Upptäck vackra Malta

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Redan 5200 år f. Kr lockade Maltas ögrupp till sig folk från när och fjärran och det är lätt att förstå varför. På en yta mindre än en fjärdedel av Öland finns allt från riddarborgar till förstklassiga hotell och restauranger.
Publicerad 8 mars 2019

Söder om Sicilien, öster om Tunisien och väster om Kreta. Med ett så bra läge, mitt i Medelhavet är det inte konstigt att Malta var populärt redan långt innan Kristus. Idag lockar ögruppen också till sig människor från hela världen, främst för sin intressanta historia men också på grund av sin långa säsong. Här kan du bada utan att frysa ända in i november. Ögruppen består av 7 öar, varav tre är bebodda; Malta, Gozo och Comino. Här guidar vi dig till några av Maltas alla höjdpunkter.

Valletta

Valletta, som även kallas palatsens stad, finns med på Unescos världsarvslista tack vare alla sina historiska landmärken. Staden beskrivs ofta som ett utomhusmuseum då i stort sett alla byggnader har ett historiskt värde och med stor säkerhet byggts av riddare på 1500-talet. Valletta kan också skryta med att synas i filmer som till exempel World War Z och för att servera skaldjur som får smaklökarna att hoppa av glädje. Största shoppingutbudet finner du på huvudgatan Republic Street och parallellgatan St Paul Street, men för att komma åt de allra minsta och charmigaste butikerna och restaurangerna bör du gå på upptäcktsfärd i de trånga gränderna.

Comino, Gozo och Victoria

Comino är en av Maltas tre bebodda öar, med endast ett hotell och ingen biltrafik. Ön är mest känd för sin “Blue Lagoon” med turkosblått hav och vit sandbotten. Comino är ett paradis för dig som gillar att snorkla, dyka och vindsurfa. Besöker du ön under vintermånaderna finns det gott om vandringsmöjligheter och makalösa vyer att föreviga med kameran. Gozo är också en av de bebodda öarna, och här är allting lite grönare och lantligare än på huvudön Malta. På ön finns en av ögruppens bäst bevarade förhistoriska tempel, Ggantija. Föredrar du romantik, myter och historia bör du bege dig till Kalypsogrottan där det sägs att den vackra nymfen Kalypso höll Odysseus fången med löfte om evigt liv och hon stannade vid hans sida. Öns “huvudstad” Victoria, även kallad Rabat, är en fin liten stad med butiker, marknadsplatser och under några av alla festivaldagar kan du njuta av både opera och hästkapplöpningar längs huvudgatan.

St Julian’s, Sliema och St. George´s Bay

St. Julian´s är en turistort med många kända hotellkedjor, nattklubbar, butiker och casinon. Tillsammans med grannorten Sliema är området Maltas största och mest moderna stad. I St Georg´s Bay, alldeles intill finns en fin och omtyckt sandstrand att spendera många härliga soltimmar på. I St. Julian´s ligger en av Maltas bästa fisk- och skaldjursrestauranger, Zeri´s där du kan njuta av färska musslor kokta i vitlök och basilika tillsammans med ett gott lokalt vitt vin och samtidigt blicka ut över horisonten. Boka gärna bord i förväg då det snabbt blir fullbokat.

Så tar du dig hit

Du kan boka en färdig paketresa till Malta med flera olika researrangörer, och det finns direktflyg från Stockholm och Köpenhamn, och det går resor dit stora delar av året.

Hitta din resa till Malta här:
Paketresor till Malta
Flyg till Malta
Hotell på Malta
Hyrbil på Malta


Hitta ett bra erbjudande

Om Malta Europa

Ön Malta ligger mitt i Medelhavet och är ett populärt resmål för alla som längtar efter sol och värme. Här finns såväl härliga stränder som mysiga klippbad och det går att bada en bra bit in i november.

Sevärdheter finns det gott om på Malta och landets tillhörande småöar. Besök till exempel den medeltida staden Mdina och promenera i dess smala, vackra gränder. På öns norra kust finner du populära destinationer som Sliema och St. Julians med bra shopping, restauranger och ett pulserande nattliv. På Malta finns såväl romerska kvarlevor som förhistoriska tempel och det finns därmed mycket kultur att ta del av runt om på ön.

Ett besök till den lilla ön Comino och Blue Lagoon med sitt klara och turkosa vatten är ett måste. Ett tips är att åka hit i god tid för få en bra plats då lagunen är mycket populär. Andra populära stränder är till exempel Golden Bay på den södra kusten och Ir-Ramla på den vackra, och något lugnare, ön Gozo. Det finns gott om badplatser på Malta och även St. Peter’s Pool bjuder på en intressant upplevelse för dig som vill bada från klippor eller snorkla. Ett perfekt resmål för dig som uppskattar sol, bad och god mat.

Blue Lagoon, Comino
1 / 21
Paradiskänsla - trots båtar överallt
8 / 21
En gata i Valletta
10 / 21
Grann fiskebåt
11 / 21
Utikt över ön
12 / 21
Blå fönstret
13 / 21
Samma värld-samma måne
14 / 21
Färgglatt i hamnen
15 / 21
Härligt blått vatten i den blå lagunen
16 / 21
En av två vuxenpooler
17 / 21
Blue Lagoon, Comino
18 / 21
Fiskare i Marsaxlokk
19 / 21
Popeye Village
20 / 21
Skeppet Fernandes ligger där borta
21 / 21