Gubbar_pa_drifts blogg

Fredag 31 Juli 2020 - Hallstahammar
När jag vaknade i Älmhult strilade regnet ned i jämt takt och jag tog mig en frukost i hopp om att det skulle ge sig med regnandet. Något gav det sig och jag lämnade till slut IKEA:s grundartrakter.

Följde riksväg 23 fram till strax före Grimslöv där jag vek in på länsväg 126 som tog mig via Alvesta och Moheda upp till riksväg 30. Den kunde jag sedan fortsätta fram till Vrigstad innan jag jag svängde av på 127:an mot Sävsjö. Vid campingen där blev det en fikapaus och det passade då solen började bryta igenom molnen. Skönt att bli av med regnet några timmar. Följde sedan 128 hela vägen upp till Eksjö, där jag anslöt till riksväg 32. Stannade för en god lunch på anrika Sunhults Gästgiveri i Sundhultsbrunn. Tankade sedan uppe i Tranås innan jag strax efter Boxholm svängde av 32:an för att komma in på riktiga småvägar som inte ens hade vägnummer. Passerade småbyar som Västra Harg och Sya på min väg förbi Mantorp. For sedan under E4 och tog mig via byar med fantasifulla namn som Gottlösa, Normlösa och Maspelösa fram till skillmässodiket strax norr om den senare byn. Då hade jag naturligtvis för länge sedan lämnat Småland och var långt ute på den Östergötska landsbygden.

Efter att ha korsat kanalen så fortsatte jag min färd vidare norrut och kom nu ut på mestadels grusvägar fram mot Hällestad. Via Igelfors och Regna tog mig färden till Vingåker i Södermanlad där jag funderade på att stanna för kvällen. Men eftersom jag då var mindre än två timmars färd hemifrån så övergav jag den tanken och fortsatte min resa. Jag hann dock inte mer än någon knapp mil så öppnade sig regnporten däruppe och det började vräka ned nederbörd. Jag blev till slut tvungen att stanna ett tag så att det värsta lade sig innan jag kunde fortsätta.

Nåja, efter en stund så fortsatte jag via Julita Gård vidare ut på riksväg 56 som tog mig via Hjälmaresund vidare till Kungsör. Sedan var det bara gamla kända vägar via Köping, Munktorp och Kolbäck hem till Hallstahammar. Min kära brorson Joel, som passat hus och katter, blev aningen förvånad när jag dök upp redan igår.

64 mil blev det från Smedstorp upp till Hallsta och förutom regnstunderna så var det en mycket trevlig tur. Särskilt när man kom in på de mindre vägarna förbi alla småbyar.

/Conny
Onsdag 29 Juli 2020 - Älmhult
Då jag aldrig tog mig hem från Indien med min Bullet så blev det tvunget att inhandla en här i Sverige. Tog kontakt med Norrvalla nere i Skåne som är generalagenter för Royal Enfield. På grund av pandemin så ligger fabrikerna i Indien nere och det fanns ingen kvar i Sverige, men de lyckades skaka fram en båge åt mig från någonstans i Europa. Jag fick den dessutom i den skogsgröna färg jag ville ha.

Så nu idag var det dags att hämta hojen. Upp i ottan och jag fick min brorson Joel att köra in mig till järnvägsstationen i Västerås för att hoppa på ett tåg som via ett byte i Linköping tog mig hela vägen ned till Malmö. Det berömda pågatåget tog mig sedan vidare till Smedstorp där min motorcykelhandlare håller till. Efter att ha skrivit på alla papper var det sedan dags att kasta sig upp på sadeln för den långa färden hem. Det är omkring 60 mil att avverka och jag räknar med två övernattningar efter vägen. Har ingen riktig brådska. Eftersom jag gick upp redan 03.30 i morse så gjorde jag en tidig kväll och tog första stoppet redan i Älmhult. Vid sjön Möckelns södra strand ligger campingplatsen Sjöstugan och de hade en liten pyttestuga ledig. Det var skönt eftersom regnet piskade ned och jag började känna av kylan.

Det får bli en tidig kväll och kanske en tidig avfärd i morgon.

/Conny
Söndag 29 December 2019 - Hallstahammar
Försäljningen av min motorcykel nere i Indien går inget vidare. Indierna har inte så gott om pengar och de som har några vill ändå pruta mer än vad jag är beredd att sänka priset med. Så händer det inget drastiskt så kommer jag att behålla "Bullen" till nästa besök. Kan vara trevligt att ta en ny tur om några år.

/Conny
Lördag 10 Augusti 2019 - Hallstahammar
Jag åkte med den ryska båten Princess Anastasia och den var som vilken finlandsbåt som helst. Restauranger och nöjesavdelningar hade kunnat vara från Silja eller Vikingbåtarna och hytterna var det heller inget fel på. Överlag en trevlig färd.

Vi var framme i Frihamnen i Stockholm på utsatt tid klockan 9.30 på tisdag morgon, men där strulade det ett tag. Rederiet släppte av alla som skulle på utflykt först, vilket gjorde att vi som skulle av här fick stå och vänta i över en timme innan vi slutligen blev avsläppta. Till slut så kom jag dock av och slapp den tryckande värmen i korridoren där man hade stått och väntat. Utanför stod Katri, min brorsons mor, och väntade på mig och vi for ut till Hasseludden för lite frukostkaffe. Jag fick sedan Joel, min brorson som jag träffade i Tbilisi, att köra mig hem till Hallstahammar. Med följde också två stycken katter som jag skall passa fram till Juli nästa år. Så nu blir det definitivt att stanna hemma över nästa vinter. Vilket jag nog i.o.f.s. tänkt göra ändå.

De här dagarna hemma har gått åt till att lära känna katterna och fixa med en del praktiska saker som tv, bredband, ställa på och besikta bil och liknande saker. Bilen, som är gammal, fick en del nedslag och jag får nog ta och göra mig av med den och skaffa något nytt. Har också hunnit med att träffa kompisar och igår hade vi en traditionell fredagsträff på kinarestaurangen. Trevligt!

Så nu är jag hemma. Även om det inte blir någon utlandsresa till vintern, så kan det nog tänkas bli en annan slags resa av. Så håll ögonen öppna så får vi se vad som händer.

Innan jag stänger igen det här albumet så några ord om "Bullen". Den står fortfarande kvar nere i Kerala hos Binu. Det har funnit en del potentiella köpare och något bud har kommit in som accepterats, men då föll det på att köparen inte fick ihop pengarna. Jag ska prata med Binu nästa vecka, då jag fått mitt bredband så får jag kanske höra några nyheter. För er som är intresserade av hur det går med den så kommer jag att lägga ut en liten blänkare när och om den blir såld.

/Conny
Söndag 4 Augusti 2019 - Tallinn
När man reser i de här baltiska länderna så slås jag av hur lika naturen är som hemma. Sädesfälten och skogarna är desamma, kanske är det lite mer tallskog än vad som är normalt hemomkring. Om man nu inte råkar befinna sig i de västra delarna av Värmland förståss, för där är mycket tallskog i Edatrakterna.

Resan från Riga hit till Tallin tog dryga fyra timmar med bussen. Då jag hyrt in mig på en bed&breakfast bara ett par hundra meter från busstationen så var jag snart inkvarterad och redo att bege mig ut på stan. Hittade en trevlig pub en bit bort och fick mig en stadig matbit innan jag drog vidare. Passade redan nu på att knalla ned till hamnen för att se var jag ska hämta min biljett på måndag. Båten ska gå 18.30 på kvällen, men man måste hämta sin biljett tre timmar före. Så det är lika bra att vara förberedd.

När jag väl hittat rätt så fladdrade jag vidare ned till gamla stan för att få ett första intryck av den. Den är inte lika stor som gamla stan i Vilnius, men kanske lite större än den i Riga. Det pågår Tallin Ironman i helgen och på fredagen var det knattarnas tur att tävla. Igår lördag så var det dags för seniorer att göra upp om vem som skulle vinna Ironmantiteln. Mycket av löpningen verkar gå på en slinga genom gamla stan och det var gott om åskådare. Jag stannade inte för att titta så länge utan ägnade mesta tiden åt att gå runt och kolla in de sevärdheter som finns i Tallins gamla stad. Den färgranna lökkupolsprydda Alexander Nevski-katedralen är ett måste att se, liksom slottet Toompea, som tjänstgör som parlament. Tornet "Tjocka Margareta" snubblade jag över redan på fredagen på min väg tillbaka från hamnen. Sedan finns det förståss också en mängd kyrkor och andra vackra byggnader utmed gatorna. Den svenska ambassaden är inhyst i ett mycket vackert hus som heter Von Rosenska palatset och är byggt på 1600-talet av en svensk köpman.

Nu är det söndag och jag ska ge mig ut för ännu en dag i den snålblåst som råder. Det är riktigt kallt och jag har för första dagarna sedan norra Indien känt mig föranledd att slänga på långbyxor, jacka och skor och strumpor. Mitt i sommaren! Jag förstår av tidningarna att ni hemma i Sverige har ungefär samma väder, så jag skall väl inte klaga.

/Conny
Torsdag 1 Augusti 2019 - Riga
När jag vaknade i morse så var där en klarblå himmel. När jag slutligen masade mig upp ur den sköna sänghalmen så hade det dock mulnat på igen. Inget regn ändå, vilket gjorde att jag efter frukost drog ned på stan igen och fortsatte mitt traskande runt i Rigas gamla stad. Jag tog mig en tur bort till slottet och floden Daugava där våra förfäder, de vilda vikingarna, seglade på väg österut till Ryssland och vidare mot Svarta Havet.

Riga, har tack vare sitt läge alltid varit en handelsstad. Här har köpmän från stora delar av europa slagit sig ned och idkat handel. Köpmannaskrået byggde på 1300-talet ett stort och ståtligt hus, som sedan användes till fester och tillställningar av skrået för utländska köpmän från 1400-talet och framåt. Eftersom det skrået kallades för svarthuvuden så kalldes byggnaden för svarthuvudbrödernas hus. Det bombades sönder och samman under andra världskriget, men byggdes upp igen under 1990-talet inför stadens 800-årsfirande. Numera används det för konserter och liknande och är verkligen en vacker byggnad.

När jag sett mig trött på alla de vackra byggnaderna, så stannade jag till på ett konditori på hemvägen. Gott kaffe, en äggmacka och ett vienerbröd blev en alldeles utmärkt lättlunch.

Nu börjar det gå mot kväll här. Vi är en timme före er och jag tänkte dra mig iväg mot en sportbar i närheten. Eftersom jag är i Lettland kanske de visar den här matchen mellan Liepaja och Norrköping. Kan vara en trevlig kvällsunderhållning att sitta på en bar här och heja på utlänningarna.

/Conny
Onsdag 31 Juli 2019 - Riga
Regnet som skulle komma i förrgår dök upp dagen efter istället. Då gjorde det ingenting eftersom jag satt på bussen upp till Riga. Värre är att det sedan bara fortsatt. Det öser inte ned, men strilar ned så där så att allt blir grått och lite halvtrist. Har trots det tagit mig en promenad ned på stan för att spana in den gamla stadsdelen. Den är naturligtvis inte lika stor som den i Vilnius, men kanske lite mer kompakt istället. Finns även här gott om restauranger, pubar och barer. Regnet gjorde ändå att jag inte ägnade gamla stan så lång tid idag, får knalla ned i morgon igen.

Jag har fått tag i färjebiljett från Tallin till Sverige. Det blev måndag kväll, vilket innebär att jag släpper mitt besök på Dagö. Kan åka dit en annan gång. Så nu stannar jag här till fredag och sedan Tallin fram till avfärd mot Stockholm. Sedan kan det nog bli ett stopp i storstan också innan hemfärd på onsdag.

/Conny
Måndag 29 Juli 2019 - Palanga
Det regn som yr.no hade hotat med i sin prognos över dagen dök aldrig upp. Så jag kunde i lugn och ro få mig några timmar av sol och ett par snabba dopp i Östersjön. Ju närmare hem man kommer ju kallare blir vattnet! Men det visste jag om sedan tidigare och efter ett tag i blötan så blir man ganska snabbt van. Det här med att bara ligga och flyta njutandes , som man ägnar sig åt nere i indiska farvatten blir det dock inget av här. Men biran efteråt smakar lika bra;-))

I morgon tragglar jag vidare till Riga för ett par dagar. Den gamla Hansa (och svenska) staden kan absolut vara värt ett besök.

Sedan inser jag att jag nästan är i mål med min resa. Jag vill gärna ut på Dagö några dagar och kolla in den gamla svenskön och sedan är det bara Tallin kvar innan en båtfärd över till Svedala.

/Conny
Söndag 28 Juli 2019 - Palanga
Resan hit till Palanga från Vilnius flöt verkligen smärtfritt. Jag hann med en snabbfrukost vid en kiosk innan mitt tåg avgick strax före 10 på förmiddagen. Fyra timmar senare steg jag av i Klaipeda för att direkt gå och kolla tågfärd till Riga på tisdag. Det visade sig att det ej går några tåg så jag fick knalla iväg till busstationen nästan rakt över gatan och inhandla en biljett hos dem istället. Sedan var det bara att hoppa på första bästa buss de få milen vidare ut hit till Palanga.

Mitt boende här i badorten låg inte mer än tio minuters promenad från busstationen, så jag var snabbt på plats. Det är ett litet familjeägt hotell, men väldigt dyrt. Egentligen alldeles för dyrt för den standard de erbjuder. Jag har inte ens WIFI på rummet utan måste gå en trappa upp och sätta mig i ett allrum när jag vill ut på internet.

Efter att ha inrättat mig så knallade jag ned på stan och fick mig något att stoppa i magen. Det går en stor gågata från byn rakt ned till Östersjön. Den är kantad med massvis med restauranger och pubar och allsköns nöjesarrangemang för barnfamiljer. T.o.m en skräckkammare för barnen finns det. Jag var aldrig in, vågar inte ;-)). Palanga är i första hand en badort för den litauiska befolkningen, men man har även en hel del ryssar på besök. Många av restaurangerna har även en meny på engelska, så man behöver inte gissa när man beställer.

Efter maten så fladdrade jag hela gågatan ned till sjön och hittade en jättelång pir som gick rakt ut. Den kändes inte riktigt lika lång som bryggan i Rättvik, men var å andra sidan minst dubbel så bred.

När jag väl kom hem så lunkade jag vidare till en affär för att köpa ett par pilsner. Tänkte att det kunde vara gott att sitta på balkongen och svalka sig lite. Men det visade sig att här får man inte köpa några bira i affären efter klockan tre på söndagarna. Jaha, får väl släppa balkongen och uppsöka någon lokal lite senare istället.

Idag har det varit kanonväder med blå himmel och riktig värme. Dagen i morgon ska väl börja så också, men det utlovas regn fram på eftermiddagen. Det är bara att hoppas att man hinner med ett par timmar av sol och bad.

/Conny
Lördag 27 Juli 2019 - Vilnius
Medan ni i Sverige har högsommarvärme med rekord lite här och var så är förhållandet det omvända här i Litauen. När jag anlände från Warszawa igår morse så visade temperaturen 14 grader och det blåste ordentligt. Det rättade till sig under dagen och eftermiddagen bjöd på lite sol. Idag har det däremot varit mest regn. På förmiddagen ett duggregn som senare ökade till ett mer ihållande blötläggande.

Jag anlände tidigt med bussen från Warzawa, men hotellet var även här vänliga nog att ge mig en rum på direkten när jag talade om att jag kom med nattbussen. Skönt, då jag fick tillfälle att sträcka ut lite innan jag gav mig ut på byn.

Som huvudstad tillhör inte Vilnius de stora, men "gamla stan" här räknas som världens största enligt någon uppgift jag såg och är uppsatt på Unescos världsarvslista. Faktum är att i princip hela centrum av Vilnius räknas som världsarv. Så vad jag har ägnat mig under de här två dagarna är att ströva omkring och spana in det som finns att se. En massa vackra kyrkor och en stor katedral finns det, liksom ett gammalt fort i form av ett torn högt över floden Neris. Där uppe ifrån har man en alldeles utmärkt utsikt över de centrala delarna av staden. Naturligtvis finns här även ett antal museer av olika slag och som i andra "gamla städer" av det här slaget så vimlar det av restauranger, cafeer och andra utskänkningsställen. Överlag så är det en trivsam stad att vandra omkring i , om än dock något dyr. Man får leta lite om man vill hitta något att äta under hundralappen och det är inga problem att hitta maträtter som kostar 2-300 och dyrare än så. Men så är det ofta i de här stadsdelarna.

I morgon bitti har jag en plats på tåget till Klaipeda. Därifrån räknar jag med att kunna hitta en buss till Palanga, som är mitt nästa mål. Om jag har förstått det riktigt så är det badorten nummer ett i landet och efter att ha doppat mig i Indiska Oceanen, Kaspiska Havet och Svarta Havet under den här trippen så är det väl lika bra att hoppa i Östersjön också.

Mer om det en annan dag/Conny