Femtioplus blogg

Lördag 4 Februari 2017
Tror att jag ska börja kolla in på Reseguiden igen! Var längesedan!!! Snart dax för pensionärslivet, och därmed mera tid att resa! Nå det har blivit fler långresor i USA 👍👍👍 Blir kanske nåt resealbum därifrån?!
Undrar såklart om och hur det står till med mina Vänner här på Reseguiden! Var rätt mycket skrivande ett tag här 😊
Kollar vidare, då och då 😊
Nån resa till Mallorca, skulle vara kul! Var där för drygt 40 år sedan 😅 Jisses vad länge sedan!!!
Och nån resa till Kanarieöarna, vill jag oxå till. Men vilken?!
Ja RESA ska vi göra Mannen och jag framöver 😊😊 HÄRLIGT ❣

Ha det bra Vänner!
Lördag 9 Juli 2011 - Sverige
Resealbum: CALIFORNIEN 2011
HEMMMA! och nu med 2 veckor sommarsemester! Blir intensiivt!

Ja, och på semestern ska man göra bara så mycket! Greja hemma. Träffa släkt och vänner.
Och så har vi oxå gjort, nu i under 2 dagar för att träffa mannens släkt i Göteborg.
Mannen har nu gjort en ca 2 1/2 timme lång film från California-resan.
En film med alla våra "nya" släktingar, på våra träffar med dom, till vardag och fest hos dom.
Och så imponerad jag är av vad Mannen åstadkommet av allt som blev filmat där:) Han har lärt sig redigera, dvs klippt med film-materialet. Lagt in text, och musik plus still-bilder! Tänk så fint det blev:)
Så nu fick Göteborgsläkten se filmen, blev mycket nostalgi såklart. Så nu har släkten förenats Californien-Sverige:) Med hjälp av dagens teknik! Ja att släktforskningen ´kom att innebära allt detta, plus allt det kommer att ge framöver:)

Det känns nu som att jag har summerat mitt album från Californien:) Har tillgång till ett stort antal bilder och film... så kanske det kommer mera som tillägg i albumet?! Dock inte nu, för nu är det solen som gäller!
Torsdag 26 Maj 2011 - San Francisco
Resealbum: CALIFORNIEN 2011
Skriver in länken här om Alcatraz, sen får ni läsa mina kommentarer om bilderna!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Alcatraz

Alcatraz var ett fängelse på ön Alcatraz Island innanför Golden Gate vid San Francisco. Ön byggdes om till en anläggning för militären i mitten av 1800-talet och blev 1934 ett av världens mest rymningssäkra fängelser på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar. Det finns ändå en grupp fångar som försvann från fängelset och som inte har återfunnits. Då ingen har givit sig till känna och ingen har erkänt sig ha träffat på någon av flyktingarna antas det vanligen att de omkom vid flyktförsöket. Det normala var att rymmarna antingen sköts eller drunknade i det kalla vattnet. I fängelset satt bland andra Al Capone. Fängelset stängdes 1963 eftersom det inte var ekonomiskt försvarbart att hantera eller spekulativt som en följd av rymningarna året innan. Fängelset står kvar än idag och kan besökas av turister. Det har också använts vid olika filmer, exempelvis Flykten från Alcatraz, med bland andra Clint Eastwood. Under de år som Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma från fängelset. 15 av dessa dog under sina flyktförsök.

Frank Morris och bröderna Anglin var de enda fångar som lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris samt bröderna John och Clarence Anglin. Huruvida de egentligen lyckades fly är dock oklart, eftersom ingen hörde något ifrån dem efteråt och inga kroppar har hittats.

Frank Lee Morris som ansågs vara överintelligent hade kommit på en ofelbar plan. I över ett år höll de tre på med förberedelserna, de grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden. När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman där de tillbringade varje natt med att göra livvästar av stulna regnrockar och de gjorde modellhuvuden som skulle likna dem själva. Modellhuvuden tillverkade de genom att blanda betong de hade hackat loss till pulver, såpa, tvål, lim och toalettpapper. Detta blev en smet som de kunde forma till ett ansikte. De samlade hår, inte bara sitt eget utan även andra medfångars hår från fängelsets "frisersalong".

Natten till den 11 juni 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen kl. 21.30 placerade de tre männen sina modellhuvuden, så kallade Dummy heads, på sina kuddar, kröp ut genom ventilen och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. Flera av vakterna som hade nattskiftet hade hört ljud på taket men trodde det berodde på den hårda vinden. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta. Man har aldrig hittat några kroppar efter dem, men man tror ändå inte att de klarat sig, eftersom det är väldigt starka strömmar i San Francisco Bay och vattnet den natten bara var cirka 10 °C. Att de skulle ha blivit uppätna av hajar anses nästan helt uteslutet eftersom det finns mycket få hajar i San Francisco Bay, och de hajar som finns i viken anses ofarliga för människor.

Man tror att Frank Morris och bröderna Anglin försökte ta sig till Angel Island, eftersom de sagt så till en av sina medfångar. Numera tror man att de kan ha utnyttjat tidvattnet och att de därför försökte ta sig till Marine Headlands.
Tisdag 24 Maj 2011 - San Francisco
Resealbum: CALIFORNIEN 2011
Skrattar lite för mig själv när jag ser den sk resrutten... Hmmm eller vad sägs om Osby-Grönland -Californien?! Bara för att vi började planera vår Resa på en icke nämnbar men välkänd resebyrå i Osby. Och för att vi sedan flög över Grönland, se min bild här i resealbumet, dvs som jag tog från flygplanet när vi flög över Grönland på ditvägen hmmm:)
Ja för att sedan komplicera det lite hamnade vi i Toronto över natten på ditvägen... pga försvunnet bagage plus strul i säkerhetskontrollen plus så att vi blev försenade och inte hann med vårt plan! Suck! Då var vi så trötta att vi knappt orkade äta på hotellet ---var ju faktiskt MÅNGA timmar vi hade avverkat på resande fot! Var vimmelkantiga! MEN generösa canadensiska flygbolaget ersatte oss alla för övernattning, matkuponger och hotellövernattningen! Så vi klagar inte alls!
NEJ! Faktiskt blev detta med övernattningen bra, för nu sov vi amerikansk tid innan vi så kom fram till SF lokal tid vid lunch! Så efter vilat någon stund, så kunde vi ge oss ut på sta´n!

Nå men nu sitter jag och upplever vår Resa på nytt:) Hoppas RG-vänner kan ha glädje av att se på mina bilder! Fortsätter att kolla igenom bilderna... vad sägs om drygt 6000bilder av 7 fotografer:) Hmmm ett jättearbete att kolla igenom:) Så är det att använda sig av den moderna digitala tekniken. Och älska att fotografera "Allt"
Måndag 13 December 2010
Igår satt jag vid datorn... inte ovanligt.) Men iallafall, så har jag nu skapat en fotobok över nätet.
En del mixtrande! Innan jag förstod de olika momenten och upplägget på denna foto-sida! MEN! vad roligt att göra detta:):):)
Laddade in en hel del bilder, plus skrev in olika texter. Fick använda olika layoter till att arrangera bilderna på respektive sida. Olika bakgrunder på sidorna. Och olika texter --- en kallades:) "Kidprint" en lite slängig och PIGG text:) Jo trevligt upplägg möjliggjordes med hjälp av alla dessa möjligheter.
Jo jag blev nöjd, så här långt iallafall:)
Så om 6-8dagar har jag fotoboken om Bad Gastein:):):) Och den kan jag sen ta fram och bläddra i, när anfallen av längtan ned dit kommer över mig! Och så får min resekompis en fotobok, oxå:)
MINNEN vad härligt att ha.):):) och dela med sig av:)
Torsdag 30 September 2010 - Bad Gastein
Nu har jag fått med en del fakta, kring de platser jag besökt under min Resa.
Dock inte så lätt att ta del av allt som jag fick höra... historiska årtal och "gubbar" mm ---försvinner så lätt.
MEN:) minnesbilder av vackra målningar, statyer, vyer, hus, naturen osv --- det har jag kvar. Är lätt att plocka fram ur minnet:)
SÅ! om mera fakta önskas: läs på nätet:) Det skall jag göra...
Jag själv har njutit varenda stund jag suttit med detta Resealbum. Får själv kolla på det ibland:)
Ett bra sätt att återuppleva en Resa, eller hur?!
Torsdag 30 September 2010
Efter att nu ha varit hemma under några dagar, så känner jag verkligen att jag är nöjd med Resan:)

Jag har gått igenom bilderna jag fotograferade... "några" dvs 52 bilder, kom in i Resealbumet här på RG. Ska skriva ner lite mer fakta kring dom, ifall intresse finnes! Men får komma vartefter. Ska kolla på kartor och broschyrer plus vad jag skrev ner under Resan.
Denna gången ingen Dagbok, vilket jag brukar göra...men känns bra ändå! Med den digitala fotograferingen inkluderat datum på bilderna klarar även jag mig, en Livsnjutare och Tidsoptimist:)
Har även beställt ett antal bilder, att sätta in i ett album. Det är något jag tycker är trevligt---om än att det tar tid att klippa och klistra:)
Summasummarum:) Kan jag känna - helt klart, att min Resa till Bad Gastein blev LYCKAD! Ca 270 mil fram och åter Malmö, enligt Google och hur jag där skrev in resrutten!
Torsdag 16 September 2010
Äntligen... var det dax att påbörja Resan. Den började i Malmö vid 6tiden på morgonen.
Bussen skulle komma att köra många mil... första dagarna inkluderade Berlin, Dresden och Prag.
Här kom vi att göra stadsbesök med och utan guider. Vädret var överlag bra:)
God mat och dryck hör ju till! Och så blev det hotell-övernattningar i Berlin och Prag.
Har sett mycket i dessa städer, i allafall så att jag kom att få en uppfattning av deras storlek och historia. Om historen... tur det finns Internet att läsa sig till mer---än jag nu iefterhand kommer ihåg av vad guiderna sa:) Skriver in några länkar, läs dom om intresse finnes:)
Efter dagarna här --- närmar vi oss Bad Gastein, så fortsätt att följa med på min Resa:)
Tisdag 24 Augusti 2010 - Sverige
Hej Alla på RG:)

Blev inspirerad idag, av Ingemar här på RG... och hade även häromdagen pratat GURK-recept på Jobbet.
Så varför inte skriva ner ett par av mina recept från förr, just på gurkinläggningar:) Delar gärna med mig av dom:) Håll till godo... och smaklig spis:)

LINNEAS ÄTTIKSGURKOR

Gurkorna skrubbas rena. Låt ligga i en saltlag med 1dl salt per liter vatten. Enligt receptet i 18 timmar.
( saltlagen gör att gurkorna behåller sin krispighet längre )
Rör ihop ( kokas ej! ) en ättikslag 4 grader av 24%-ig ättikssyra-1liter KALLT vatten-5dl socker. Dvs lagen skall hällas över KALL utan att ha kokat.
Ev 1/2 tsk natriumbensoat om svårt med lagringen!
Varva 1 1/5 kg "lagom" stora Västeråsgurkor med 2dl pepparrotstärningar, 20-30st dillkronor, 3 tsk vitpeppar samt 1 tsk hel svartpeppar.
Häll lagen över. Förslut.
Gurkorna är klara efter 3 veckor.

SENAPSGURKA

1 dl inläggningsättika
2 kg gurkor
10 dl socker+1 dl salt+2 msk senapsfrön = lagen som kokas upp
Varva med dill + pepparrot
:):):) SNABBT GJORT!

Sen i trädgården och på torget finns andra härliga grönsaker... En fröjd tycker jag:)
Så passa på och njut av att plocka och handla på Er av dessa godsaker. Lockar till inspiration vid spisen:)
Och så bjud in ett gäng VÄNNER och njut --- trots att Hösten kryper allt närmare oss.
Tänd ljusen på bordet, och ha TREVLIGT:)
Fredag 19 Mars 2010 - Bad Gastein
Så många drömmar om resor man kan ha... En är till Island, men då passade det inte i tid för min ena väninna - som egentligen vill dit precis som jag. Så då är det till att vänta, ännu ett år!

Men så har alltid Alperna lockat, var där som yngre vid några tillfällen! OCH:) så vill en annan väninna dit... och jag:) hakar på! Så nu är Resan bokad = i mitten av september ska vi åka dit. Med buss inkluderat några utflykter. Plus att kunna få vandra en del "lagom" turer där. Och baden... ska vara en hel del möjligheter till det! Och god mat! Och förhoppningsvis lite trevligt folk omkring oss:) Har fått till en bokning till hyggligt pris på Hotel Salzburger Hof:)
Ska bli roligt att hinna vara tillsammans med Väninnan så här:) Känns som att vi kommer att få se och uppleva mycket på ett bra sätt!
Varför reser jag inte med Mannen i mitt liv??? Jo att vandra är inte det som han prioriterar högst... och jag kan bara inte vara utan Naturen:) Behöver inte bli dom mest extrema vandringarna, för att man ska njuta.
Så nu gör jag detta:) Förhoppningsvis blir det en Resa för honom oxå, med ett par goda vänner:) Tycker jag att han ska göra... SEN får vi göra våra tillsammans!!! Vill att detta med att resa ska vara något vi gör då och då = att unna oss detta! Blir iallafall Dalarna till goda vänner, i sommar. Inkluderat Dalhalla:) Trevligt:)

Ja resor kan som sagt vara kortare och längre, mer eller mindre "avancerade" - men ett måste tycker jag! Om man har jobbat och stått i under så många år:) Sen kan man sitta där med alla Minnen:):):)
Men nu ut här hemma med Vovvarna i mitt liv:) Får bli på vägarna, för ännu har vi en hel del snö... Dock är Våren på G, både känns och hörs:) Varmare, ibland sol. Och så ljuset. Och så fåglarna. HÄRLIGT:)

Sida:1234Nästa