Stöd Ukraina

Gubbar_pa_drifts blogg

Söndag 3 Mars 2024 - Hanga Roa
Rapa Nui är ingen ö för oss som försöker leva lite billigt. Fick igår i ett anfall av upptäckaranda för mig att jag skulle ta mig till bortre ändan av flygplatsen där det enligt kartan jag fått skulle finnas en grupp Moai-statyer. Enligt Google så var det fyra kilometer så det kändes överkomligt att gå. När jag kom fram så såg jag att där fanns ett bås för inträde, men jag tänkte att det kan jag väl kosta på mig. Men det visade sig faktiskt att jag även måste ha en guide med mig. Jag fick veta att förr så behövdes inte någon guide för de här Moai-platserna, men sedan några turister för några år sedan misskött sig och eldat på en av platserna samt ägnat såg åt att graffitykladda på några Moai så bestämdes det att alla numera måste ha med sig en guide som ansvarar för besökarna. Guider kostar naturligtvis och jag visste inte om detta, så jag fick återvända med oförättat ärende.

Slappade resten av dagen och avslutade den med en av de dyrare måltiderna på denna resa. Men pepparsteken var god!

Idag gör jag ingenting. Inga frukostställen öppna i morse, så jag ramlade in på en butik och köpte med mig lite frulle att inta hemma.

Ägnat det mesta av dagen att komma ifatt med lite hotellrecensioner och annat internetgöra. Upptäckte att jag faktiskt bokat detta ställe bara till idag, men värdinnan vet att jag lämnar i morgon. Får se om hon kommer och kräver mig på mer pengar. Det är dyrt redan nu så det räcker.

/Conny
Fredag 1 Mars 2024 - Hanga Roa
Idag har vädret varit betydligt bättre än igår. Strålande sol och mellan 25-30 grader hela dagen. Provade ett nytt frukostställe och det föll väl ut. Fick det jag ville ha och även om det kändes dyrt så är det så prisläget ligger här på ön.

Nu börjar jag verkligen varva ned och jakten på saker att se känns inte alls viktig längre. Skrev ett gäng vykort och fick dem ivägskickade innan jag knallade iväg och spanade in några av dessa statyer som finns utspridda över hela ön. De här jag såg idag ligger dock i direkt anslutning till byn Hanga Roa där jag bor.

Annars har dagen varit lugn. Tillbringar en del tid på verandan och bara njuter av lugnet. Eller knallar ned på byn för en matbit och lite vätskepåfyllning. Min värdinna kom förbi med ett par mangofrukter till mig och sådant godis tackar man inte nej till.

Läste i blaskan att det är mygginvasion i Buenos Aires och det märkte jag redan dagarna när jag var där. Det är någon flodmygga som är särskilt aktiv just i år och jag kommer ihåg att jag reagerade på de ettriga bastarderna redan dagen jag var I La Plata. Sedan var det lika jäkligt i Buenos efter det. T.o.m. inne på restaurangerna fick man slå ihjäl de små flygfäna.

Sådant slipper vi här. Lite flugor och banandito att fäktas med bara, men det kan man stå ut med.

Får se vad jag hittar på i morgon, men Puttes grundtips är ytterligare en slappardag.

/Conny
Onsdag 28 Februari 2024 - Påskön
Hade bokat mig en taxi via whatsapp till 6.30 på morgonen och fått till svar att det inte skulle vara några problem. Men ingen taxi dök upp så jag blev tvungen att ge mig ut på en av de större gatorna här och vinka in en bulle. Något som min värdinna avrått mig från då det kunde vara farligt. Men det var inga som helst problem och den färden blev t.o.m. billigare än den från flygplatsen ett par dagar tidigare.

Väl incheckad och igenom alla kontroller så hittade jag ett frukostfik där de serverade en alldeles utmärkt frulle. Kaffe, toast, juice och ett par stekta ägg på en bädd av stekt skinka. Smarrigt värre för 80 spänn på en flygplats.

En lång flygning sedan ut till Rapa Nui ( Påskön), vilket innebar en Boeing 787 med filmutbud och bra andra nöjen. Hann precis se färdigt min andra film innan det var dags att landa.

Väl framme sedan så påminde flygplatsen på ön om den på Galapagos. En liten behändig sak som gick fort att ta sig igenom. Mitt SIM-kort som skulle vara bra för ön, visade sig inte duga alls, men jag fick lite WIFI av en taxichaufför och kunde lokalisera var mitt boende låg någonstans. Hade för en gångs skull inte lagt in det i google maps. Nåja, det var mindre än en kilometer bort så jag och en asiat som skulle åt samma håll tog och traskade iväg. Väl framme så visade det sig att Cabanas Akiko, som stället heter, hade skickat en bil för att hämta mig. Men jag bommade nog min namnskylt trots att jag faktiskt gick och kollade för att se om där fanns någon hämtning.

Nåväl, en hel stuga med 5-6 sovplatser och vardagsrum med kök har jag till mitt förfogande. En stor veranda på framsidan som säkert är 30 kvadrat där jag kan sitta och njuta långt in på kvällarna ingår. Det här är ju Söderhavet så så fort jag fått min nyckel så kom värdinnan med en blomsterkrans och hängde om halsen på mig. Precis som på mitt besök på Tahiti vintern 88-89.

Hon var nog i stort behov av pengar för hon kollade med en gång om jag kunde betala redan idag och helst då i dollar. Så hon fick visa mig ned på byn så att jag kunde plocka ut betalningen, dock ej i dollar utan i Chilenska pesos. Bra kurs på dem förresten. Nästan exakt hundra sådana på en svensk krona vilket gör det väldigt smidigt att beräkna kostnader.

Blev kvar på byn sedan och besökte ett bygge nere vid stranden. Blev inbjuden till ett bord där det satt ett amerikanskt par som seglar runt på världshaven och har gjort i många år. Han var 89 och hon 84. Imponerande att kunna hålla igång och resa fortfarande i den åldern. Jag hoppas verkligen att jag kan det också vid så sådana år. Men förmodligen så har jag inte råd då helt enkelt.

Nåja, kvällen var varm och då man har satt tiden här till att skilja bara två timmar till Santiago så betydde det att det inte började skymma förrän vid nio på kvällen. Så jag fick gott om tid till att sitta och njuta på verandan. På eftermiddagen så hade jag testat boendets WIFI, som de faktiskt hade. Men det var ingen vidare fart på det då utan jag fick gå fram till huvudbostaden för att få kontakt, men på kvällen så fungerade det bättre och även nu i morse.

Uppe skapligt tidigt och ned på byn för att hitta mig ett frukostställe. De flesta öppnar lite senare, men jag hittade ett där jag fick mig lite grann att äta. Helt ok, förutom att äggen serverades faststekta i en plåtstekpanna. Men det funkade det också. 🤠

Det finns tre vulkankratrar på ön. Samtliga vulkaner utdöda sedan länge. Den närmaste är det faktiskt bara drygt sju kilometer att gå upp till och jag tänkte att det kunde vara en lagom bra start på den här vistelsen. Bra väder var det och jag satte fart tidigt på förmiddagen. Efter en stund mulnade det på, men jag tyckte bara att det var skönt att slippa den stekande solen inför vandringen uppför berget de sista fyra kilometerna. Men det dröjde inte länge innan det började regna. Först som ett litet dugg, men sedan så mycket att jag fick söka skydd under ett par träd.

Vid ett uppehåll så började jag traska igen och då jag hörde ett fordon komma bakom mig så var jag inte sen med att slänga upp tummen och be om lift. Inga problem, jag blev insläppt i en bil där det färdades en ung familj från Valparaiso. Upp vid kratern så pågår det en arkeologisk utgrävning av en gammal by vid namn Orongo och där blev jag avsläppt. Då det regnade igen så drog jag in på utgrävningens biljettkontor och träffade där amerikanerna från igår igen. De hade varit inne och kollat vid utgrävningarna, men då det kostade åttio dollar så struntade jag i det. Biljetten måste du dessutom köpa nere i staden, så,det hade inte gått ändå. Men jag fick mig i alla fall ett par foton av kratern innan det började regna för mycket. Vid ett uppehåll i skyfallet så bestämde jag mig för att ta chansen och börja gå ned för berget,men det dröjde inte länge innan jag var helt sjöblöt då regnet tilltog ganska snart. Dock så dök det upp en ny bli som välvilligt plockade upp mig och lät mig följa med ned till byn.

Nu är jag sedan länge tillbaka i min stuga. Duschad och torr så sitter jag och väntar på att regnet, som nyss tilltog igen, ska avta så jag kan ta mig iväg för ett skrovmål. Kistan vill ha krubb!

/Conny
Måndag 26 Februari 2024 - Santiago de Chile
Nej, Cordoba föll mig inte alls i smaken. Lite knivigt att hitta bra matställen var det dessutom. Gott om ställen som afficherade om frukost, men igår när jag letade så var de allra flesta söndagsstängda. Mer strömavbrott på lördagskvällen också och gråregn på söndagen. Tänkte jag skulle ta en buss ut till flygplatsen och det gick gott om bussar på stan, men inte de som skulle ut till flyget. Det slutade med att jag gående tog mig nästan halvvägs innan jag fick tag i en buss som skulle den vägen. Då visade det sig att chauffören inte tog kontanter utan man var tvungen att ha ett resekort. Men han var hygglig och lät mig åka med.

Bra väder sedan på den korta flygturen och man såg snön ligga uppe över Anderna. När jag var I Montevideo så hampade det sig att jag blev intervjuad av ett tv-bolag. En del av er läsare kanske har sett den där filmen om ett flygplan som störtar i Anderna och man får följa passagerarnas kamp för att överleva. Den bygger på en verklig händelse om ett rugbylag från Uruguay som skulle spela match i Chile. Nu har tydligen någon kommungubbe, eller om det var någon i parlamentet, lagt förslag om att döpa om en av gatorna i Montevideo. Detta för att hedra passagerarna och det här tv-bolaget ville höra min åsikt om det. Huruvida det sedan sändes eller ej, har jag ingen aning om.

Nåja, fram till Santiago kom jag vid åttatiden på kvällen och att få tag i en atm var inga problem. Taxi var också lätt fixat via ett sådant här bås där man förbetalar. Så jag var framme vid mitt boende här i Barrio Italia redan vid niotiden. Ut för en kvick promenad och en liten bira innan sängdags.

Idag gav jag mitt ut på jakt efter ett SIM-kort och ett par sandaler. Efter att ha letat ett tag så fick jag tag i ett kort att stoppa i min telefon och fick det aktiverat med hjälp av en trevlig dam från Peru. Hon såg min Perukepa och tyckte väl att hon ville hjälpa till. Sandaler av den modell som jag sökte hittade jag dock ej så jag köpte ett par foppatofflor för en femtiolapp istället. Orkar inte gå i gympaskor hela dagarna.

Har tillbringat några timmar med att boka flygbiljetter så nu är allt sådant klart. Återstår bara ett fåtal boenden.

Snart åtta på kvällen och dags att ramla iväg för en fika eller en drink med donnan från Peru. Får dock bli en tidig kväll då jag ska iväg tidigt.

/Conny
Fredag 23 Februari 2024 - Córdoba
Cordoba har sagts mig vara en trevlig stad. Näst störst i landet, men med sina 1,5 miljoner betydligt mindre än Buenos Aires. Det har dock mest strulat sedan jag kom hit. Tog en bulle in till mitt hotell, men när jag kom dit fanns inga lediga rum trots att det var bekräftat och klart. Fick ge mig ut på jakt efter ett nytt boställe och hittade ett ganska modernt bygge en kilometer bort. Trevligt rum med bra säng. Problemet här är att man inte har en säker wifianslutning trots att man tror det. Min mail t.ex. kan jag inte läsa alls där och banktjänster och annat viktigt törs man inte heller utföra.

Vandrade som vanligt ut på byn och bekantade mig med de centrala delarna, som dock inte var så mycket att se. Hittade ett torg med en mycket imponerande katedral bredvid.

När jag sedan var tillbaka till hotellet så gick strömmen vid åttatiden på kvällen. Tydligen ett stort skyfall som drabbat staden och jag märkte att det regnade ordentligt ute. Fanns inget att göra mer än att ansluta till övriga gäster nere i lobbyn för att svinga i sig en bira. Vaknade sedan vid fyratiden på morgonen och märkte att strömmen var tillbaka.

Frukost ingår här så jag var ganska tidigt ned för att avsmaka. Inget speciellt mer än kaffe, juice och lite toast med marmelad till.

Behövde boka lite resor och boenden så jag knallade ned till en kinarestaurang och tog in ett par bärs så jag kunde få deras wifi. Så nu är resa bokad till Santiago med två nätter där och sedan ut till påskön där jag blir fem nätter. Det rullar på. Får se sedan om jag hinner klämma in ett par dagar kring Valparaiso också innan jag drar norrut. Sådant lär jag boka före Påskön då där inte finns något internet på mitt valda boende. Tveksamt om det finns alls på ön?

/Conny
Tisdag 20 Februari 2024 - Buenos Aires
Hade egentligen igår tänkt mig att ta mig bort mot Evert Taubes Samborombon, men efter att googlat mig fram till att platsen aldrig funnits så tog jag istället pendeltåget ut till La Plata och gjorde mig lite halvbekant med den halvmiljonstaden. Passade på att köpa en Messitröja från hans nuvarande lag Inter Miami CF. Kändes som en alldeles ok stad att tillbringa en tid i.

När jag tog pendeln tillbaka så fortsatte jag till slutstationen Retiro, som är därifrån som tågen avgår upp mot Cordoba som jag tänkt mig att utforska närmast. Tyvärr var det slutsålt på tågen då de endast går två gånger/vecka. Onsdag och lördag. Så förmodligen flyger jag upp då det bara skiljer en hundring mellan flyg och buss. Knallade tillbaka från stationen och följde i stort sett min promenadväg från i förrgår.

Hela dagen igår så led jag av ett ordentligt takdropp från näsan och det kan definitivt skyllas på en ensidig fläkt på mitt rum. Den har nämligen bara två lägen, av och I hundranittio knyck. Att stänga av den före två på natten innebär en otrevlig hetta i rummet och att låta den vara på ger mig takdroppet. Men det ger sig så småningom, men det är om möjligt ännu värre idag.

Idag fick jag iväg ett par vykort och var på jakt efter ett par nya sandaler, då de jag köpte uppe i Trujillo har gett upp av lutningen på allehanda trottoarer. Hittade ett par, men då de var dyrare än hemma så avstår jag så länge. Får klara mig några veckor till med mina joggingskor om jag inte hittar något på andra ställen.

/Conny
Måndag 19 Februari 2024 - Buenos Aires
Färjan från Montevideo visade sig vara en snabbgående trimaransak så det tog inte mer än tre timmar att tillryggalägga de cirka tjugio milen. Lugn sjö också här på Rio de la Plata så det blev en behaglig överfart.

Framme redan vid tvåtiden på eftermiddagen, men hittade ingen atm vid färjeläget. Det spelade inte så stor roll då mitt boställe låg bara någon kilometer bort så jag använde mina apostlahästar för att ta mig fram dit. Promenaden gick genom delar av downtown som såg ut att ha drabbats hårt av den recession som råder i landet. Massvis av kontorshus som såg väldigt öde ut. I.o.f s.lördag, men väl öde för att det skulle kännas normalt.

En kvick check av mina närmaste kvarter sedan jag loggat in mig på boendet och sedan hittade jag en atm. som fungerade. Inte så värst bra dock då den kräver en hutlös summa för att dela ut de pesos jag ber om. Som tur var så godtar de allra flesta restauranger och andra inrättningar mitt betalkort, så jag behöver inte använda mina surt inköpta kontanter så ofta. I värsta fall så finns här också en svartväxlarmarknad som ger dig bättre kurs på dollarn i förhållande till peson och man kan ta ut i dollar i automaterna.

Idag tog jag mig en liten promenad nedför Avenyn 9:e Juli. Med lite avstickare från den så fick jag faktiskt se en hel del av de ställen som är intressanta i staden. Hade nog tänkt mig att hoppa på någon av de här bussarna som drar runt i staden, men det kanske jag inte behöver?

Men nu är klockan mycket och jag tänker gå I säng. God natt på er/Conny
Lördag 17 Februari 2024 - Montevideo
Kollade min färjebiljett lite närmare och såg att jag bokat den redan på lördag istället för söndag. Spelar dock ingen roll då jag trots allt sett vad jag ville se av denna trivsamma, men lite dyra stad. Pratade med min hotellmanager och det var inga problem att få tillbaka pengar för den femte natten. Han betalade t.o.m. ut dem i US -dollar.

Så i morgon klockan 11 så sitter jag på en färja över till Buenos Aires, så får vi se hur lång tid den färden tar.

Min sista dag här i den här gemytliga byn, gick åt till att knalla upp huvudgatan en bit norrut utan att hitta något spektakulärt förutom någon vacker byggnad. Ramlade även ned mot busstationen till där jag hittat en liten pub där de spelar riktigt bra musik, så jag satt där och lyssnade ett tag.

Framåt kvällen gick jag ned på samma bar som jag spenderat de övriga kvällarna. Har träffat lite intressanta människor där. Bl.a. En engelsman som bor här halva året och någon lokal förmåga som jobbar i hamnen. Trevliga människor att spendera en kväll med och få lite inblick i livet här.

Men nu siktar jag mot Buenos Aires så visar det sig vad som händer där/Conny
Torsdag 15 Februari 2024 - Montevideo
Hade lite brasilianska kulor kvar så jag kostade på mig en taxi de dryga två milen bort till flygplatsen. Det är billigt här och kostade kring tvåhundra svenska. Planet ned till Montevideo avgick strax efter tre på eftermiddagen och den färden tog inte mer än tre timmar.

Försökte plocka ut lite pengar ur en automat på flygplatsen där men det lyckades inget vidare. I kön till automaten så träffade jag på en tyska som också skulle ned till centrum av staden så vi bestämde oss för att ta bussen. Hon hade växlat till sig lite pengar så hon fick stå för biljetterna.

Bussen stannade precis utanför mitt hotell och hon skulle inte heller långt bort, så vi klev av samtidigt.Hotellet jag bokat är av den äldre modellen med högt i tak och gemytliga rum. Gott om plats att sitta och skriva och t.o.m. utrustat med ett par glas om man vill inmundiga någon dryck. Montevideo är förhållandevis dyrt för att vara Sydamerika och priserna är nästan jämförbara med de svenska.

Sabrina, som tyskan heter och jag träffades morgonen därpå och intog en frukost vid ett café i närheten av hennes hotell. Ingen direkt jättehit med bara en kopp kaffe och ett par stenhårda rostade brödbitar.

Ramlade ut på stan sedan och kollade in den lite. Den är gemytlig och riktigt trivsam. Här bor cirka 1,7 miljoner, vilket är en tredjedel av befolkningen i Uruguay, så den är inte jättestor. De centrala delarna tar man sig lätt runt gåendes. Hamnade nedåt hamnen och passade på att boka biljett med färjan till Buenos Aires på söndag. Avgång klockan 11 vilket passar alldeles utmärkt. Lite dyrt kanske, dryga tusenlappen, men det är ju en internationell färjetrafik.

På kvällskvisten så träffade jag Sabrina igen för några pilsner på en liten lokal krog.

Idag hade jag tänkt mig att gå och bada, men det är mulet så det får vara. Skrivit och skickat iväg ett par vykort och ska väl ut och se lite mer av byn.

/Conny
Måndag 12 Februari 2024 - Rio de Janeiro
Nja, någon karneval i benämningen parader med sambadansande kvinnor i häftig utstyrsel var det heller inte borta i Ipanema. Men däremot en sjudundrande folkfest med 10000-tals människor tätt ihoptryckta över ett par kvarter runt ett centralt torg. Jag trodde ett tag att det kanske var någon hbtq-fest jag hamnat på då det var lika många män som kvinnor som kom klädda i dessa korta tyllkjolar och bar glittrig överkropp, men inser idag att det är så brassar klär sig under karnevalstider. För jag ser fenomenet överallt i hela staden.

Hur som helst, trevligt var det då det fanns lite musik i form av ett band som stod på ett lastbilsflak och spelade.

Jag stannade kvar i någon timme och betraktade folkfesten innan jag drog mig undan från trängseln och traskade hemåt.

Hade fått tag i en bunt vykort vid torget i Ipanema, så de passade jag på att skriva i morse efter frukost. Eftersom det är måndag så tog jag för givet att postkontoret, som ligger i samma byggnad där jag bor, var öppet. Men icke......det är stängt över karnevalen. Nåja, den här kvinnan som försökte hjälpa mig med biljetterna häromdagen, ställer upp och ska se till att de kommer iväg. 20 real tyckte hon skulle räcka för 4 vykort. Vi får se om de kommer fram?

Idag är min sista heldag här I Rio, så jag tänkte avsluta vistelsen här med en tur upp på sockertoppen. Dit är det inte särskilt långt, men jag valde att ta bussen bort till Praca General Tiburcio-Urca som är där linbanan upp till toppen startar. Den första etappen på linbanan tar en upp till Morro de Urca och redan där har man en härlig utsikt över Rio och de olika stadsdelarna.

Nästa del av linbanan sträcker sig vidare upp till själva sockertoppen och därifrån har man självklart en ännu bättre vy över hela härligheten. Copacabana och Ipanema är de två beacher som är mest kända, men enligt siten beachsearcher så finns här 375 stränder. Det du Sanda!

När jag sett mig mätt på ljuvligheterna så valde jag att ta en promenad hem till Copacabana. Stannade vid ett litet gatukök och fick mig en lätt lunch med en tallrik småkorvar inbakade i bröd och två pilsner. Man måste tänka på vätskenivån!

Långt in på eftermiddagen har tiden blivit och jag ska lite senare avrunda det hela med att gå ned på en strandbar för att avsmaka en eller ett par capirinha även här i Rio.

/Conny