Medelhavets 10 bästa stränder

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Medelhavet har tusentals stränder. Och vackra sådana. Här är några av våra favoriter på populära resmål som Algarvekusten i Portugal, folkkära Mallorca och strandparadiset Sardinien. Är din favorit med på listan?
Publicerad 4 juli 2019

Praia da Marinha, Portugal

De spännande kalkstensklipporna gör Praia da Marinha till den bästa stranden på Algarve-kusten. Det lugna vattnet är perfekt för dig som vill bada och det finns många fiskarter och undervattensgrottor att utforska om du vill dyka. Stranden ligger rätt nära staden Portimao, mitt på Algarvekusten i södra Portugal. Med sina majestätiska klippor, gyllene sand och kristallklara vatten så har Michelin Guide värderat Praia da Marinha till en av topp 10 bästa stränderna i Europa och en av topp 100 stränder i världen.
Charterresor till Algarvekusten

Ölüdeniz, Turkiet

Stranden i badorten Ölüdeniz ligger på en liten landtunga som skapar en blå lagun med kristallblått vatten. Den kritvita sandstranden omges av höga berg och är en av de mest fotograferade stränderna i Medelhavet. Här finns många bra hotell att bo på och massvis av bra restauranger - alla med gångavstånd till havet. Stranden finner du en knapp halvtimmes bussresa från kustens viktigaste stad, Fethiye, som har en liten småbåtshamn, marknader, stränder och restauranger med flott utsikt över bukten.
Charterresor till Fethiye

Porto Katsiki beach, Lefkas, Grekland

De höga klipporna, den härliga sanden och det turkosblå havet gör att Porto Katsiki beach på västkusten av Lefkas är en självklarhet att besöka när man är här. Det enklaste sättet att ta sig till stranden är med hyrbil eller med båt, då den ligger ca 4 mil sydväst om Lefkas stad. Det finns inga restauranger här (den närmaste ligger 5 km bort) men en liten snackbar på toppen av trapporna som leder ner till stranden. Med andra ord, denna strand är perfekt för en lång dag med picknick, sol och sand. Solstolar och parasoll finns att hyra på stranden.
Charterresor till Lefkas

Platja de Formentor, Mallorca

Bara några mil från de populära badorterna Alcudia och Puerto Pollensa på nordöstra Mallorca ligger den otroligt vackra stranden Platja de Formentor. Den kilometerlånga stranden är kantad av träd och är bara ett tiotal meter bred. Här finns ett enda hotell och några få restauranger. För att ta sig hit måste du köra bil längs en smal serpentinväg som löper utmed 300 meter höga klippor eller åka på utflykt med båt.
Charterresor till Mallorca

Zlatni Rat, Brac, Kroatien

Stranden med det exotiska namnet Zlatni Rat (”gyllene udden”) ligger på södra delen av ön Brac i Kroatien. Detta är en av Kroatiens mest populära stränder som sträcker sig mer än en halv kilometer ut i havet och ändrar sin form på grund av vind och vågor. Stranden är också mycket populär bland vind- och kitesurfare då det alltid är en bris på någon sida av stranden.
Charterresor till Kroatien

Rimini beach, Italien

Turister har besökt den gamla anrika badorten Rimini allt sedan 1843. Anledning är den 15 kilometer långa finkorninga sandstranden som idag är centrum för italienskt sol- och badturism. Staden Rimini ligger på den populära Adriatiska rivieran på Italien östkust, ca 30 mil söder om Venedig. Längs stranden går en strandpromenad som är kantad av härliga restauranger och kafeer. Staden har också ett intressant historiskt centrum, romantiska ruiner och museum.
Flyg till Venedig
Hotell i Rimini

Hammamet, Tunisien

Sandstranden i Hammamet är flera mil lång och ligger i nordöstra delen av Tunisien. Vid den östra delen av stranden är bebyggelsen medeltida och ju längre västerut man kommer desto lyxigare och mer moderna blir hotellen. Trots att stranden är lång blir den ofta välfylld på somrarna när både turister och invånarna från huvudstaden Tunis vallfärdar hit.
Charterresor till Hammamet

Platja den Bossa, Ibiza

Den här 2,7 km långa sandstranden ligger precis söder om Ibiza stad och är den längsta på ön. Stranden är en av få i Medelhavet som lockar alla typer av besökare, barnfamiljerna älskar att det är säkert och långgrunt, äventyrarna gillar alla vattensporter och partymänniskorna har bara några meter till några av världens hetaste klubbar.
Charterresor till Ibiza

Tamariu beach, Spanien

Den lilla stranden i Tamariu är en av de mysigaste i Medelhavet med sitt vackra läge, den sparsamma bebyggelsen och den perfekta sanden. Tamariu ligger på Costa Brava och är ungefär halvvägs mellan Barcelona och den franska gränsen. Här finns bara en handfull hotell men ändå många restauranger, barer och kafeer. De omgivande bergen gör att stranden ligger vindskyddad, därför är den populär bland dykare som också har flera undervattensgrottor att utforska.
Charterresor till Costa Brava

Chia, Sardinien, Italien

När man är på stranden i Chia så kan man lätt tro att man är i en öken då vissa av sanddynerna här är 30 meter höga. Här kan du bada i härligt turkosblått vatten, om du har tur så kan du till och med se några av de delfiner som håller till här kring Sardinien. Det finns också stor chans att se flamingos – och några av de många vindsurfare som älskar de perfekta vindarna.
Charterresor till Sardinien

Se fler av sommarens resmål

Alla sommarens charterresor
Alla sista minuten-resor
Se vart det är billigt att flyga just nu


Charter till bästa strändernaMer sol och bad