Resetips om Malta.

27 aug. 2008 20:17
Visningar: 9023
Vi ska snart åka till Malta och vi skulle bli tacksamma för lite tips om denna ö. Vi ska bo på Sunny Coast i Bugibba. Har du varit i området, eller rent av bott på samma hotell, så kom gärna med lite intressant information. Tack på förhand. Anders53.
Av Robbo
27 aug. 2008 21:32
Jag har varit på Malta några gånger nu. Bodde i Bugibba ett år.
Lagom promenad ner till torget där de "äldre" sitter och ser ut över havet. Gott om matställen där och några är riktigt bra.

Vill du ta dig till en hygglig strand och inte har bil? Ta lokalbussen till Melleiha Bay. Tar 5-6 minuter och bussen är nästan gratis. Bussterminal vid Dolmen(japp) Hotell.

Bra dykning. Kanske medelhavet bästa. Gott om dykcenter. Jag dök med Anchor Diving Systems som var mycket bra.

Ett besök till Valetta är ett måste. Imponerande gammal stad bakom de gamla murarna.

Visst, Malta kan uppfattas som ganska karg och torr men jag gillar Malta och kommer att åka tillbaka.

Länktips: http://www.visitmalta.com
Av Trea
28 aug. 2008 07:13
Vi kom hem från Malta för några veckor sen. Bodde inte i Bugibba dock, utan i Sliema. Rent allmänt tyckte vi att Malta var fint, passar bra för en skön semestervecka i värmen. I St Julians var partylivet ganska hett, men i övrigt är det snarare ett ställe för en lugn och skön semester. Vi tyckte att maten blev rätt trist efter några dar (om man inte gillar pasta-pizza-sallad och samma meny på varje ställe), men det fanns oftast väldigt god fisk att få! (Rekommenderar grillad "bream", den är supergod!) Håller annars med föregående skribent om att en tur till Valetta är ett måste! En fin stad med intressant historia. (Se gärna filmen om Maltas historia som de visar i stan, ger en bra bild av den ganska dramatiska historien - och det går att välja att få lyssna på svenska i hörlurarna...) För övrigt måste man kunna ta utflykter från Bugibba till Comino och Gozo.
28 aug. 2008 10:58
Mycket bra tips från både Robbo och Trea. Precis som de nämnde är huvudstaden, Comino och Gozo ett måste.

Jag blev faktiskt överraskad över hur bra shopping det är på Malta, det finns en hel del bra affärer. Givetvis tycker jag att ni ska testa Ben & Jerry's glassbar i Valetta :) Ett besök vid gamla hamnen är också en fröjd. The Malta Experience var riktigt bra, filmen som Trea nämnde.

Strandpromenaden från St. Julians till Sliema är också något jag kan rekommendera när solen börjar lägga sig.

Vidare får du inte missa att åka till Mdina, den ursprungliga huvudstaden, som ligger mitt på ön. Man har i stort sett utsikt över hela Malta därifrån. De har även en riktigt trevlig tortyrkammare man kan besöka för att få en smak av hur det var på den gamla, goda tiden...

Gozo är betydligt grönare än Malta, och betydligt mindre trafik och smuts. Finns vackra vingårdar att besöka.

Sist, men inte minst, har vi ju Comino. En pytteliten ö mellan Malta och Gozo som erbjuder kanonbra snorkling om man inte vill prova på dykning. Vilket vatten... Ett tips är att ta med en sopsäck eller liknande, så kan man stoppa in sitt pick och pack och simma över sundet till ön med en grottöppning som går rätt ut i stora havet och du får betydligt mer djup under simfötterna :)

Vi tog även en båtutflykt från Golden Bay med nån helvild kille som heter Charlie. Jag vågar sätta rätt mycket på att han fortfarande finns kvar där på stranden och raggar kunder. Okej, han flirtar rejält med alla tjejer (som tyvärr 97,9% av malteserna gör på ett mindre positivt sätt), men han hade en väldigt underhållande resa med klipphoppning och snorkling i grottor och världens sjukaste kommentarer.

Skulle det vara dåligt väder rekommenderar jag verkligen ett besök i biopalatset i Paceville, St. Julians. Jäklar vilket utbud de har! De har även en Imax-salong om man vill kolla 3D-film, eller bara kolla på en bioskärm stor som en basketplan. Typ.

Ska ni åka buss är det två saker ni bör komma ihåg:

1. Be en bön. Det går vilt till. Liseberg gånger tio. Minst.

2. Se till att ha småmynt med. Man vill inte reta upp busschaufförerna med tanke på föregående punkt.

Jag pluggade en termin på Malta för fyra år sen och har ständig tillbakalängtan! Du kommer få en kanontid...
28 aug. 2008 10:59
Robbo, jag glömde ju givetvis... Aaah, kära gamla hotell Dolmen! Ett måste att fota sig bredvid den skylten :)
28 aug. 2008 12:21
Hej sök på Malta i sökrutan uppe till höger så får du en del diskussioner med tips om malta men det kanske du redan har gjort? det är ju lätt att glömma bort att det finns mycket matnyttigt bland de gamla diskussionerna också.
mvh. Bosse.
28 aug. 2008 13:37
Åk gärna över till grannön Gozo.
Mdina är också ett måste, jättefin gammal stad på Malta.
Dingli klipporna är mäktiga samt blå grottan..ja, det finns massor att se på vackra Malta.

S*
Av Anna__
28 aug. 2008 16:59
Hej! Kom precis hem från en semester på Gozo och Malta.

Jag håller med om Mdina, det är ett måste, mycket trevlig liten "stad". Inte långt därifrån ligger St Pauls Katakomber om man vill se något mer udda på resan. St Pauls Katedral passerar man på vägen, det ställe där kristendomen började på Malta, enligt guiden.

Gozo är enligt mig trevligare än Malta (grönare, mindre turister, lugnare och trevligare människor), så en utflykt dit är att rekommendera. Färjan kostar 50 kr t.o.r. Och även Xlendi Bay på Gozo är fint, mycket trevlig liten bukt utan en massa solstolar och parasoll.

Cominos "Blå Lagunen" har verkligen turkost vatten, men turister i mängder. Gillar man inte att ligga som packade sillar i solstolar finns det bra mycket trevligare ställen på alla tre öarna.

Dyker du rekommenderas vraket P29 samt Comino Caves.

Bussarna är jättebilliga, tror att ett dagskort på Malta kostar 35 kr. På Gozo kostade varje tur 5 kr, och som sagt, ta med dig mynt!

Ha inte för stora förväntningar på maten, den var bedrövligare än jag trodde. Pommes frites och pizza. Pastan är god, men inte två gånger om dagen i över en vecka...

/ Anna
28 aug. 2008 19:22
Tack för allla fina resetips. Läser och noterar. Vi är övertygade om att det blir en toppen-semester. Anders.
Av Katitzi
29 aug. 2008 20:42
Vet att Solresor hade en del problem med ert hotell för några år sen, men det kan ju ha rättat till sig nu. Hoppas ni får en trevlig resa till ett lite annorlunda resmål än vad man är van vid i Medelhavet!
Av Ziesta
30 aug. 2008 18:38
Hejsan, jag kom också precis hem från Malta! Ett trevligt, lagom litet land. Lätt att ta sig runt med bussarna även om jag håller med om att de verkligen kör så det ryker..

Tony, jajamen, Charlie på Golden Bay finns kvar.. så jag kan rekommendera en båttur med honom till de vackra grottorna! Kostade 10 euro.

Vi bodde i Sliema vilket kändes som ett perfekt läge nära klippbadet (skönt att slippa sanden!), strandpromenaden, restauranger, Valetta.. Kan också rekommendera öarna Gozo (missa inte Azur Window och Inland Sea) och Comino.. även om blå lagunen på Comino är full med folk.. vi tog en liten promenad runt på ön bort till en fästning och där var det betydligt ödsligare.. men vackert!

Andra sevärda ställen vi besökte var Mdina, Blue Grotto (också otroligt turistigt.. grottorna som ovan nämnde Charlie besökte var minst lika fina..), Marsaxlokk (fiskeby med de fina färgglada båtarna), Popeye Village (från filmen om Karl-Alfred.. såg dock den bara håll men det såg mysigt ut.. även om det antagligen mest är till för barn..)..

Ha det så trevligt på Malta!