat med resor och under årens lopp har jag tagit flera resegrupper hit.

Natursköna Madiera

Till Madeira åker man inte i första hand för att sola och bada, här är det naturen och blommorna som lockar mest. Estrelicia, azalea, aloe, hibiskus, afrikas blå lilja, mönjelilja, kalla, Madeiras stolthet, änglatrumpeter, flera sorters orkidéer och rosor. Listan över de blommor som växer här kan göras hur lång som helst. Därtill finns en mängd olika träd och buskar. Vad sägs om jakarandaträd, afrikanska tulpanträd, kamelia, eukalyptus, lagerträd, blåbärsbuskar och trädljung? Man kan åka hit året runt, men jag föredrar att åka på våren i april eller maj. Då blommar det som mest och i april är det blomsterfestival. Många åker hit över jul och nyår för att uppleva den fantastiska julskyltningen och nyårsfyrverkerierna. Slutet av februari är också en kul period att besöka ön, då det är karneval.

Funchal

Ett måste i Funchal är att besöka saluhallen, Mercado dos Lavradores. Här finns ett fantastiskt utbud av exotiska blommor, frukter och grönsaker. En riktig fröjd för ögat! Här finns också en fiskhall där man kan få se espadan, en säregen djuphavsfisk som liknar en ål. Den är ful att titta på men smakar gott. Jag rekommenderar att prova den på någon restaurang, antingen nere i hamnen eller i Gamla stan (Zona Velha). Blommor är ett viktigt tema på Madeira och i Funchal finns flera sevärda parker. Jardim Botanico – Botaniska trädgården – breder ut sig på terrasser högt ovanför staden och är ett paradis för den som tycker om blommor och växter. Dessutom har den en storslagen utsikt över Funchal där uppifrån. Jag vill också nämna ett par mindre parker nere i staden. Jardim de Santa Catarina är belägen alldeles väster om stadskärnan, med utsikt över hamnen. Inte långt därifrån ligger Jardim de Sao Francisco med namn efter det gamla franciskanerklostret. I de gamla klosterlokalerna från 1500- och 1600-talen finns numera en berömd vinhandel – The Old Blandy Wine Lodge. Här kan man passa på att provsmaka och eventuellt inhandla lite Madeiravin. För den som är intresserad av handarbete rekommenderar jag ett besök på broderifabriken IBTAM, belägen nära Saluhallen.

Monte

Från Funchal kan man åka linbana upp till den lilla bergsbyn och forna kurorten Monte (550 meter över havet). Där kan du besöka pilgrimskyrkan Nossa Senhora do Monte. Alldeles nedanför kyrktrappan kan du prova att åka korgsläde, ett unikt “transportmedel” för Madeira. I Monte finns också Tropical Garden, en helt fantastisk park där man lätt kan tillbringa flera timmar. Förutom alla blommor och träd finns här skulpturer, kakelpaneler, grottor, vattenfall och dammar med guldfiskar, samt ett intressant museum med bland annat en fin sten- och mineralsamling.

Levador

Levadas är bevattningskanaler till Madeiras terrassodlingar. Längs kanalerna går smala stigar och många av dem har blivit populära vandringsleder för turister. En del är lätta och en del är svåra. Några kan rentav vara livsfarliga så se till att vara påläst. En bra guide är en liten bok som heter “Levador och stigar på Madeira” av Raimundo Quintal.

Tips på fler utflykter

Om man reser med en charterarrangör till Madeira, så har de egna utflyktsprogram. Men man kan också hyra en bil och köra själv eller få en taxi att köra runt på ön. Vägnätet har förbättrats mycket på senare år. Nya motorvägar, broar och tunnlar gör att man numera kan förflytta sig snabbt mellan öns olika delar. Några sevärda platser är den 580 meter höga havsklippan Cabo Girao på sydkusten och Porto Moniz på den vilda nordkusten, där lavaklippor bildar naturliga havspooler. Curral das Freiras – Nunnornas dal (en bit in i landet från Funchal),är en tidigare avlägsen och isolerad by nere i en ravin. Pico do Arieiro är Madeiras näst högsta berg (1818 meter) och dit man kan köra bil hela vägen upp. Missa inte heller Santana med sina karaktäristiska “trekanthus” med halmtäckta tak. Ponta do Sao Lourenco är den östra udden med ett säreget hedlandskap. Machico är Madeiras äldsta och näst största stad, strax öster om flygplatsen. Där finns det nu en riktig sandstrand, något som Madeira annars saknar. De flesta hotellen har pooler, och dessutom finns det på flera ställen badanläggningar som är öppna för alla. (Grannön Porto Santo har jättefina stränder, men det är en annan historia.)

Så tar du dig till Madeira

Apollo och Solresor har charterresor till Madeira under både vinter- och sommarhalvåret. Du hamnar då på sydkusten i antingen i Funchal eller Canico, som ligger strax öster om huvudstaden. Du kan även flyga reguljärt till Funchal. Tap Air Portugal flyger från Stockholm med bara en mellanlandning i Lissabon. De flyger även från Göteborg, men med två mellanlandningar. Du kan även resa med exempelvis SAS eller Lufthansa.

Psst! Kul att veta

Madeira ligger ute i Atlanten cirka 400 kilometer nordväst om Kanarieöarna och 600 kilometer från Marockos kust. Ön upptäcktes av portugisiska sjöfarare för snart 600 år sedan och tillhör Portugal. Men det är en självständig region med eget parlament sedan 1976. Huvudstaden Funchal har cirka 128 000 invånare.

Flyg till Madeira

Hotell i Funchal

Billigaste chartern till Madeira