Malta – sol och historia

Theearth
Medlem sedan 2012, besökt 43 länder

Malta är späckat med kyrkor, fort och medeltida gränder som ger dig en känsla av att du befinner dig mitt i historiens nav. Reseguidens medlem Cindy, alias "Theearth", älskar historia och hade länge velat resa till Malta. När hon väl åkte dit 2011 så blev hon inte besviken. Här är hennes bästa tips på ön.
Publicerad 6 juli 2012

Malta är en liten ö, vilket har resulterat i att många städer har växt ihop. Ibland är det är omöjligt att avgöra vart en stad börjar och vart den andra slutar om du inte är uppmärksam på skyltningen. En stad som inte behöver någon större presentation och som inte kan missas är huvudstaden Valletta. Staden tronar upp på en halvö och är omgiven av vackra vikar och pittoreska städer.

Valetta

Hela Valetta finns med på UNESCO:s världsarvslista, vilket i sig avslöjar dess historiska anda. Valetta byggdes av korsriddare på 1500-talet och än idag kan du gå i riddarnas fotspår. Miljön gör att du lätt kan drömma dig bort och helt plösligt befinna dig i en riddarfilm eller roman. Är du något mer intresserad av Valettas och riddarnas historia, så rekommenderar jag en stadstur med guide. Annars, upplev staden på egen hand och sup in atmosfären genom att promenera genom de trånga gränderna och korsa de pittoreska torgen.

Rundtur

Se dig omkring på Malta och upptäck ännu fler historiska platser! Det finns flera möjligheter till att köpa olika turer runt ön. Jag åkte på en busstur ”hop on hop off-modell.” Bussen gjorde bland annat stopp vid Blå grottan, templen i Tarxien som finns med på UNESCO:s världsarvslista och fiskebyn Marsaxlokk. Vill du undvika de korta stoppen rekommenderar jag buss på egen hand. Det kommunala bussnätet är väl uppbyggt och det är billigt.

Malteserna älskar sitt hav

Havet är ständigt närvarande på Malta. Att malteserna älskar sitt Medelhav är uppenbart. Överallt finns det badmöjligheter. Malta har få stränder, men maltesernas idérikdom för badmöjligheter från de karga klipporna är många; badstegar, sprängda havsbassänger, spettade trappor och gångar etcetera.

Upptäck Malta från vik till vik

Att åka på en ”Harbourcruise” är ett bra sett att upptäcka området kring Valetta. Båten tar dig från vik till vik och du får en fin vy över huvudstaden och dess omgivande städer. En av de vackraste vyerna är ”de tre orörda städerna”, Vittoriosa, Senglea och Cospicua. Besök gärna städerna till fots också.

Gozo

Malta är en ö-grupp som består av sju öar, varav tre är bebodda – Malta, Gozo och Comino. En utflykt till ön Gozo är ett måste. För att komma dit tar du tar en buss till den nordliga hamnstaden Cirkewaa och tar färjan till Gozo. Något som fascinerar är öns alla imponerande kyrkor, det sägs att alla byar, oavsett storlek, har sin egen kyrka. Huvudstaden Victoria är vistelsens höjdpunkt, det är en gammal medeltida stad där det berömda citadellet är stadens hjärta.

Restauranger och caféer

Det finns många restauranger och caféer på Malta. En restaurang som jag varmt rekommenderar är Barracuda som ligger i Saint Julians. De serverar lyxig mat med fokus på fisk och skaldjur, men de serverar även kött. Utöver maten så får du en fantastisk utsikt över havet.

Så tar dig till Malta

Många flygbolag flyger till Malta. Jag flög med Ryanair och biljetten kostade cirka 1500 kronor. Jag bodde på det femstjärniga hotellet Fortina Spa Resort. Hotellet har även ett fyrastjärnigt systerhotell som ligger vägg i vägg. Jag hade en fantastisk utsikt över Valetta.


Psst! 5 bra tips

– Boka gärna ett bättre hotell, eftersom standarden kan vara dålig.
– Se till att boka bord på den välbesökta restaurangen Barracuda.
– Stanna gärna en natt på ön Gozo. Att åka över dagen kan lätt kännas stressigt.
– Malta har en egen variant av ”Hop on hop offmodell”. Du åker hela tiden med en och samma buss, vilket innebär korta stopp.
– Om du köper en rundtur med ”hop on hop offbuss”, se till att det ingår en ”Harbourcruise” och stadsvandring i Valetta.


Charter till Malta
Flyg till Malta