Gozo – en liten pärla i Medelhavet

Sisso
Medlem sedan 2008, besökt 14 länder

Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Letar ni efter en liten pärla där du kan leva sida vid sida med lokalbefolkningen. Där du går ner till bageriet på morgonen och köper stenugnsbakat bröd, där du hos grönsakshandlaren plockar din frukt direkt från lastbilsflaket och där du enkelt kan ta dig runt hela ön med lokalbuss. Då tycker vår medlem Carolina, alias "Sisso" att Gozo är rätt plats för dig.
Publicerad 9 juni 2014

Gozo är en lugn liten stenö i Medelhavet som är näst störst efter huvudön Malta. Ön har drygt 30 000 invånare och dess största stad heter Victoria (Rabat). Gozo är maltesernas egna lilla semesterö. Här finner du inga stora hotellkomplex vid havet utan genuina fiskebyar. Det finns många fina platser att bada på, både vid stränder och klippor. Gozo är känt för klarheten i vattnet och besöks därför mycket av de som tycker om att dyka och snorkla. Ön kallas populärt även “The Island of Calypso” då den grekiske hjälten Odysseus hölls som fånge i sju långa år hos nymfen Kalypso.

Victoria är öns huvudstad

Victoria ligger mitt på ön och betraktas som dess huvudstad. En “liten storstad” som lyckats kombinera det gamla med det nya/moderna. Du möts av smala gränder, torg, kyrkor och restauranger. Men här finns också shoppingcenter, McDonalds och biograf.

Från busstationen i Victoria kan du enkelt ta dig runt hela ön. Samtliga busslinjer tar er ut till havet i olika väderstreck och varje tur tar inte längre än 10-30 minuter beroende på vilken kustby ni vill besöka. Vi köpte en veckas busskort, två vuxna, ett barn - för cirka 150 svenska kronor!

I Victoria finns också den gamla byn Citadella, som utgörs av en fästning. En lång trappa tar er upp till Citadella och där finns det museeum, restaurager och njutbar utsikt över Victoria och Gozo.

Bad och stränder

Vattnet vid Gozo är otroligt klart och inbjudande. Det finns flertalet mindre sandstränder på Gozo som man lätt kommer till med buss från Victoria. Vi fastnade för den lilla fiskebyn Marsalforn. Här finns det något för stor som liten. Sandstrand, fantastiskt klippbad, restauranger, shopping, vandring, samt en mycket fin lekplats för barnen när de behöver en paus från havet.

Rambla Bay – Gozos längsta strand

Gozos längsta strand heter Rambla Bay. Stranden består av finkornig röd sand. Långgrunt bad där vattnet skiftar i blåa och gröna nyanser. Stranden ligger i en ensam bukt, vilket känns helt overkligt då jag hade förväntat mig stora hotell vid en strand som denna. Det känns ovanligt att finna en sådan strand utan uppbyggd turism. Här går det att hyra parasoll och solsäng, men det är inget som står utplacerat på stranden. Det finns några få och små matställen vid Rambla.

Vid Rambla finner du Kalypsos grotta. Följ stigen upp till toppen – läs utdraget från Odysséen och häpnas över hur beskrivningen av omgivningen stämmer överens med det du ser i realtid. Odeysseus avslutar sin beskrivning med orden: “Even a god, who lives forever, coming there, would be amazed to see it, and his heart would fill with pleasure.”

Boende och människorna

På Gozo finner ni inte de stora hotellen vid havet, all inclusive och charter. Hyr lägenhet vid Fontana/Victoria. Då kan ni enkelt promenera runt i hela staden samt ha nära till busstationen för att upptäcka ön på egen hand. På Gozo pratar alla engelska vilket gör det enkelt att prata, få tips och hjälp av ö-borna. Vi upplevde befolkningen som trevlig och hjälpsam. Inte alls påflugna utan det var tillåtet att gå runt i affärer för att kika, prova samt smaka utan att känna något som helst “köptvång”. Det var trevligt att kunna prata med kvinnan som bakade brödet på morgonen samt med de människorna som vi mötte under vår vecka på resande fot. Utan språkbarriär kunde vi lätt smälta in. Vi fick också veta att det inte finns någon kriminalitet på ön. Vi fick vid flera tillfällen höra; här kan barn och kvinnor gå trygga.

Så tar du dig till Gozo

Flyg till Malta. Därifrån tar det cirka 40 minuter med bil/taxi till färjan i Cirkewwa. Båtresan tar ungefär 30 minuter och ni anländer till båthamnen Mgarr på Gozo. Ni betalar inget för båtresan till Gozo utan köper endast biljett när ni reser tillbaka till Malta.


Paketresor till Gozo